Εκατοντάδες υπογραφές κάτω από την απαίτηση: Καμιά κυπριακή στήριξη στο μακελειό στην Παλαιστίνη

Smoke and flame rise during Israeli air strikes, as cross-border violence between the Israeli military and Palestinian militants continues, in Gaza City, May 14, 2021. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

“Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας είναι ανεκπλήρωτη χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων” Νέλσον Μαντέλα

Στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις 360 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, κρίνεται η αξιοπρέπεια και το ήθος του κάθε δημοκρατικού ανθρώπου. Παρακολουθώντας με φρίκη τις τελευταίες εξελίξεις, εμείς οι προσυπογράφοντες – άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο από τους χώρους της εργασίας και του συνδικαλισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της έρευνας, νομικοί, και πολλοί άλλοι – ενώνουμε τις φωνές μας με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον πιο έντονο τρόπο τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, και συγκεκριμένα του αποκλεισμένου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Εδώ και μια εβδομάδα, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τη Γάζα αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιους/ες (17.5), μεταξύ των οποίων και 58 ανήλικα παιδιά. Και ενώ το Ισραήλ «πανηγυρικά» εμβολίασε την πλειοψηφία του πληθυσμού του ενάντια στον κορωνοϊό, τα παλαιστινιακά εδάφη απειλούνται με μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, στην οποία έρχεται να προστεθεί τώρα και το φάσμα της πανδημίας.

Καταδικάζουμε τις εξώσεις των Παλαιστινίων από τις εστίες τους από φανατικούς έποικους στη συνοικία Σέιχ Τζαρρά των Ιεροσολύμων, με τη στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, καθώς και τις βίαιες επιθέσεις κατά Μουσουλμάνων πιστών στο τέμενος του Αλ-Ακσά, οι οποίες αποτελούν και τον πρόλογο της τωρινής επιδρομής στη Γάζα.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. Το Ισραήλ ελέγχει πλήρως το έδαφος της ιστορικής Παλαιστίνης – το σημερινό κράτος του Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, ενώ επιβάλλει από το 2005 ένα αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μέσα στην οποία ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι/ες. Κατέχει την ισχυρότερη αεροπορία της περιοχής, καθώς και «αδήλωτα» πυρηνικά όπλα. Απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το ανταμείβουν με όπλα, βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με προνομιακές εμπορικές σχέσεις. Πρόσφατα έχει συνάψει και επίσημα συμμαχίες με τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο.

Οι Παλαιστίνιοι/ες από την άλλη είναι κατακερματισμένοι, γεωγραφικά και πολιτικά: Στη Γάζα, στα «μπαντουστάν» της Δυτικής Όχθης, στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, μέσα στο ίδιο το Ισραήλ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς και στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Συρίας, και της Ιορδανίας. Η σημερινή τους εξέγερση στα Ιεροσόλυμα αποτελεί χαστούκι στα όνειρα των αραβικών καθεστώτων, που νόμιζαν πως θα μπορούσαν ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μέσα από την «ειρήνη του νεκροταφείου», πάνω από το πτώμα του παλαιστινιακού λαού.

1ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» – υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που ελέγχει όλη την ιστορική Παλαιστίνη, και έχει επιβάλει διαφορετικά νομικά καθεστώτα στους υπό τον έλεγχό του αραβικούς πληθυσμούς. Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ που παραβιάζει συστηματικά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ από την ημέρα της ίδρυσής του, με την πλήρη ανοχή της «διεθνούς κοινότητας». Υπάρχει μόνο το κράτος του Ισραήλ, του οποίου οι διακρίσεις έναντι των ίδιων του των πολιτών αραβικής καταγωγής έχουν και επίσημα κωδικοποιηθεί σε νομοθεσίες, όπως τα τελευταία χρόνια με τον περιβόητο «νόμο του έθνους-κράτους».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι η διένεξη δεν ξεκίνησε χθες αλλά εδώ και ένα αιώνα. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι μια δημοκρατία, αλλά ένα καθεστώς απαρτχάιντ, γεγονός που αναγνώρισε και η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της εποικιστικής εθνοκάθαρσης του σιωνιστικού κινήματος. Μιας εθνοκάθαρσης που έχει σκοπό το πλήρες «άδειασμα» της ιστορικής Παλαιστίνης από το αραβικό στοιχείο. Οι εξώσεις στο Σέιχ Τζαρρά αποτελούν τη συνέχεια της «Νάκμπα», της βίαιης εκδίωξης 750.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ.

Τα καθεστώτα που εμπράκτως και δηλωμένα καταπιέζουν και ασκούν συστηματικές διακρίσεις έναντι του μισού πληθυσμού υπό τον έλεγχό τους, γιατί δεν έχει το σωστό χρώμα, καταγωγή, εθνικότητα ή/και θρησκεία, αποτελούν τρανταχτό αναχρονισμό που οφείλει να εκλείψει. Δεν προτείνουμε λύσεις σε Παλαίστινιους/ες και Ισραηλινούς/ες για το είδος ή τον αριθμό των κρατών στα οποία θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί. ‘Εχοντας όμως υπόψη παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν, όπως αυτή της Νοτίου Αφρικής, ξέρουμε ότι μια συνολική διευθέτηση θα πρέπει να βασίζεται στις οικουμενικές αρχές της πλήρους ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – όχι στην επιβολή της ανωτερότητας της μια εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας έναντι της άλλης. Τέτοια λύση όμως τροχιοδρομούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανοχή και στήριξή τους προς το ισραηλινό καθεστώς.    

2
(ap photo/khalil hamra)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην ειρηνική καθώς και ένοπλη αντίσταση, όχι μόνο αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα κάθε διωκόμενου λαού, αλλά και δικαίωμα αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο. Το ότι δεν συμφωνούμε με κάθε μορφή αντίστασης δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από αυτό το ολοφάνερο γεγονός. Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες της Χαμάς, εκτός από στρατιώτες, κτυπούν και αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Όσοι όμως κρατούν «ίσες αποστάσεις», αποσιωπούν το γεγονός ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη με «βόμβες ακριβείας» – και όχι οι αποκλεισμένοι/ες της Γάζας – φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το νέο κύκλο αίματος στην περιοχή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ με την παλαιστινιακή αντίσταση, αλλά και με όλους τους ανθρώπους μέσα στο Ισραήλ που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, με τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και με όλους τους διαφωνούντες, πανεπιστημιακούς/ες, καλλιτέχνες και άλλους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκοταδισμό του καθεστώτος Νετανιάχου. Προσδιοριζόμαστε ως συνοδοιπόροι ενός παγκοσμίου κινήματος αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, που αντιστέκεται δηλωμένα σε κάθε μορφή καταπίεσης και αντιπαλεύει τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, αλλά και τον αντισημιτισμό.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την αντισημιτική εξίσωση του σιωνισμού και της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ με τους απανταχού της γης ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Το κράτος του Ισραήλ αναδεικνύεται ως αξιόπιστος σύμμαχος των πιο ακροδεξιών κυβερνήσεων του πλανήτη, από την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, οι οποίες απαρτίζονται από κρυφούς και όχι-τόσο-κρυφούς νοσταλγούς του Ολοκαυτώματος. Εξάγει μηχανισμούς καταστολής «δοκιμασμένους» στους Παλαιστίνιους ανά το παγκόσμιο, όπως τον «Αίαντα» που σχεδόν τύφλωσε τη νεαρή Αναστασία τον περασμένο Φεβράρη.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ως εκ τούτου την επαίσχυντη στάση της κυβέρνησης του Συναγερμού, που δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα των «ίσων αποστάσεων», ανακοινώνοντας τη συμπαράστασή της στην πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ. Από τον Υπουργό Εξωτερικών που δεν βλέπει νεκρά παιδιά στη Γάζα, στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ που επισκέπτεται τον πρέσβη του Ισραήλ για να προσφέρει «ηθική στήριξη», στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αναστασιάδη που «δεν αλλάζει ιώτα» από τη μονομερή καταδίκη της Χαμάς, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ υπερασπίζεται τη συνέπεια των «τριμερών συνεργασιών» του «αντιτουρκικού άξονα» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο από δίπλα.

4ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη στάση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, τα οποία αποσιωπούν πληροφορίες και παραποιούν γεγονότα, προβάλλοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα συμμετρίας ανάμεσα στο πάνοπλο Ισραήλ και τους αποκλεισμένους/ες της Γάζας. Στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τα αδικαιολόγητα, μεταδίδουν αβάσιμες πληροφορίες για δήθεν χειραγώγηση των Παλαιστινίων από τον Ερντογάν, αποπροσανατολίζοντας έτσι από τα εγκλήματα του Ισραήλ με τη συνηθισμένη εθνικιστική και ισλαμοφοβική υστερία.

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ, που στο σύνολό του βίωσε αποικιοκρατία, ξένες επεμβάσεις, εθνοκάθαρση και ξεριζωμό, τόσο των Τουρκοκυπρίων το 1963/64, όσο και των Ελληνοκυπρίων το 1974, δεν μπορεί να μένει απαθής στην ολομέτωπη δολοφονική επίθεση που δέχεται ο γειτονικός παλαιστινιακός λαός. Για αυτό τον λόγο λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που έχουν ως μοναδικό στόχο τους λαούς της περιοχής αφού αποτελούν προσομοίωση επιθέσεων στη Γάζα όπως και πιθανών επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει πολιτικό άλλοθι στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, και να καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να τερματιστεί άμεσα η παραχώρηση διευκολύνσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Ζητούμε από πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ και άλλους, να μη ζητούν ή να δέχονται επιχορηγήσεις από την ισραηλινή πρεσβεία για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών τους. Η υποστήριξη αυτή δεν προσφέρεται αλτρουιστικά, αλλά με μοναδικό στόχο το ξέπλυμα του ισραηλινού κράτους στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ακολουθούν περισσότερες από 250 υπογραφές.

Πόπη Αβραάμ, Ηθοποιός

Λούση Αβρααμίδου, Ακαδημαϊκός

Μαρία Αβρααμίδου, Μουσικός

Ντίνος Αγιομαμίτης, Στέλεχος Εργατικής Δημοκρατίας

Τόνυ Αγκαστινιώτης, Σκηνοθέτης

Κώστας Αδαμίδης, Ψυχίατρος

Αλέξης Αλέκου, Ακαδημαϊκός

Αριάνα Άλφα, Εκπαιδευτικός

Ευθυμία Άλφα, Αρχαιολόγος

Κλειώ Άλφα, Σχεδιάστρια

Λάρα Άλφα, Σχεδιάστρια

Κάλια Ανδρέου, Δημοσιογράφος

Μάριος Αντωνίου, Εργάτης

Κυριακή Αρέστη, Ακτιβίστρια

Ρέα Αριστοδήμου, Καθηγήτρια Αγγλικών

Λάμπρος Ασβεστάς, Καθηγητής

Ειρήνη Ασημένου, Θεωρητικός Κινηματογράφου

Χρίστος Αχνιώτης, Εκπαιδευτικός

Φαίδωνας Βασιλειάδης, Συνταξιούχος Βιοχημικός

Έλενα Βασιλείου, Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κύπρου

Νικολέττα Βερύκιου, Ηθοποιός

Άρης Βιδάλης, Γραφίστας

Χριστιάνα Βωνιάτη, Υποψήφια Διδάκτορας (VUB)

Βαγγέλης Γέττος, Νομικός

Στάλω Γεωργιάδη, Ιδιωτική Υπάλληλος

Βερόνικα Γεωργίου, Καλλιτέχνης

Δώρος Γεωργίου, Φιλόλογος

Κωσταντίνος Γεωργίου, Σχεδιαστής Κήπων

Μυρτώ Γιάγκου, Αγγειοπλάστης

Βάσω Γιαννακοπούλου, Μεταφρασεολόγος

Γιαννάκης Γιαννακού, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Παντελίτσα Δαλίτου, Ωρομίσθια

Αλέξανδρος Δαμιανού, Φοιτητής

Δημήτρης Δημητρίου, Οικονομολόγος

Θέμος Δημητρίου, Πρώην Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Κορίνα Δημητρίου, Νομικός

Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Frederick

Μαρία Δημητρίου, Ιδιωτική Υπάλληλος

Σάιμον Δημητρίου, Εκπαιδευτικός

Μαρία Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οσβάλδο Εμίντιο Βάσκες Χατζηλύρα, Θεωρητικός/Καλλιτέχνης

Μαρία Εμμανουήλ, Αρχιτέκτονας

Ανθή Ερμογένους, Δημοσιογράφος

Μιχάλης Ερωτοκρίτου, Εκπαιδευτικός

Αγγέλω Ευαγγέλου, Εικαστικός

Άρτεμις Ευαγόρου, Συγγραφέας

Γκαμπριέλα Ευαγγέλου, Διαχειρίστρια, University College London

Αδάμος Ευσταθίου, Εκτελεστικός Γραμματέας Ομόνοια 29Μ

Ρεβέκκα Ευσταθίου, Εικαστικός

Χρίστος Ζάνος, Σκηνοθέτης

Παναγιώτης Ζέζος, Μουσικός/Μέλος του Μουσικού Συγκροτήματος «Ανεμούριο»

Χρυστάλλα Ζέζου, Ιδιωτική Υπάλληλος

Μαίρη Ζήνωνος, Συνταξιούχα Δημόσιος Υπάλληλος

Χρίστος Ζουμίδης, Ερευνητής

Νεόφυτος Ηλία, Φοιτητής Ιατρικής

Μάγδα Ηγουμενίδου, Ακαδημαϊκός

Αναστασία Θεοδώρου, Εκπαιδευτικός

Θεόδωρος Θεοδώρου, Συνδικαλιστής

Ιωάννα Θεοδώρου, Ινστιτούτο Παστέρ, Παρίσι

Αντώνης Θεοχάρους, Κοινωνιολόγος

Ευφροσύνη Ιακώβου, Ιστοπαθολόγος

Βασίλης Ιωακειμίδης, Aκαδημαϊκός

Γιάννης Ιωαννίδης, Διευθυντής Επιχειρήσεων

Αλεξία Ιωαννίδου, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων

Έλενα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γρηγόρης Ιωάννου, Κοινωνιολόγος

Εβίτα Ιωάννου, Σκηνοθέτης

Μάριος Ιωάννου, Διδακτορικός Ερευνητής, Freie Universität Berlin

Φανή Ιωάννου, Μουσικός

Νικόλας Καλλινίκου, Φοιτητής Ιατρικής

Στέλιος Καπνίσης, Βιολόγος

Μαριάννα Κατσογιάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αντρούλλα Καφά, Θεωρητικός/Καλλιτέχνης

Γιώργος Καψής, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Παραδείσα Καρίμη, Ιδιωτική Υπάλληλος

Στάλω Καρμέλλου, Δασκάλα

Δέσποινα Καρυστιανού, Τattoo Αrtist

Γιώργος Κατάλιακος, Ερευνητής

Βασίλης Καφαντάρης, Εκπαιδευτικός

Νάντια Κλεάνθους, Διδακτορική Φοιτήτρια

Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Άννα Κουππάνου, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας

Δήμητρα Κούρρη, Ακαδημαϊκός

Θοδωρής Κούρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κάθυ Κοσιμάνο Στεφανίδη, Μεταφράστρια/ Επιμελήτρια Κειμένων

Χρίστος Κρασίδης, Μουσικός, Ψηφιακός Παραγωγός, Ακτιβιστής

Γιώργος Κτίστης, Μέλος του Δικτύου Δράσης για τη Στέγη και την Πόλη

Μιχάλης Κτίστης, Δημοσιογράφος, Λογοτέχνης

Βασιλική Κυπραίου, Ηθοποιός

Γιώργος Κυριακίδης, Γραφίστας

Μαρία Κυριάκου, Σκηνοθέτης

Χαριτίνη Κυριάκου, Ζωγράφος

Άντρη Κωνσταντίνου, Θεατρολόγος

Δέσποινα Κωνσταντίνου, Νοσηλεύτρια

Κώστας Κωνσταντίνου, Λαϊκός Ποιητής

Μαρία Κωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός

Μάριος Κωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός και Ηθοποιός

Σάββας Κωνσταντίνου, Πολιτικός Μηχανικός

Αντριάνα Λαγούδη, Κοινωνική Σχεδιάστρια

Αντωνία Λαμπράκη, Δημοσιογράφος

Λάμπρος Λαμπριανού, Κοινωνιολόγος

Λάμπρος Λάμπρου, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Νικόλας Λάρκου, Διευθυντής Τεχνολογίας

Μαριάννα Λάρμου, Ανθρωπολόγος

Μυριάνθη Λοϊζου, Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή

Ελένη Λύτρα, Κοινωνική Ψυχολόγος

Αντρέας-Παναγιώτης Μάκη, Μαθητής

Αντώνης Μαδέλλα, Ιδιοκτήτης Χώρου Εστίασης

Ανδρέας Μακρής, Ηθοποιός

Σταύρος Μαραγκός, Αρνητής Στράτευσης

Ιωσηφίνα Μαύρου, Κοινωνιολόγος – Λειτουργός στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

Παναγιώτης Μηνά, Μουσικός

Αγγελική Μιχαήλ, Εκπαιδευτικός

Αντώνης Μιχαήλ, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Νεόφυτος Μιχαήλ, Δικηγόρος

Εύης Μιχαηλίδης, Σχεδιαστής Κοσμημάτων

Δέσποινα Μιχαηλίδου, Κοινωνιολόγος, Ακτιβίστρια και Περφόρμερ

Φωτεινή Μιχαηλίδου-Χρίστου, Δικηγόρος

Έλλη Μόζορα, Αριστερή Πτέρυγα και Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου-Παλαιστίνης

Ισμήνη Μουζακίτη, Ιδιωτική Υπάλληλος

Αναστασία Μουσκεφτάρα, Εκπαιδευτικός

Αντώνης Μπαλασόπουλος, Aκαδημαϊκός

Γιώργος Μύαρης, Εκπαιδευτικός

Ευγενία Μωυσέως, Μέλος Συντονιστικής Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις

Νεόφυτος Νεοφύτου, Δημοσιογράφος

Μαρίνα Νεοφύτου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Λούσια Νικολαΐδου, Αρχιτέκτονας

Αργυρώ Νικολάου, Ακαδημαϊκός, Σκηνοθέτης

Κάτια Νικολάου, Αυτοεργοδοτούμενη

Στάλω Νικολάου, Σκηνοθέτης

Κωνσταντίνος Ξενοφώντος, Ακαδημαϊκός, Μαθηματική Παιδεία

Έλενα Ξυδά, Μουσικός

Ιωάννης Ξύδης, Λογιστής

Γιώργος Οδυσσέως, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας, Μάντσεστερ

Δάφνος Οικονόμου, «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», Βιβλιοθηκονόμος

Γιούλα Οικονόμου, Οπτικός

Μάρκος Οικονόμου, Εκπαιδευτικός, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών

Μέλτσια Οικονόμου, Mαθήτρια

Λεώνη Οικονόμου, Mαθήτρια

Τάνια Οικονόμου, Μουσικός

Ανδρέας Ονουφρίου, Εκπαιδευτικός

Ανδρέας Ορφανίδης, Συνταξιούχος

Στυλιάνα Παγδατή, Αρχιτέκτονας

Αντρέας Παναγιώτου, Κοινωνιολόγος

Χριστόδουλος Παναγιώτου, Καλλιτέχνης

Γιώργος Παπαγεωργίου, Μουσικολόγος

Γιάννης Παπαδάκης, Ακαδημαϊκός – Κοινωνικός Ανθρωπολόγος

Καίτη Παπαδήμα, Σκηνοθέτης

Ανθούλα Παπαδοπούλου, Κοινωνιολόγος

Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Μουσικός/Μέλος Μουσικού Συγκροτήματος «Ανεμούριο»

Ευτύχιος Παπανικολάου, Βιοκαλλιεργητής

Μαρία Παππά, Χειροτέχνης

Μαρίνα Παρισινού, Μπλόγκερ

Μιχάλης Παυλίδης, Αρχιτέκτονας

Αλέξανδρος Παύλου, Νομικός

Πατρίκιος Παύλου, Νομικός

Λούκας Περικλέους, Εκπαιδευτικός

Μαρία Πετρίδη, Ανεξάρτητη Συγγραφέας, Μεταφράστρια & Συντάκτρια Κειμένων

Τζούλια Πέτρου, Μουσικός

Νάταλη Πεχλιβάνη, Σχεδιάστρια Μόδας

Ανδρέας Πιπερίδης, Διδακτορικός Φοιτητής Διεθνούς Δικαίου

Φλωράκης Πιτσιλλούδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Σέργιος Πογιατζής, Αρχαιολόγος

Στέφανη Πολυκάρπου, Διαχειρίστρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων

Λίνα Πρωτοπαπά, Διδακτορική Φοιτήτρια

Θεόδωρος Ρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Όσλο

Γιώργος Ραχματούλιν, Κινηματογραφιστής

Ανδρέας Ριρής, Λειτουργός Τύπου

Ελεονώρα Ρούσου, Μουσικός

Ολίβιος Ρούσος, Γραφίστας

Σοφοκλής Ρούσος, Γραφίστας

Λέανδρος Σαββίδης, Ακαδημαϊκός

Κούλα Σαββίδου, Εικαστικός Καλλιτέχνης

Ντέλλα Σαββίδου, Μαθήτρια

Αγγελική Σαμαρά, Νομικός

Ιωάννα Σαμαρά, Νομικός

Πάνος Σαματάς, Αρχιτέκτονας

Μιχαέλλα Σιάμιλη, Φοιτήτρια

Κωνσταντίνος Σιαμπτάνης, Φοιτητής

Ανδρούλλα Σιάτη, Συνταξιούχα Εκπαιδευτικός και Ακτιβίστρια

Σταύρος Σιδεράς, Μέλος Εργατικής Δημοκρατίας, Συνταξιούχος

Άγγελος Σοφοκλέους, Διδακτορικός Ερευνητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Γιορκ

Υάνθη Σπαρσή, Ελεύθερη Επαγγελματίας

Άντρη Σπυριδάκη, Μουσικός

Θάλεια Σπυρίδου, Επιμελήτρια

Αγγέλα Σταύρου, Θεατρολόγος

Μυρούλα Στεφανίδη, Ψυχολόγος

Στέφανος Στεφανίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ποιητής

Νίκος Στέφου, Καλλιτέχνης

Διαμάντω Στυλιανού, Μεταφράστρια

Νικόλας Στυλιανού, Εκπαιδευτικός

Παναγιώτα Σώσειλου, Κλινική Ψυχολόγος

Χαράλαμπος Σωφρονίου, Διδακτορικός Ερευνητής , Πανεπιστήμιο του Nottingham

Σταύρος Τομπάζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Φρειδερίκη Τομπάζου, Μουσικός/Τραγουδίστρια

Ιουλίτα Τουμαζή, Θεωρητικός Τέχνης

Μαρία Τουμάζου, Κοινωνικός Επιστήμονας

Λεόντιος Τουμπούρης, Εικαστικός

Τερέζα Τούρβα, Αρχιτέκτονας

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Συνταξιούχος

Αλέκος Τριγγίδης, Οικονομολόγος

Μαριλένα Τριμιθιωτη, Ερευνήτρια

Δημήτρης Τριμιθιώτης, Ακαδημαϊκός

Νίκος Τριμικλινιώτης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μερόπη Τσιμίλλη, Φυσικός, Μέλος Αριστερής Πτέρυγας

Σταυρούλα Τσιπλάκου, Γλωσσολόγος

Φάνος Φανή, Δικηγόρος

Νίκος Φιλίππου, Ακαδημαϊκός

Λέανδρος Φίσερ, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος/Πολιτικός Επιστήμονας

Μάζος Φλουρέντζου, Αριστερή Πτέρυγα

Φλουρέντζος Φλουρέντζου, Μηχανικός Οικολογίας και Ενέργειας

Αλμπέρτο Φλωρεντίν, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» (απόγονος Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θυμάτων της ναζιστικής γενοκτονίας)

Μαίρη Φλωρεντίν, Συνταξιούχος Σχεδιάστρια

Άδωνις Φλωρίδης, Σκηνοθέτης

Αλκηστις Φοινικαρίδου, Βιολόγος Ερευνήτρια, King’s College London

Αθηνά Φράγκου, Συνταξιούχος

Χριστίνα Φράγκου, Εκπαιδευτικός

Τζένη Φρυδά, Συνταξιούχα Δημοτική Υπάλληλος

Ντίνος Χαραλαμπίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Νικολέττα Χαραλαμπίδου, Νομικός

Ανδρέας Χαραλάμπους, Ειδικός Πολιτικής Επικοινωνίας

Απόλλωνας Χαραλάμπους, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, Dyson, Μπρίστολ

Γιώργος Χαραλάμπους, Ακαδημαϊκός-Πολιτικός Επιστήμονας

Μιχάλης Χαραλάμπους, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων

Μερόπη Χαρικλείδου, Εκπαιδευτικός

Χαρά Χατζηαδάμου, Γραφίστρια

Άλκης Χατζηανδρέου, Εικαστικός

Γιάννος Χατζηγεωργίου, Φοιτητής

Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Συνταξιούχος Καθηγητής Μαθηματικών και Πολιτικός Ακτιβιστής

Χρίστος Χατζηιωάννου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αντώνης Χατζηκυριάκου, Ιστορικός-Οθωμανολόγος

Σούλα Χατζήκυριακου, Δημοσιογράφος

Φάνος Χατζήκυριακου, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Μαρία Χατζημιχαήλ, Συνταξιούχα Εκπαιδευτικός

Μαρία Χατζημιχαήλ, Ερευνήτρια Πολιτικής Οικολογίας

Μαρία Χατζηπαύλου, Ακαδημαϊκός, Ακτιβίστρια

Αλκίνοος Χατζηχρίστου, Φοιτητής

Γιώργος Χατζηχρίστου, Αρχιτέκτονας, Ακαδημαϊκός

Δημήτρης Χειμώνας, Καλλιτέχνης

Αντώνης Χειμωνίδης, Συνταξιούχος Καθηγητής Φυσικής

Ανδρέας Χοιράς, Συνταξιούχος

Μαρία Χρυσάνθου, Καθηγήτρια Ιστορίας – Δημοσιογράφος

Ελένη Χριστοδούλου, Ημικρατική Υπάλληλος

Νίκος Χριστοφή, Ακαδημαϊκός

Χρίστος Χριστοφίδης, Τέως Γενικός Γραμματέας Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Ελίζα Χριστοφόρου, Εκπαιδευτικός

Κάλλη Χριστοφόρου, Εκπαιδευτικός

Μαρία Χριστοφόρου, Μητέρα

Κατερίνα Χρίστου, Διοικητικός λειτουργός ΑΠΚΥ

Μαρία Χρίστου, Ιδιωτική Υπάλληλος

Τζωρτζίνα Χρίστου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Χρίστος Χρίστου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Peter Eramian, Καλλιτέχνης

Julio, Ράπερ

Nora Shawwa, Παλαιστίνια Κάτοικος Κύπρου από τη Γάζα

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.