Γαρύλλης και Βαθκειάς, αρτηρίες ζωής για τη Λεμεσό

Τα δυο Γραμμικά Πάρκα που άλλαξαν την εικόνα των βρόμικων ποταμών και έδωσαν πνοή στις υποβαθμισμένες περιοχές

Μέχρι πριν μερικά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως δύο από τα πιο μελανά σημεία της πόλης, αφού είχαν αφεθεί να καταστούν σκουπιδότοποι, χώροι παράνομων μπαζωμάτων και κάθε είδους άλλων αυθαίρετων επεμβάσεων.

Σήμερα, μετά από πολλές προσπάθειες των τοπικών Αρχών, έγινε κατορθωτό να μετατραπούν αυτά τα στιγματισμένα και απρόσιτα σημεία, σε πνεύμονες πρασίνου και κοινωνικής δραστηριότητας, λειτουργώντας σαν αρτηρίες ζωής που συνδέουν τις βόρειες περιοχές της Λεμεσού με το κέντρο της πόλης και την παραλία, δίνοντας τη δυνατότητα στο σύνολο του πληθυσμού για αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον.

Ο λόγος, βέβαια, για τους δυο ποταμούς που διασχίζουν τη Λεμεσό, τον Γαρύλλη και τον Βαθκειά, οι οποίοι με τη μετατροπή τους σε γραμμικά πάρκα έδωσαν μια άλλη αίγλη στις περιοχές απ’ όπου διέρχονται.

Η βρόμα και η αντιαισθητική εικόνα που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια αντικαταστάθηκε από τις συστάδες πρασίνου και λουλουδιών, τους εύχρηστους πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους, αλλά και τα σημεία ξεκούρασης για δεκάδες πολίτες που καθημερινά κάνουν εδώ τον περίπατό τους.

Τις απογευματινές κυρίως ώρες, κάτοικοι των συνοικιών μέσα από τις οποίες περνούν τα δυο γραμμικά πάρκα, κάνουν το περπάτημά τους εδώ, ενώ αρκετοί είναι και οι ποδηλάτες που επιλέγουν, ιδιαίτερα το Πάρκο του Γαρύλλη για τη δική τους βόλτα.

Είναι ενδεικτική η επισήμανση που μας έκανε ο Μάριος Μιχαηλίδης, τον οποίο συναντήσαμε να ποδηλατεί με την παρέα του κατά μήκος του Γαρύλλη… «Με τον ποδηλατόδρομο έχουμε τώρα τη δυνατότητα να ξεκινούμε από τα Πολεμίδια και να φτάνουμε με άνεση, ασφάλεια και σε μικρό χρόνο μέχρι τη μαρίνα».

Και πραγματικά η διαδρομή είναι υπέροχη. Μακριά από τους θορύβους και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και με το πράσινο να κυριαρχεί.

Απόλυτα ικανοποιημένοι όμως εμφανίζονται και οι απλοί άνθρωποι των συνοικιών, ιδιαίτερα κάποιοι ηλικιωμένοι που αναζητούν το καθημερινό περπάτημα, όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και συναναστροφής.

«Βγαίνω από το σπίτι μου και βρίσκομαι στον πεζόδρομο… δεν χρειάζεται να κατεβαίνω στο μόλο και να τρώω την ώρα μου με το αυτοκίνητο…», μας λέει χαρακτηριστικά η Μερόπη Αλεξάνδρου.

Και για τα παιδιά των συνοικιών όμως, τα δυο γραμμικά πάρκα συνέτειναν καθοριστικά στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Εδώ, σε κάποια πλατώματα και άλλους χώρους που έχουν κατασκευαστεί, αντικαθιστώντας τους άλλοτε αυθαίρετους σκουπιδότοπους και τις διάφορες παγίδες που προκαλούσε η ανθρώπινη αυθαιρεσία, μαζεύονται τα απογεύματα τα παιδιά για το δικό τους παιχνίδι, μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε συνθήκες ασφάλειας.

Ο βορράς ενώθηκε με το νότο
Πολεμίδια – Λεμεσός…
Εξι χιλιόμετρα άσκησης και ψυχαγωγίας…

Οταν πριν από ένα χρόνο περίπου ολοκληρώθηκε το έργο του Γαρύλλη και φωταγωγήθηκε το γραμμικό πάρκο, μονομιάς άλλαξαν όψη τέσσερις συνοικίες της πόλης της Λεμεσού που για δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένες (ιδιαίτερα η περιοχή που περιλαμβάνει την συνοικία Αγίου Ιωάννη και εκτείνεται νοτιότερα μέχρι την πρώην τουρκοκυπριακή γειτονιά) αλλά κι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής των Πολεμιδιών.

Ο άλλοτε βρόμικος ποταμός μήκους 6 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινά από την περιοχή βόρεια των Πολεμιδιών και καταλήγει κοντά στη θάλασσα, μεταξύ του παλιού λιμανιού της Λεμεσού και της μαρίνας, έχει φυτευτεί με εκατοντάδες δέντρα και χιλιάδες θάμνους που σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου.

Οι παιχνιδότοποι που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορα σημεία και καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών των συνοικιών, μαζί με τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο, με τις αναγκαίες προειδοποιητικές σημάνσεις, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του σημαντικού αυτού έργου.

Πρωτοποριακό δημιούργημα λογίζεται επίσης το μικρό θεατράκι καθώς και το υπαίθριο γυμναστήριο ενηλίκων όπως ονομάζεται (κοντά στο θέατρο), τα οποία μαζί με τις μικρές πλατείες, δίνουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες αναψυχής και διασκέδασης στους εκτός κέντρου πόλεως κατοίκους της Λεμεσού.

Αξιοσημείωτο μέρος του όλου έργου, αποτελεί βέβαια η υπέργεια πεζογέφυρα
Κοντά στον κυκλικό κόμβο των Πολεμιδιών όπου με την ένωσή της με την παρακείμενη υπόγεια διάβαση, παρέχει απόλυτη ασφάλεια για να περάσει κανείς από τη μια πλευρά του αυτοκινητόδρομου στην άλλη.

Μια απρόσιτη περιοχή έγινε ελκυστική
Η μεταμόρφωση του άλλοτε βρόμικου Βαθκειά

Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό και το πρώτο τμήμα του Γραμμικού Πάρκου «Βαθκειά» στην ανατολική πλευρά της Λεμεσού, το οποίο με την πλήρη ολοκλήρωσή του θα διέρχεται μέσα από τις περιοχές των Δήμων Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου και σε κάποιο σημείο και μέσα από το Δήμο Λεμεσού με προβλεπόμενη κατάληξη τη θαλάσσια περιοχή του ξενοδοχείου Crown plaza.

Η αλλαγή στην άλλοτε απρόσιτη περιοχή, που την χαρακτήριζαν τα κάθε λογής πεταμένα άχρηστα οικιακά και άλλα απόβλητα, είναι πραγματικά εκπληκτική και η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα -σε σύγκριση με το χθες- είναι τουλάχιστον ελκυστική.

Ολόκληρο το έργο αποτελείται από τρία τμήματα. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα που καλύπτει την περιοχή από τον πυρήνα του Δήμου Μέσα Γειτονιάς μέχρι τη νότια πλευρά στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Το δεύτερο μέρος ανήκει στα δημοτικά όρια του Αγίου Αθανασίου, ενώ το τρίτο στα όρια του Δήμου Λεμεσού.

Το τμήμα που έχει παραδοθεί, έχει φυτευτεί με ποικιλία δέντρων, θάμνων και λουλουδιών, υπάρχει πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, έχουν τοποθετηθεί παγκάκια και φωτισμοί για την άνεση και την ασφάλεια όσων αρέσκονται να κάνουν το περπάτημά τους το βράδυ, ενώ σε κάποια σημεία έχουν δημιουργηθεί χώροι πρασίνου και παιγνιδιού για μικρά παιδιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αυτό είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια, ωστόσο λόγω οικονομικών προβλημάτων έμεινε στάσιμο για πολύ καιρό. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς κατάφερε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες ώστε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το πρώτο τμήμα, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται καθημερινά από του κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Οι εργασίες στα υπόλοιπα δύο τμήματα που θα συμπληρώσουν το Γραμμικό Πάρκο «Βαθκειά», αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά των εμπλεκόμενων δήμων, για τους οποίους αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο υποδομής και ανάπτυξης. Κι αυτό επειδή, με την ολοκλήρωσή του, θα δημιουργήσει για τη μείζονα πόλη της Λεμεσού ένα δίκτυο πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου πολλών χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει και τον παραλιακό δρόμο και θα κατευθύνεται, μέσω του Γραμμικού Πάρκου του Γαρύλλη, μέχρι τα Πολεμίδια.

Στέφανος Γεωργίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy