Γαλλία: Σε αχαρτογράφητα ύδατα µε τον Μακρόν να αναζητεί συµµάχους

  • Καθώς η σκόνη της οδυνηρής ήττας για τον Εµανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές κατακάθεται, το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας που µόλις διαµορφώνεται µοιάζει περισσότερο από ποτέ με πεδίο µάχης, η οποία δεν έχει ακόµη ξεκινήσει.
  • Η αδυναµία του Γάλλου Προέδρου να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ξύπνησε τα άγρια ένστικτα των αντιπάλων του, που σχεδόν όλοι βγήκαν ενισχυµένοι από την κάλπη και σχεδόν αµέσως µετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσµάτων φάνηκαν να έχουν την ίδια διάθεση: Να του κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως έκανε ο ίδιος στους Γάλλους, επί µια πενταετία.

Της ειδικής µας συνεργάτιδας Μαρίας ∆εναξά

Το ηχηρό χαστούκι στον Γάλλο Πρόεδρο ξύπνησε τα άγρια ένστικτα των αντιπάλων του, που σχεδόν αµέσως µετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσµάτων φάνηκαν να έχουν την ίδια διάθεση: Να του κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως έκανε ο ίδιος στους Γάλλους επί µια πενταετία.

Η πρώτη που έδωσε µια γεύση από αυτό που αναµένεται να ακολουθήσει ήταν η Μαρίν Λεπέν. Μεθυσµένη από την ανέλπιστη νίκη που της χάρισαν οι Γάλλοι, µιας και το κόµµα της δεκαπλασίασε τις έδρες του µέσα στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ηγεσία του Εθνικού Συναγερµού για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής οµάδας του κόµµατός της στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η Λεπέν δεν παρέλειψε να διαµηνύσει στον Γάλλο Πρόεδρο πως από εδώ και στο εξής θα πάψει να κάνει ό,τι θέλει.

Χωρίς οίκτο και ο επικεφαλής της Δεξιάς, Κριστιάν Ζακόµπ. «Σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους, κάναµε εκστρατεία αντιπολίτευσης, είμαστε αντιπολίτευση και θα παραµείνουµε αντιπολίτευση», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις, οι οποίες θα µπορούσαν να έχουν διπλή ανάγνωση από τη στιγµή που ο αρχηγός της Δεξιάς θέλει να διαπραγµατευτεί τα µέγιστα οφέλη για το κόµµα του στην περίπτωση που τελικά συνεργαστεί µε τον αποδυναµωµένο Πρόεδρο.

Τα ξίφη τους ακονίζουν και οι συµµετέχοντες στην αριστερή συµµαχία NUPES, παρόλο που δεν έχουν αποφασίσει ακόµη αν θα δώσουν τη µάχη κατά των νεοφιλελεύθερων σχεδιασµών του Μακρόν µαζί ή µόνοι. Πάντως οι πρώτες ρωγµές στο αριστερό µέτωπο φάνηκαν λίγες µόνο ώρες µετά την επικράτησή τους, η οποία τους χάρισε τον τίτλο της πρώτης αντιπολιτευόµενης δύναµης µέσα στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Ο συσχετισµός δυνάµεων στη νέα Εθνοσυνέλευση

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών επιβεβαίωσε την εκλογική κατάρρευση της προεδρικής πλειοψηφίας. Η συµµαχία «Μαζί», την οποία αποτελούσαν το κεντρώο κόµµα MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού, το κόµµα «Ορίζοντες» του πρώην Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και το κόµµα Αναγέννηση του Εµανουέλ Μακρόν, απέσπασε 250 έδρες από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία (175 έδρες η Αναγέννηση, 48 το ΜοDem, 27 οι Ορίζοντες).

Ο αριστερός συνασπισµός NUPES, υπό την ηγεσία του Ζαν – Λικ Μελανσόν, συγκέντρωσε 149 έδρες (84 έδρες η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, 14 το ΚΚΓ, 23 οι Οικολόγοι Πράσινοι, 28 έδρες το σοσιαλιστικό κόµµα).

Στην αντίπερα όχθη, οι Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν την καταστροφή που είχε προαναγγελθεί για τη δεξιά παράταξη µετά τις προεδρικές εκλογές. Συγκέντρωσαν 74 έδρες που θα µπορούσαν ακόµη και να αποτελέσουν µια βοηθητική δύναµη για το προεδρικό στρατόπεδο κατά τη διάρκεια της προώθησης σηµαντικών νοµοσχεδίων.

Όσο για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερµό, οι 8 βουλευτές του 2017 ανήλθαν στους 89 το 2022 και πλέον το κόµµα παγιώνεται κοινοβουλευτικά. Μια προσωπική νίκη της Μαρίν Λεπέν µε τη βοήθεια του Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος γκρέµισε το ανάχωµα και νοµιµοποίησε την ακροδεξιά µε την απόφασή του να µη δώσει γραµµή ψήφου υπέρ του δηµοκράτη υποψηφίου απέναντι σε έναν ακροδεξιό στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Όσο για την αποχή, έφθασε στο πρωτοφανές επίπεδο του 53,86%. Αυτή η εξέλιξη, σύµφωνα µε τους πολιτικούς αναλυτές, ευνόησε το συνασπισµό του Μακρόν, αλλά και την ακροδεξιά, καθώς στις κάλπες προσήλθαν στην πλειοψηφία τους οι άνω των 45, που κρίνονται ως πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι.

Πληρώνει το κόστος της συµπεριφοράς και των πολιτικών του

«Κανείς δεν περίµενε µια ήττα αυτού του µεγέθους», δήλωσε τη ∆ευτέρα σύµβουλος της γαλλικής προεδρίας. Πλέον ο αρχηγός του κράτους ηγείται µιας χώρας που φαντάζει ακυβέρνητη και οδεύει προς αχαρτογράφητα ύδατα, µαζί µε τους συµµάχους του και µια ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

Κι ενώ τα ερωτήµατα παραµένουν πολυάριθµα: σχετικά µε την ηµεροµηνία και την έκταση του επικείµενου ανασχηµατισµού και τη διατήρηση ή όχι της αντιδηµοφιλούς Πρωθυπουργού Ελιζαµπεθ Μπορν στην πρωθυπουργία (παρόλο που σε πρώτη φάση δεν έγινε δεκτή η παραίτησή της), ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκίνησε τις διεργασίες και τις επαφές για να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα του εκλογικού αποτελέσµατος. Υπό την πίεση των Nupes και του Εθνικού Συναγερµού αναζητά συµµαχία για να κυβερνήσει. Με τη ρεπουμπλικανική Δεξιά ή µε την κυβερνώσα Αριστερά; Ή και τα δύο ανάλογα µε τις περιστάσεις, όπως ο Μισέλ Ροκάρ µεταξύ 1988 και 1991; Η απάντηση θα καθορίσει την τύχη της µελλοντικής κυβέρνησης, του ίδιου αλλά και της χώρας.

Με τα έως τώρα δεδοµένα, η εκτελεστική εξουσία ελπίζει να επιτύχει πλειοψηφία κατά περίπτωση. Εκτός από τις επαφές του Εµανουέλ Μακρόν µε τους επικεφαλής των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, στενοί φίλοι και συνεργάτες του από τη  ∆εξιά -όπως ο βουλευτής Τιερί Σολέρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρµανάν και ο Υπουργός Άµυνας Σεµπαστιέν Λεκορνού- ξεκίνησαν επαφές µε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπολογίζει επίσης σε αριστερούς βουλευτές που θεωρούνται προσιτοί. Όµως το παιχνίδι µοιάζει επικίνδυνο, καθώς από τη µια πλευρά η προηγούµενη κυβερνητική πλειοψηφία δεν µπήκε ποτέ στον κόπο να προσεγγίσει τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων διακυβέρνησης του Μακρόν και από την άλλη βουλευτές της Δεξιάς και της Αριστεράς αυξάνουν τις απαιτήσεις τους µε αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

Μέχρι στιγµής, η συντριπτική πλειοψηφία των µελών των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται κατά µιας συµφωνίας συνασπισµού που θα έδινε στον Γάλλο Πρόεδρο απόλυτη πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα οι Nupes, παρόλο που φαίνεται να µην τα βρίσκουν µεταξύ τους σε ζητήµατα όπως είναι η πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης και το κοινό κοινοβουλευτικό µέτωπο που πρότεινε ο Μελανσόν, δίνουν ήδη τον τόνο: αυτόν της µετωπικής σύγκρουσης, τον οποίο σκοπεύει να υιοθετήσει και η Μαρίν Λεπέν.

Με λίγα λόγια, ο Εµανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιµέτωπος µε τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα αδιέξοδο, το οποίο καθιστά την πολιτική κατάσταση πολύ ασταθή. Σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο Αλεξάντρ Λεµαρί, της εφηµερίδας Le Monde, το στρατόπεδο Μακρόν φοβάται «πλήρη παράλυση» και θα µπορούσε να προκαλέσει «διάλυση» της Εθνοσυνέλευσης, σε ένα χρόνο από τώρα, καθώς η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας «θα µπορούσε να βλάψει σοβαρά τις µεταρρυθµιστικές του φιλοδοξίες», υπογραµµίζει ο δηµοσιογράφος.

∆ιάγγελµα Μακρόν χωρίς να δίνει λύση

Τρεις ηµέρες µετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε διάγγελµά του προς τους Γάλλους εξέφρασε την επιθυµία συνέχισης της «πολιτικής υπέρβασης» που ξεκίνησε το 2017 στο Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε σχηµατισµό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γιατί, όπως είπε, «δεν δικαιολογείται µέχρι σήµερα».

Σε µια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, υπενθύµισε πως είχε συνοµιλήσει µε τους ηγέτες των κυριότερων κοµµάτων. Τόνισε πως οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυµία να δράσουν πάνω σε σηµαντικά ζητήµατα, όπως είναι η αγοραστική δύναµη ή η ασφάλεια και τους έριξε το µπαλάκι λέγοντας πως «πρέπει να διευρυνθεί η προεδρική πλειοψηφία».

Λίγα µόλις λεπτά µετά το τέλος του διαγγέλµατος, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρ οµαδόν κατά του Γάλλου Προέδρου.

«Είναι άσκοπο να διαλύουµε την πραγµατικότητα του εκλογικού αποτελέσµατος αντικαθιστώντας το µε εκτιµήσεις και εκκλήσεις κάθε είδους», ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της αριστερής συµµαχίας NUPES. «∆εν µπορεί να υπάρξει λευκή επιταγή σε ένα ασαφές σχέδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής οµάδας της Δεξιάς, Oλιβιέ Μαρλέ.

Με σκληρή γλώσσα αλλά ξεκάθαρη, η αρχηγός της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, είπε πως ο Μακρόν προσπαθεί να διασώσει ό,τι έχει αποµείνει από το προεδρικό αξίωµα και διευκρίνισε ότι οι «89 βουλευτές του Εθνικού Συναγερµού δεν θα συµµετάσχουν ποτέ σε ένα συνασπισµό Μακρονιστών για να εφαρµόσουν τις πολιτικές που σκοπεύουν να πολεµήσουν».

Νωρίτερα, η Μαρίν Λεπέν είχε αποκαλύψει προκαλώντας αίσθηση πως ο Γάλλος Πρόεδρος, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Ελιζέ, µπήκε στον πειρασµό να της προτείνει να συµµετέχει σε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy