«Γαστρονομικός θησαυρός» τα αρκατένα που έχουν την τιμητική τους στα χωριά της Πάφου

Πενταλιά, Τίμη, Γεροσκήπου, Αναρίτα, Παναγιά, Χολέτρια, Κούκλια, Κάθηκας, Κελοκέδαρα και Σίμου είναι οι κοινότητες στην Επαρχία Πάφου στις οποίες οι νοικοκυρές παρασκευάζουν τον Αύγουστο τα αρκατένα, είδος κουλουριών που ζυμώνονται με προζύμι από αφρό ρεβιθιών. Είναι η εποχή που αρχίζουν οι νηστείες και η ζέστη βοηθά τον «αρκάτη», δηλαδή το προζύμι από ρεβίθι, να βγει εύκολα, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Γεωργούλα Χριστοδούλου, παρασκευάστρια και εκπαιδεύτρια στην κυπριακή μαγειρική, στα Επιμορφωτικά Κέντρα Πάφου.

Στην Επαρχία Πάφου υπάρχουν χωριά που παρασκευάζουν αρκατένα όλο τον χρόνο ή άρχιζαν από το Πάσχα είπε η κ. Χριστοδούλου. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι πρέπει να ζυμωθεί την ίδια μέρα το παραδοσιακό έδεσμα, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι η παρασκευή του αρκάτη αποτελεί πολύωρη διαδικασία, με πολλά στάδια.

Σε όσα προορίζονται για κατανάλωση μαζί με το φαγητό, οι παρασκευάστριες δεν βάζουν ζάχαρη μέσα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα παξιμάδια, είπε.


Η Άννα Τσέλεπου, που επίσης παρασκευάζει παραδοσιακά εδέσματα, ανέφερε από την πλευρά της πως τα αρκατένα της Κύπρου αποτελούν «γαστρονομικό θησαυρό». Eίτε καταναλωθούν φρέσκα, είτε όχι, είναι πάντα το ίδιο εύγευστα, συμπλήρωσε.

«Όλες οι παιδικές αναμνήσεις μοσχοβολούν ψημένο αρκατένο, ρεβίθι και γλυκάνισο. Παραδοσιακές γεύσεις και παραδοσιακές μυρωδιές, των γιαγιάδων και μητέρων μας που δεν θα φύγουν ποτέ» κατέληξε. Τα αρκατένα συναντώνται και σε χωριά της επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.