Γαλλία: Σύγκρουση δύο κόσμων

Το χάσμα μεταξύ δυο ετερώνυμων πόλων ολοένα και διευρύνεται τα τελευταία χρόνια

 Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

  • Κοινή είναι η διαπίστωση πως καμία από τις τρεις πολύωρες ομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της εθνικής διαβούλευσης για την επίλυση της κοινωνικής κρίσης, μπόρεσε να βάλει φρένο στις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων»
  • Από τη μια στη Γαλλία τους τελευταίους δυο μήνες έχουν ξεσηκωθεί φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν καταφέρνουν τα τα βγάλουν πέρα. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται κυρίως ευκατάστατοι αστοί αλλά και συνταξιούχοι με πολύ καλά εισοδήματα

Τα «κόκκινα φουλάρια» είναι το άλλο πρόσωπο της διχασμένης Γαλλίας. Έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού την προηγούμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου, όταν διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν «τη δημοκρατία και τους θεσμούς απέναντι στη βία» που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανήκε σε ένα μηχανικό από την Τουλούζη, τον Λοράν Σουλιέ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος LREM, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στα μέσα Δεκεμβρίου μέσω του Facebook. Μοναδική προϋπόθεση ήταν η κινητοποίηση να μην πάρει τη μορφή υποστήριξης υπέρ του Γάλλου Προέδρου, αλλά ευρύτερα υπέρ της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, στη διαδήλωση πήραν μέρος βουλευτές του LREM, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και κατά των «κίτρινων γιλέκων». Στιγμές έντασης σημειώθηκαν στη Βαστίλη όταν οι 10.500 διαδηλωτές, που οι περισσότεροι κρατούσαν γαλλικές σημαίες και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια, βρέθηκαν απέναντι από δεκάδες «κίτρινα γιλέκα». «Είμαστε κι εμείς λαός» ήταν ένα από τα συνθήματά τους, ενώ ορισμένα «κόκκινα φουλάρια» φώναζαν «Φασίστες» προς το μέρος των «κίτρινων γιλέκων». «Θέλουμε κι εμείς παντεσπάνι», «πού είναι οι Rolls Royce σας;» ήταν η απάντηση από το «κίτρινο» στρατόπεδο.

Τα παραπάνω γεγονότα περιγράφουν εν συντομία τη σύγκρουση δυο κόσμων: της «κάτω και άνω Γαλλίας» όπως τους αποκαλούν πολλά ΜΜΕ. Με λίγα λόγια είναι το χάσμα μεταξύ δυο ετερώνυμων πόλων, το οποίο ολοένα και διευρύνεται τα τελευταία χρόνια.

Από τη μια στη Γαλλία τους τελευταίους δυο μήνες έχουν ξεσηκωθεί φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν καταφέρνουν τα τα βγάλουν πέρα. Απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους και αποπροσανατολισμένοι πολιτικά, ανήκουν κυρίως στις κατώτερες λαϊκές τάξεις. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται κυρίως ευκατάστατοι αστοί αλλά και συνταξιούχοι με πολύ καλά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, «εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της αφθονίας», όπως τους αποκαλούν στη Βρετανία. Κοινωνικά και πολιτιστικά δραστήριοι με μεσαίο όμως οικονομικό κεφάλαιο, όπως επίσης και πολίτες που εκπροσωπούν την παγιωμένη μεσαία τάξη και πρόκειται για το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο πολιτιστικού και οικονομικού κεφαλαίου, μετά την ελίτ.

Υποστηρικτές της εκτελεστικής εξουσίας

Όπως όλοι οι διαδηλωτές την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και η Μαρίζ, διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη εξαγωγική εταιρεία και ο Ζαν Λουκ επιχειρηματίας, υποστηρίζουν πως «η οχλοκρατία» των «κίτρινων γιλέκων» σκοτώνει τη δημοκρατία. «Πίσω από τα “κίτρινα γιλέκα” υπάρχει μια προσπάθεια πραξικοπήματος που στοχεύει τον Πρόεδρο και τους θεσμούς» δηλώνει ο 73χρονος Μπερνάρ, συνταξιούχος ψυχίατρος, που ταξίδεψε από την επαρχία στο Παρίσι για να διαδηλώσει μαζί με τη σύζυγό του. Και οι δυο έχουν στο λαιμό τους κόκκινα φουλάρια.

Στα πανό, στα συνθήματα αλλά και στα διάφορα φόρουμ που έχουν δημιουργήσει τα «κόκκινα φουλάρια» στα κοινωνικά δίκτυα δεν γίνεται έμμεση αναφορά στον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του. Όμως, όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας LeFigaro, όσοι συμμετέχουν στο νεοεμφανιζόμενο κίνημα υποστηρίζουν ξεκάθαρα την εκτελεστική εξουσία. «Ναι, ψήφισα υπέρ του Μακρόν», αποκαλύπτει η 86χρονη Ελίζ. «Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Τα “κίτρινα γιλέκα” δεν έχουν κανένα όραμα. Εναλλάσσονται στα τηλεοπτικά στούντιο και υποστηρίζουν ότι να ’ναι. Θα έπρεπε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση κι έναν ηγέτη. Εκείνοι υποστηρίζουν την αναρχία», δηλώνει η Ελίζ σε ντοκιμαντέρ για τα «κόκκινα φουλάρια».

Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, τα «κόκκινα φουλάρια» υποστηρίζουν το 46% των ερωτηθέντων που απάντησαν στη δημοσκόπηση. Το 54% δηλώνουν πως δεν κατανοούν την κινητοποίησή τους. Πολλοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πως τα «κόκκινα φουλάρια» είναι κατά των κινητοποιήσεων και κατά των διαδηλωτών.

Πάντως «η πρωτοβουλία της σύστασης του κινήματος και η πραγματοποίηση διαδήλωσης  φαίνεται πως έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο και τα στελέχη του κόμματός του», αναφέρουν δημοσιεύματα. «Το κυβερνών κόμμα κρατάει αποστάσεις και δεν απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη διαδήλωση. Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την επιτυχία του εθνικού διαλόγου», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Εμπρός για τη Δημοκρατία» LREM, Στανισλάς Γκερίνι.  Ωστόσο αυτή η στάση δεν εμπόδισε βουλευτές του κόμματος να φορέσουν κόκκινα φουλάρια και να διαδηλώσουν μαζί με όσους στηρίζουν αυτό το κίνημα.

Όλα για τη δημοτικότητα

Κοινή είναι η διαπίστωση πως καμία από τις τρεις πολύωρες ομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της εθνικής διαβούλευσης για την επίλυση της κοινωνικής κρίσης, μπόρεσε να βάλει φρένο στις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο αρχηγός του κράτους συμμετέχει προσωπικά στον μεγάλο εθνικό διάλογο, πολλαπλασιάζοντας τις μαραθώνιες συναντήσεις σε όλη τη Γαλλία. Μια διαδικασία που προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης και των «κίτρινων γιλέκων», που υποστηρίζουν πως αυτές οι μαραθώνιες συναντήσεις έχουν χαρακτήρα προεκλογικής εκστρατείας σε βάρος του φορολογούμενου.

Στο κυβερνών κόμμα είναι της άποψης πως αυτές οι συναντήσεις που μεταδίδονται από τα ειδησεογραφικά κανάλια ειδήσεων συνεχούς ροής μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του LREM στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο βουλευτής του κόμματος «Les Republicains» (LR), Valérie Boyer, σε δηλώσεις του απαίτησε «ο Πρόεδρος Μακρόν να σταματήσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τη λίστα του στις ευρωπαϊκές εκλογές στην πλάτη των “κίτρινων γιλέκων”». Όπως και ο ομόλογός του από τη La France Insoumise (LFI), Danièle Obono, ο οποίος επέκρινε στο λογαριασμό του στο Twitter μια «πολύ μακρά εκλογική συζήτηση για να συσπειρώσει τους οπαδούς του Μακρόν», η οργάνωση της οποίας θα κοστίσει «πάρα πολλά χρήματα».

Με την εικόνα του σαφώς να έχει επιδεινωθεί -μόλις 3 στους 10 Γάλλους τον υποστηρίζουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του IFOP για την εφημερίδα JDD- ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει συμφέρον να βιαστεί  να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, αναφέρουν δημοσιεύματα, που υπογραμμίζουν πως επιθυμία της αντιπολίτευσης είναι να μετατρέψει τις ευρωπαϊκές εκλογές σε δημοψήφισμα για το ίδιο το άτομό του Προέδρου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.