Γαλλία: Το νέο νοµοσχέδιο για το Μεταναστευτικό αποτελεί ένα κράµα µεταξύ «αυστηρότητας και ανθρωπιάς»!

  • Το νέο νοµοσχέδιο για το Μεταναστευτικό είναι ένα «υπερευαίσθητο» θέµα που φέρνει και πάλι τριγµούς και αντιδράσεις στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Ένα νέο δύσκολο εγχείρηµα σε συνδυασµό µε την αµφιλεγόµενη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση επιχειρεί η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία φαίνεται πως αψηφά τις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών, αλλά και της αντιπολίτευσης.
  • Προβλέπει µεταξύ άλλων µια σειρά από µέτρα, µε τα οποία θα διευκολύνονται οι απελάσεις ιδίως των «παραβατικών» αλλοδαπών, η ενσωµάτωση-νοµιµοποίηση ορισµένων εργαζοµένων που δεν έχουν νόµιµα έγγραφα παραµονής, αλλά απασχολούνται σε κρίσιµους τοµείς της οικονοµίας όπου υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, όπως είναι η εστίαση, οι κατασκευές, τα ιατρικά επαγγέλµατα κ.α.

Της ειδικής µας συνεργάτιδας Μαρίας ∆εναξά

Το νοµοσχέδιο για το Μεταναστευτικό παρουσιάστηκε την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στο Υπουργικό Συµβούλιο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρµανέν, διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιµος να επιτύχει µε το κόµµα των Ρεπουμπλικανών «ένα συµβιβασµό χωρίς αλλοίωση του κειµένου». Ωστόσο, οι τελευταίοι ανταπαντούν ότι το κόµµα τους «δεν θα αρκεστεί στο να προσποιείται ότι το θέµα της µετανάστευσης στη Γαλλία θα διευθετηθεί».

Κατά συνέπεια, όπως στη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση, έτσι και στις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στη νοµοθεσία για τη µετανάστευση, η κυβέρνηση Μακρόν αναµένεται να αντιµετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες εντός και εκτός της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις κοινοβουλευτικές οµάδες της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ της µεταρρύθµισης και κυρίως τους 62 βουλευτές της δεξιάς.

Κι ενώ ο Μακρόν πίστευε πως θα µπορούσε να ελπίζει στην υποστήριξή τους, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο νέος πρόεδρος του κόµµατος των Ρεπουμπλικανών, Έρικ Τζιότι, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει το νοµοσχέδιο, την ώρα που και ο επικεφαλής των δεξιών γερουσιαστών, Μπρουνό Ρεταγιέ, επέκρινε ένα κείµενο που «δεν αλλάζει την κατάσταση», διότι όπως είπε «δεν επιτρέπει ανάκτηση του ελέγχου της µετανάστευσης».

Αναζητούν τρόπους συνεννόησης µε τη δεξιά αντιπολίτευση

Χρησιµοποιώντας τη µέθοδο του Κουέ (µέθοδο αυθυποβολής), ο Ζεράρ Νταρµανέν κάθε φορά που τοποθετείται για τη µεταρρύθµιση επαναλαµβάνει ότι είναι «βέβαιος» ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συµφωνία µε τους διαφωνούντες και ιδιαίτερα µε τη δεξιά αντιπολίτευση. «Θα έχουµε την ευκαιρία να βελτιώσουµε ορισµένες διατάξεις», υπόσχεται. «Ακούµε από τους Ρεπουµπλικάνους στην Εθνοσυνέλευση ότι αναµένουν να δουν πώς θα πράξουν οι δικοί τους στη Γερουσία», εξήγησε πρόσφατα ο υπουργός σε δηµοσιογράφους. Όπως έχει ανακοινωθεί, το επίµαχο νοµοσχέδιο θα παρουσιαστεί πρώτα στη Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουµπλικάνοι. «Έτσι θα έχουµε την ευκαιρία να βελτιώσουµε έναν ορισµένο αριθµό διατάξεων. Είναι ένα σύντοµο κείµενο που επιτρέπει πολλή δράση», υπόσχεται ο Νταρµανέν.

Η αλήθεια είναι πως αξιωµατούχοι του προεδρικού µεγάρου, αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών, βλέπουν πολύ θετικά τις προτάσεις της δεξιάς, ώστε η άρνηση χορήγησης ασύλου να ισοδυναµεί µε απέλαση. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται µέσα στο νοµοσχέδιο. Απουσιάζουν επίσης προτάσεις για τον περιορισµό της οικογενειακής επανένωσης που απαιτούν οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης. «Είµαστε ανοιχτοί σ’ αυτές τις προτάσεις», τονίζει ο Νταρµανέν.

Παρά τη διάθεση παραχωρήσεων που δείχνει το κυβερνητικό επιτελείο, εκτός από την ηγεσία της δεξιάς και σηµαντικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης, έχουν µέχρι σήµερα απορρίψει τις εκκλήσεις για διάλογο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής οµάδας των Ρεπουμπλικανών, Ολιβιέ Μαρλέιξ, δήλωσε σε δηµοσιογράφους ότι το κόµµα του «δεν θα επιτρέψει µιαν επικοινωνιακή επίδειξη που συνίσταται σε µια υποτιθέµενη διευθέτηση των διαφορών µεταξύ των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης». Στόχος του Μαρλέιξ έγινε και ο Υπουργός Εσωτερικών. «Ο Ζεράρ Νταρµανέν µπορεί να προσπαθήσει να βρει µια παλιά κάρτα µέλους των δεξιών κοµµάτων UMP ή των Ρεπουμπλικανών, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τη γνώµη µας».

Ο Μαρλέιξ κατηγορεί τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, πρώην µέλος των Ρεπουμπλικανών, ότι αµφιταλαντεύεται στο θέµα των απελάσεων, ώστε να αποσπάσει την υποστήριξη της δεξιάς παράταξης. «Εκτιµούσα ότι υπήρχε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να ψηφίσει ένα πολύ δεξιό κείµενο, αλλά προφανώς αυτό φοβίζει την κυβέρνηση, οπότε έφτιαξε ένα κείµενο που δεν µοιάζει µε κάτι», υπογραµµίζει.

Οι συζητήσεις µεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων µε εκπροσώπους της δεξιάς µπλοκάρουν και σε θέµατα που προκαλούν την οικονοµική (εργασιακή) µετανάστευση. «∆εν έχουµε βάλει ποσοστώσεις στο κείµενο, αλλά περιµένουµε τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών», δηλώνουν από το περιβάλλον του Υπουργού Εσωτερικών.

Από πολύ νωρίς, πολλοί δεξιοί βουλευτές έχουν κάνει γνωστό ότι θα αντιταχθούν κυρίως σε µια από τις βασικές διατάξεις του νοµοσχεδίου. Πρόκειται για τη διάταξη που αφορά την άδεια παραµονής για εργασία προκειµένου να διευκολύνονται οι προσλήψεις σε κλάδους που δυσκολεύονται να βρουν εργαζοµένους. «Αυτό το µέτρο στοχεύει στη µαζική νοµιµοποίηση των παράνοµων εργαζοµένων. Αν παραµείνει στο κείµενο, θα το καταψηφίσουµε. ∆εν θα υπάρξουν ηµίµετρα, είναι ξεκάθαρο», σηµειώνει ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Πιέρ-Ενρί-Ντιµόντ, ο οποίος έχει ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική για «την απουσία µεταναστευτικής πολιτικής» από την κυβέρνηση.

Η Αριστερά θεωρεί ότι η µεταρρύθµιση «στιγµατίζει»

Το σχέδιο νόµου για τη µετανάστευση που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συµβούλιο από τον Ζεράρ Νταρµανέν και τον Υπουργό Εργασίας, Ολιβιέ Ντουσόπ, βρίσκει επίσης ευρεία αντίθεση στην αριστερά.

