Γαργάρα το πόρισμα από Πρόεδρο Αναστασιάδη – «Πάρτι» στο Twitter και στο Facebook

Το «πάρτι» του Twitter και του Facebook με την αντίδραση Χάρη στο πόρισμα για Συνεργατισμό

Ξεσάλωμα κανονικό στο Twitter και στο Facebook μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το τι έγινε μετά την πρώτη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών για το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο ΥΠΟΙΚ είχε γράψει στο Twitter: «Την πολιτική ευθύνη για την οικονομία της χώρας μας την αναλαμβάνω καθημερινά, εδώ και 6 χρόνια, με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και όπως συμβαίνει πάντοτε και για όλους, εκ των αποτελεσμάτων κρινόμαστε», προκαλώντας σαρκαστικά σχόλια, αλλά και θυμό. Κάποιοι απαντούσαν στο τουίτ του Χάρη Γεωργιάδη με παροιμίες, άλλοι με κάλεσμα για παραίτηση, και κάποιοι με memes.

Συγκεντρώσαμε κάποια χαρακτηριστικά για να δώσουμε μια αίσθηση του μεγάλου «πάρτι» που δεν λέει να σταματήσει, καθώς τα στοιχεία και επισημάνσεις από το Πόρισμα συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Πολλά από τα σχόλια δεν ήταν καθόλου εγκωμιαστικά για τον ΥΠΟΙΚ, ενώ κάποια περιείχαν και χαρακτηρισμούς.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ διατηρεί ακόμα «καρφιτσωμένη» στο Twitter του ανάρτηση, με μια φράση που αποδίδεται στον Winston Churchil και αναφέρει: «Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει»…

Ο Χάρης Γεωργιάδης, εξερχόμενος χθες από το Προεδρικό, όπου βρέθηκε για συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε καν απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν για δηλώσεις.

 

  • Ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον ΠτΔ και παύση του ΥΠΟΙΚ ζητούν τα κόμματα
  •  ΓΓ ΑΚΕΛ: «Ο Αναστασιάδης απέκρυψε την πραγματικότητα πριν τις εκλογές»

Ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών, ζήτησαν εκ νέου χθες τα κόμματα μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι το πόρισμα είναι ξεκάθαρο και επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή δεν έπαυσε τον Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος τέσσερα χρόνια μετά που ανέλαβε η κυβέρνηση τον Συνεργατισμό δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα. Επεσήμανε επίσης ότι με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε για τις δραματικές εξελίξεις στον Συνεργατισμό από πριν τις προεδρικές εκλογές, αλλά τις αποσιώπησε.

«Η απαίτησή μας λοιπόν είναι να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι οποίες του αναλογούν και είναι τεράστιες», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή ο Χ. Γεωργιάδης πρέπει να παραιτηθεί, και αν δεν παραιτηθεί θα πρέπει ο Αναστασιάδης να τον παύσει. Διαφορετικά», όπως τόνισε, «ολόκληρη η κυβέρνηση πλέον αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη, την οποία εξάλλου τους απονέμει το ίδιο το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής».

Ο Α. Κυπριανού επεσήμανε επίσης ότι το πόρισμα αναφέρει ότι οι ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο μετά από το 2013, όταν ο Συνεργατισμός είχε ανακεφαλαιοποιηθεί και είχε κριθεί ως βιώσιμος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η ευθύνη για την κατάρρευση (του Συνεργατισμού) βαραίνει αποκλειστικά την παρούσα κυβέρνηση». Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη και τη Βουλή πριν τις προεδρικές εκλογές, και ζήτησε την παραίτηση του Χ. Γεωργιάδη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα για την ελλιπή εποπτεία, καθώς και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για την ηγεσία και την Επιτροπεία του Συνεργατισμού.

Επίσης η ΕΔΕΚ καταλόγισε «ανικανότητα» στην κυβέρνηση να προωθήσει σωστή εταιρική διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει είτε το συντομότερο δυνατό να αναληφθούν από τα ίδια τα άτομα που τις έχουν, είτε να αποδοθούν από τον λαό με την ψήφο του».

Ακόμη, ο Δώρος Χριστοδουλίδης εκ μέρους της Συμμαχίας δήλωσε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει άλλη επιλογή από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και την παραίτηση», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν το πράξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τον παύσει.

Επιπρόσθετα, η Αλληλεγγύη ανέφερε ότι «το έγκλημα που έγινε με τον Συνεργατισμό είναι πάρα πολύ μεγάλο για να το κρύψουν κάτω από το χαλί», προσθέτοντας ότι «η πολιτική ηθική υπαγορεύει άμεση ανάληψη ευθύνης.

Επίσης, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την παραίτηση του Χ. Γεωργιάδη και χαρακτήρισε ως «αστείες» τις δικαιολογίες και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

 

  • Πλήρης κάλυψη στον Υπ. Οικονομικών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  • Αναφέρει τι πέτυχε η κυβέρνηση υιοθετώντας εισηγήσεις του

Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε πλήρη κάλυψη στον Χάρη Γεωργιάδη αναλύοντας μάλιστα γιατί δεν μπορούν να του αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, αλλά και τι πέτυχε η κυβέρνηση υιοθετώντας εισηγήσεις του.

«Ο Υπουργός Οικονομικών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου. Δεν είναι πρόθεσή μου επί του παρόντος να σχολιάσω λεπτομερώς τα όσα εις την έκθεση καταγράφονται. Αναμένω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αξιολογήσει το περιεχόμενό της και θα προβεί στις κατά την κρίση του ενδεδειγμένες ενέργειες».

Όσον αφορά τις αποδιδόμενες πολιτικές ευθύνες αναφέρεται σε έξι σημεία. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Συνεργατισμός παρουσίαζε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους επτά (7) δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν δημιουργηθεί προ του 2013.

Δεύτερον, αναφέρει ότι ένας από τους όρους του Προγράμματος Διάσωσης (Μνημόνιο) ήταν η αναδιάρθρωση και μετατροπή του Συνεργατισμού σε τράπεζα, με ταυτόχρονη ανάληψη της εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος προσθέτει ότι η κυβέρνηση υιοθετώντας τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών πέτυχε: α) Να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των καταθετών, β) Να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γ) Να διαφυλάξει περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού που θα συμβάλουν σε ανάκτηση σημαντικού μέρους των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν από το κράτος και  δ) Να ενισχύσει διεθνώς την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.

 

 

Γ. Ελεγκτής: «Ο ΥΠΟΙΚ ενεργούσε με πείσμα και γινάτι» στον Συνεργατισμό

«Αντί να υπάρχει σύνεση και ορθολογισμός, υπήρχε ανικανότητα»

Βαρύτατες ευθύνες στον Χάρη Γεωργιάδη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, απέδωσε χθες και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Υπουργός Οικονομικών «ενεργούσε με πείσμα και γινάτι», προσθέτοντας ότι «αντί να υπάρχει σύνεση και ορθολογισμός, υπήρχε ανικανότητα».

Ο Οδ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ως τεκμηριωμένο και πολύ υψηλού επιπέδου το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι και η Ελεγκτική Υπηρεσία στην τελευταία της έκθεση για τον Συνεργατισμό, η οποία αφορούσε την περίοδο μέχρι το τέλος του 2016 και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2018, είχε επισημάνει την αποτυχία υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδιασμών της Συνεργατικής και την ανάγκη αναζήτησης και απόδοσης ενδεχόμενων ευθυνών. Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής σχολίασε με έμμεσο τρόπο τις εκ των υστέρων αναφορές του Χ. Γεωργιάδη ότι «η πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική ήταν η τέλεια λύση», υποδεικνύοντας ότι το αρχικό σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ προνοούσε τη συντεταγμένη αποκρατικοποίηση της ΣΚΤ, αλλά αντί αυτού έγινε «εξαναγκαστική πώληση περίπου σε συνθήκες με το πιστόλι στον κρόταφο». Ανέφερε ακόμη ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε σταλεί από τότε τόσο στη Συνεργατική όσο και στον Υπουργό Οικονομικών, τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

«Να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από Χατζηγιάννη και μέλη Επιτροπείας»

Εν τω μεταξύ, ο Οδ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης πιθανές ποινικές και αστικές ευθύνες, προσθέτοντας ότι αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν. Κάλεσε μάλιστα τη ΣΕΔΙΠΕΣ ως τη διάδοχο κατάσταση της Συνεργατικής να κινηθεί νομικά και να ζητήσει αποζημιώσεις από τον πρώην γενικό διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη, αλλά και τα μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνει ότι Ν. Χατζηγιάννης δυνατό να έχει αστικές ευθύνες, αλλά και ότι υπάρχουν περιθώρια αναζήτησης αστικών ευθυνών και για τα μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ. Η απόδοση αστικών ευθυνών, πρόσθεσε, σημαίνει την καταβολή αποζημιώσεων από το υπαίτιο μέρος προς το αθώο μέρος που υπέστη τη ζημιά. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η ΣΕΔΙΠΕΣ πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίων όσων ενδεχομένως να έχουν αστικές ευθύνες.

Ανέφερε ακόμη ότι η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει.

Και πακέτο 180 χιλ. ευρώ και μισθό 6 χιλ. ευρώ το μήνα

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Οδ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχου στη  ΣΕΔΙΠΕΣ και την ΚΕΔΙΠΕΣ, τον ερχόμενο μήνα. Διεμήνυσε μάλιστα ότι οι περιορισμοί, τους οποίους προνοούσε η νομοθεσία για τον Συνεργατισμό, δεν ισχύουν για τη ΣΕΔΙΠΕΣ και την ΚΕΔΙΠΕΣ και ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η καθιερωμένη διαδικασία που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς.

Επίσης, ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία έγινε δέκτης καταγγελιών για τεκταινόμενα στη ΣΕΔΙΠΕΣ και την ΚΕΔΙΠΕΣ. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει καταγγελία ότι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Συνεργατισμού τα οποία πήραν τα πλουσιοπάροχα πακέτα των 180 χιλ. ευρώ στα πλαίσια του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, συνεχίζουν να εργάζονται και να λαμβάνουν παχυλούς μισθούς 5-6 χιλ. ευρώ το μήνα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy