Γάζα: Για πρωτοβουλίες Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο ο ΠτΔ

Palestinians inspect their destroyed houses following overnight Israeli airstrikes in town of Beit Hanoun, northern Gaza Strip, Friday, May 14, 2021. (AP Photo/Khalil Hamra)
Έλα στο Google News

Σε επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και όχι μόνο, καθώς και άλλων αραβικών χωρών είναι η Λευκωσία σε σχέση με την κρίση στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν η Λευκωσία προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προς αποκλιμάκωση της κρίσης στη γειτονιά μας, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ και χώρες του αραβικού κόσμου απάντησε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και όχι μόνο, και άλλων αραβικών χωρών. Εκείνο που σημασία έχει είναι να δούμε μέσα από όλες τις διεργασίες που γίνονται, να επικρατήσει ειρήνη στη γειτονιά μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε αυτή την αναταραχή και ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν βλέπει πώς συσχετίζεται το ένα με το άλλο.

«Έναν υπαρκτό είναι το πρόβλημα της Κύπρου, άλλο υπαρκτό είναι το πρόβλημα το παλαιστινιακό», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ και εάν υπάρχει περίπτωση ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να επισκεφθεί την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό ήταν πάντα επιδίωξή μας, χωρίς να διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες, την ίδια ώρα να αναπτύξουμε και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ”.

Ανέφερε πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ξεκινούν από τότε που ήταν Αντιπρόεδρος και το ενδιαφέρον του κ. Μπάιντεν για το Κυπριακό ξεκινά από το 1974 μετά την εισβολή.

“Αυτό που με χαροποιεί είναι η δήλωσή το ότι εμμένει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε πως “το κατά πόσον θα τον δούμε στην Κύπρο ή όχι αυτό είναι κάπως δύσκολο να προκαθοριστεί ιδιαίτερα από εμένα, λαμβάνοντας υπόψη και τον φόρτο εργασίας αλλά και την αξιολόγηση που κάθε ένας των ηγετών των μεγάλων χωρών πραγματοποιεί”.

Είπε πως αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο. «Όμως προσβλέπω σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψής του την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του Cyprus Environmental Industries, στο πλαίσιο της δράσης για μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία «Κύπρος – Το Αύριο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.