Όσο για την ακροδεξιά, η κυβέρνηση αρνείται κάθε είδους συζήτηση για το θέµα µε τον Εθνικό Συναγερµό. «Απέναντι σε µια ακροδεξιά που µιλά για “µηδενική µετανάστευση” και µια ακροαριστερά που δεν θέλει να υπάρχουν σύνορα, η δική µας συζήτηση θα πρέπει να αφορά τον έλεγχο της µετανάστευσης, αλλά και της ενσωµάτωσης», εκτιµά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόµµατος, Μπενζαµίν Χαντάτ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι «µακρονιστές» είναι έτοιµοι να µην υπολογίζουν στις ψήφους των βουλευτών της Λεπέν. Στον Εθνικό Συναγερµό, η Μαρίν Λεπέν και ο Λοράν Ζακοµπέλι καταγγέλλουν «την υποκρισία της κυβέρνησης επί του θέµατος». Όπως δηλώνει ο Ζακοµπέλι, «όταν ακούει κανείς τον Ζεράρ Νταρµανέν να µιλά, χρησιµοποιεί τους όρους του Εθνικού Συναγερµού, αλλά όταν ενεργεί, έχεις την εντύπωση ότι τα ηνία έχει αναλάβει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν. Αυτό το νοµοσχέδιο θα είναι µια δυνατή στιγµή, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πλέον να αντιµετωπίσει την καταστροφική µεταναστευτική πολιτική της χώρας µας», λέει.

Στην αριστερά, αντίθετα, καταγγέλλουν µια µεταρρύθµιση που θεωρείται «δεξιόστροφη» και «που στιγµατίζει». «Σε διάστηµα τριάντα ετών, αυτός είναι ο εικοστός δεύτερος νόµος για τη µετανάστευση. Έχει αλλάξει το οτιδήποτε σε δοµικό επίπεδο; ∆εν νοµίζω», εξηγεί ο οικολόγος Μπεντζαµίν Λικάς. «Έχουµε µια µεγάλη φιλοσοφική διαφωνία µε ένα όραµα για τη µετανάστευση που ευθυγραµµίζεται µε τα θέµατα και τους όρους που έθεσαν οι Λεπέν εδώ και δεκαετίες», υποστηρίζει.

Στους κόλπους των Ανυπότακτων, η τοποθέτηση είναι η ίδια: εδώ και αρκετές εβδοµάδες, η Ματίλντ Πανό, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας του κόµµατος στην Εθνοσυνέλευση, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκαλεί το φόβο» γύρω από τη µετανάστευση.

∆ύσκολο εγχείρηµα που απαιτεί λεπτούς χειρισµούς…

Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει το νοµοσχέδιο ως ένα «εγχείρηµα» που απαιτεί «λεπτούς χειρισµούς» εξαιτίας των δυσκολιών που αντιµετωπίζει ο Εµµανουέλ Μακρόν, ως προς την υιοθέτησή του. Εκτός από τη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση και ο νέος µεταναστευτικός νόµος αποτελεί ένα σηµαντικό τεστ για την εκτελεστική εξουσία και την ικανότητα του Γάλλου Προέδρου να συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές δυνάµεις.

Mε αυτό το νοµοσχέδιο δοκιµάζονται επίσης και οι εισηγητές του. Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας που έχουν ως αποστολή να συγκεντρώσουν τις καθοριστικές ψήφους των Ρεπουµπλικανών, χωρίς να αποπροσανατολίσουν την πλειοψηφία τους.

«Η φιλοσοφία αυτού του νοµοσχεδίου είναι να αποφασίζουµε πιο γρήγορα, να αποµακρύνουµε πιο αποτελεσµατικά και να ενσωµατώνουµε καλύτερα αυτούς που πρέπει να παραµείνουν στην επικράτειά µας», δήλωσε πριν από µερικές εβδοµάδες η Γαλλίδα Πρωθυπουργός, Ελίζαµπεθ Μπορν. Στο ίδιο µήκος και ο Εµµανουέλ Μακρόν που µίλησε επαινετικά για το γεγονός ότι το νοµοσχέδιο αποτελεί ένα κράµα µεταξύ «αυστηρότητας και ανθρωπιάς».

Και οι δύο γνωρίζουν ότι αγγίζουν ένα θέµα «υπερευαίσθητο», σύµφωνα µε την εφηµερίδα Le Figaro, ειδικότερα µάλιστα µετά την υποδοχή στην Τουλόν, τον Νοέµβριο, των µεταναστών του Ocean Viking.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy