Γαλλία: Ρευστότητα στην πολιτική σκηνή µε αλλαγές στην ηγεσία πολιτικών κοµµάτων

Μέσα στη βαθιά, πολυδιάστατη κρίση που αντιµετωπίζει η Γαλλία, το κυβερνών κόµµα και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης οργανώνονται, γιατί κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η επόµενη ηµέρα. Ο Εµµανουέλ Μακρόν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, εξετάζει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στην περίπτωση που δυσκολέψει κι άλλο η κατάσταση στην Εθνοσυνέλευση, όπου το νοµοθετικό έργο της κυβέρνησης µειοψηφίας εξαρτάται κατά πολύ από τις συµµαχίες της στιγµής µε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

 

Της ειδικής µας συνεργάτιδας Μαρίας ∆εναξά

Παρά τη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας, σε τουλάχιστον δύο αντίπαλα στρατόπεδα ετοιµάζονται για σηµαντικές αλλαγές στην ηγεσία τους µε σκοπό να αντιµετωπίσουν αυτά που έρχονται, είτε είναι πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή µια κοινωνική έκρηξη, που σύµφωνα µε πρόσφατη δηµοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙFOP θα µπορούσε να ξεσπάσει. Τρεις στους τέσσερις Γάλλους (77%) πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα µπορούσε να συµβεί τους επόµενους µήνες και 9% µέσα σε ένα χρόνο.

Τρανσέξουαλ διεκδικεί την ηγεσία των Οικολόγων-Πράσινων

Στους Οικολόγους – Πράσινους οι επόµενες εβδοµάδες είναι κρίσιµες. Μετά την παραίτηση του γενικού γραµµατέα του κόµµατος, Zιλιέν Μπαγιού, που κατηγορήθηκε για ψυχολογική βία από µια πρώην σύντροφό του, έξι γυναίκες διεκδικούν το αξίωµα, µεταξύ των οποίων µια τρανς γυναίκα, η Ελέν Χαρντί.

Η Χαρντί είναι η πρώτη υποψήφια τρανσέξουαλ που διεκδικεί ηγεσία κόµµατος στη Γαλλία. Η 69χρονη γεννήθηκε αγόρι και µέχρι πριν από λίγα χρόνια ονοµαζόταν Ξαβιέ. Προχώρησε στον επαναπροσδιορισµό φύλου το 2015 κι όταν το 2017, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που ήταν υποψήφια, δηµιουργήθηκε πρόβληµα µε την ταυτότητά της, τακτοποίησε το ζήτηµα ενώπιον των Αρχών. Σε συνέντευξή της η Χαρντί είχε δηλώσει πως από την ηλικία των πέντε ετών ήθελε να είναι κορίτσι. «Έβλεπα την αδελφή µου και νόµιζα ότι ήµουν κι εγώ κορίτσι. Τη δεκαετία του ’50 δεν ήταν αποδεκτή η µετάβαση και έπρεπε να είµαι γυναίκα σε ανδρικό σώµα», είχε πει, διευκρινίζοντας πως δεν θέλει να κάνει την τρανς-ταυτότητά της προεκλογικό επιχείρηµα.

Παντρεµένος δύο φορές, πατέρας πολλών παιδιών, ο Ξαβιέ περίµενε πολλά χρόνια για να σκεφτεί την αλλαγή φύλου φοβούµενος τις αντιδράσεις γύρω του. «Την ηµέρα που έγινα 55 χρονών µε πήραν τα κλάµατα, γιατί δεν ήθελα να πεθάνω άνδρας», λέει. Μετά από πολλές συζητήσεις µε τους οικείους του, βιώνει την «απελευθέρωση» και πλέον θεωρεί τον εαυτό του γυναίκα. «Όταν είσαι τρανσέξουαλ, το “coming out” σηµαίνει τα πάντα και γίνεται ταυτόχρονα προς όλους: οικογένεια, φίλους, εργασία. Έµεινα έκπληκτος από το γεγονός πως δεν υπήρξε απόρριψη. Και στην πολιτική το ίδιο καλωσόρισµα. Ο Μελανσόν για να µε χαιρετήσει µού δίνει ένα φιλί και µε ρωτάει: Τι κάνεις όµορφη;»

Ως παιδί ενός κοµµουνιστή, η Ελέν Χαρντί σηµαδεύτηκε στην εφηβεία από τη ρητορική του Γερµανού φιλόσοφου Φρίντριχ Ένγκελς, που ήταν ένας εκ των θεµελιωτών της κοµµουνιστικής θεωρίας και του διαλεκτικού υλισµού. «Επαναστάτρια» κατά τη διάρκεια του Μάη του ’68, η Χαρντί συνδέθηκε µε τους Οικολόγους τη δεκαετία του 1970 κι έγινε µάρτυρας της γέννησης των Πρασίνων το 1984.

Από τότε, ανέβηκε ένα-ένα τα σκαλιά της ηγεσίας του κόµµατος, συντροφιά µε τη φίλη της Σαντρίν Ρουσό, την πρώην γενική γραµµατέα των Οικολόγων – Πράσινων. Κατά τη διάρκεια της ανέλιξής της στους κόλπους του κόµµατος, ιδρύει µε την Ρουσό την τοπική επιτροπή οικολογίας στην πόλη Villeneuve-d’Ascq, ενώ συµµετέχει σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, άλλοτε ως εταίρος κι άλλοτε ως ταµίας. Το 2016, λίγους µήνες πριν από το ετήσιο συνέδριο του κόµµατος, η Ρουσό τής προτείνει να γίνει οµοσπονδιακή σύµβουλος. «Ένα τρανσέξουαλ άτοµο θα ήταν µια προοδευτική κίνηση», της είπε. «Η Σαντρίν αναζητά πάντα το διαφορετικό», σχολιάζει εκ των υστέρων η Χαρντί, που το 2019 γίνεται µέλος του εκτελεστικού συµβουλίου του κόµµατος. Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2022 είναι υπεύθυνη για τις διαπραγµατεύσεις µε την «Ανυπότακτη Γαλλία», για το σχηµατισµό της αριστερής αντιπολιτευτικής οµάδας NUPES.

H Xαρντί είναι σήµερα επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός», που στοχεύει σε µια «ζωντανή λαϊκή οικολογία». «Είναι απαραίτητο να έχουµε παρουσία στα προάστια και στις αγροτικές περιοχές», υποστηρίζει, επιθυµώντας επίσης να εργαστεί για την ανάπτυξη ενός κοινού προγράµµατος στους κόλπους των NUPES για τις επόµενες προεδρικές εκλογές του 2027.

Έξι οι υποψηφιότητες για την ηγεσία των Οικολόγων – Πράσινων

Ο νέος γενικός γραµµατέας του κόµµατος Ευρώπη-Οικολογία-Πράσινοι θα γίνει γνωστός στις 10 ∆εκεµβρίου µε τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εσωκοµµατικών εκλογών.

Εκτός από τη Χαρντί, την ηγεσία θα διεκδικήσει η Μαρίν Τοντελιέρ -που είναι περιφερειακή σύµβουλος στην περιφέρεια Οτ ντε Φρανς και δηµοτική σύµβουλος στην πόλη Χενίν Μποµόν και υποστηρίζεται από τους δηµάρχους της Γκρενόµπλ και του Πουατιέ- ενώ στην κούρσα της διαδοχής βρίσκονται άλλες τέσσερις γυναίκες: η Μελίσα Καµάρα, δηµοτική σύµβουλος στην πόλη Λιλ, που υπερασπίζεται µια «ριζοσπαστική, φεµινιστική και λαϊκή γραµµή» κι όπως δηλώνει θέλει να επαναφέρει τα κοινωνικά ζητήµατα στο τραπέζι της οικολογίας, η δικηγόρος Σοφί Μπουσιέρ, από τη γαλλική χώρα των Βάσκων, που επιθυµεί την επανίδρυση του κόµµατος, η Κλέρ Ντεµάρ από τη Βρετάνη και η Ζεραλντίν Μπουαγιέ που προέρχεται από τη ριζοσπαστική πτέρυγα των Οικολόγων Πράσινων.

Νέα ηγεσία και στη Δεξιά – Τρεις άνδρες, τρία διαφορετικά στιλ

Αλλαγή ηγεσίας µέσα στον ∆εκέµβριο αναµένεται και στο Ρεπουμπλικανικό Κόµµα, που περνάει τη σοβαρότερη υπαρξιακή κρίση από συστάσεώς του, καθώς στους κόλπους της παράταξης αντιπαρατίθενται δύο ιδεολογικές γραµµές. Σύµφωνα µε τους πολιτικούς αναλυτές, θα πρέπει να υπάρξει µια «πολιτική αποσαφήνιση», διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των Ρεπουμπλικάνων, όπως έγινε το 2017 µε το σοσιαλιστικό κόµµα.

Την ηγεσία του κόµµατος διεκδικούν τρία σηµαντικά στελέχη: ο σκληροπυρηνικός Ερικ Τζιότι, ο Μπρούνο Ρεταγιέ που θεωρείται φαβορί και το αουτσάιντερ Ορελιάν Πραντιέ.

Ο Έρικ Τζιότι έχει δώσει την υπόσχεση στα µέλη του κόµµατος στην περίπτωση που εκλεγεί να καταργήσει τις εσωκοµµατικές εκλογές, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος στις επόµενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο η υποψηφιότητά του αµαυρώθηκε από ένα σκάνδαλο που είδε το φως της δηµοσιότητας στα µέσα Νοεµβρίου. H πρώην σύζυγός του και µητέρα των τριών παιδιών του, όταν ήταν ακόµη ζευγάρι, ελάµβανε ως συνεργάτιδά του για περισσότερο από 10 χρόνια 20.000 ευρώ ετησίως για 5 1/2 ώρες εργασίας εβδοµαδιαίως, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να είχε άλλες δύο εργασίες που της απέφεραν συνολικά 51.500 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο κανείς από τους συνεργάτες του Τζιότι δεν την είχε δει ποτέ στην εθνοσυνέλευση, ούτε και στα άλλα αξιώµατα που κατείχε.

Επιθυµία του Μπρούνο Ρεταγιέ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τον αδιάφορο αρχηγό του δεξιού κόµµατος Λοράν Βοκιέ, είναι να αποκαταστήσει την εικόνα της συντηρητικής παράταξης. Στόχος του είναι η δηµιουργία ενός νέου χώρου, όπου, όπως υποστηρίζει, οι Γάλλοι θα αναγνωρίσουν την πραγµατική «∆εξιά» ως ένα λαϊκό και πατριωτικό κόµµα που έχει την ικανότητα να «επαναπροσεγγίσει όλους τους δεξιούς ψηφοφόρους που παρασύρθηκαν από τη ρητορική του Εµµανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν».

Ο µόνος που φέρεται να έχει πρωτότυπες προτάσεις για το κόµµα και τη χώρα είναι ο Ορελιάν Πραντιέ. Παρά το χαµηλό προφίλ του, συνηθίζει να µιλάει ευθέως, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει κάποιους µέσα στο κόµµα. «Πρέπει να αλλάξουµε τα πάντα: το όνοµα, την έδρα, την οργάνωσή µας, το µήνυµά µας», τόνισε όταν δήλωσε πως θα διεκδικήσει την ηγεσία της Δεξιάς. Ο Πραντιέ επαναλαµβάνει ότι θέλει να επαναφέρει τη ∆εξιά στο «λαϊκό δρόµο». Ο 36χρονος υποψήφιος δηλώνει ότι ανήκει στο «ρεύµα Σιράκ», αλλά στο στρατόπεδο της Δεξιάς τον κατηγορούν συχνά ότι είναι πολύ «αριστερός». Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι είναι «πλήρως δεξιός», αλλά προέρχεται από την «κοινωνική δεξιά». Στην Εθνοσυνέλευση έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για τα θέµατα της βίας κατά των γυναικών, της αναπηρίας, της οικολογίας, ακόµη και της εργασίας και της αγοραστικής δύναµης. Ενώ παραµένει σταθερός στο θέµα της µετανάστευσης και της ασφάλειας, ο Πραντιέ διαφέρει από τους υπόλοιπους βουλευτές της δεξιάς στο θέµα των συντάξεων. Είναι αντίθετος µε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τάσσεται υπέρ µιας µεταρρύθµισης «µε βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy