Ανεξάρτητα από όσα λέγονται εσωτερικά, το πλαίσιο Γκουτέρες έχει συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές και αποτελεί τη μοναδική βάση που μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου.
Πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντανά φτάσαμε κοντά στη λύση οπότε αυτό αποτελεί την καλύτερη βάση που θα βοηθήσει να επανεκκινήσει η διαδικασία για να φτάσουμε στη λύση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό όχι σήμερα, αλλά χθες.
Ο κ. Κορνηλίου επισήμανε ότι στο πρόσφατο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η ΔΔΟ. Αυτό, είπε, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πλαίσιο αυτό για να επαναρχίσει νέα διαδικασία.
Επιβεβαίωσε ακόμη ότι ισχύει το κεκτημένο των συνομιλιών και αυτό αφορά όχι μόνο τα ψηφίσματα αλλά και τις συνομιλίες που έχουν γίνει αλλά και το τι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες.
Ερωτηθείς ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αποφεύγει αναφορά στη λύση ΔΔΟ, αλλά κι εμείς στο παρελθόν, είπε, αποφύγαμε να το πράξουμε καθώς υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους.
Ωστόσο, πρόσθεσε, τη στιγμή η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή είναι η μοναδική οδός που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διαδικασία.
Θα πρέπει, είπε, να πάρουμε το μήνυμα και να καταβληθεί προσπάθεια να συμφωνήσουμε στον διορισμό απεσταλμένου ο οποίος θα βοηθήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους που θα επιτρέψει να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό.
Συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί στα όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες και τόνισε ότι πάντοτε όταν κερδίζει κάτι η μία πλευρά, δίνεται στη συνέχεια κάτι και στην άλλη πλευρά, καθώς τίθεται θέμα συμβιβασμού. Αυτή, είπε, είναι μια βάση που θα βοηθήσει στην έναρξη νέας διαδικασίας.
Όσον αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι εκ των υστέρων, μετά το Κραν Μοντανά η πρόταση για ΜΟΕ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα μπορούσαμε ίσως να δίναμε περισσότερα μηνύματα προς την τ/κ κοινότητα για να μη φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε.
Ο κ. Κορνηλίου ανέφερε επίσης ότι αυτή είναι περίοδος αναμονής και πρέπει μετά τις εκλογές να κάνουμε όλες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Τον ανησυχεί, είπε, το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων καθώς και λύση δυο κρατών γι αυτό και χρειάζεται προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Κ. ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ:
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.