ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Κάνει λόγο για «περιπέτειες» με Κομισιόν για μείωση συντελεστών ΦΠΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή υποστήριξε πως με την θέσπιση των νομοθετημάτων για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να εισέλθει σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η νέα αναβολή των εκποιήσεων θέτει εν αμφιβόλω την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Διαβάστε επίσης: Πολυκάρπου: Ο Πρόεδρος έχει αλλεργία σε κάθε μέτρο προστασίας στους εργαζομένους

Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξετάζει τις αναπομπές, ο κ. Παντελή υποστήριξε πως τα δύο νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και στην κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες». Υπενθύμισε την επιστολή της Κομισιόν της 27ης Ιουλίου η οποία χαρακτηρίζει «προβληματικά» τα δύο νομοθετήματα και ζητά τη διόρθωση της κατάστασης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

Υποστήριξε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα συνολικής επίπτωσης €350 εκατ. (περιλαμβανομένων και των τελευταίων επιδοτήσεων για κάλυψη των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος), προσθέτοντας πως με τα δύο νομοθετήματα θα υπάρξει νέος αντίκτυπος πέραν των €100 εκατ., κάτι που θα μειώσει τα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας, επηρεάζοντας την ικανότητα της Δημοκρατίας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στη συνέχεια.


Αναφορικά με το νόμο για τη νέα αναβολή των εκποιήσεων, ο κ. Παντελή υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω αναστολή «δεν αφήνει περιθώριο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή που αφορά την ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων», που ήταν το 14ο ορόσημο για υποβολή του αιτήματος για πρώτη εκταμίευση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ.

«Στην ουσία καθιστά το εν λόγω πλαίσιο μη εφαρμόσιμο και η εν λόγω αναστολή θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια αξιολόγησης του οροσήμου 14 και για το κατά πόσον έχουμε επιτύχει το εν λόγω ορόσημο», είπε, προσθέτοντας πως κατά την αξιολόγηση ενδέχεται να θεωρήσει ότι η εν λόγω αναστολή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω πλαισίου και την εφαρμογή του ΣΑΑ εννοώντας τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου».

Η επιστολή που υπέβαλε το ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε ενώπιον της επιτροπής προειδοποιητική επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην οποία εκφράζεται η ανησυχία των Βρυξελών για τις πρόσφατες προτάσεις νόμου που υιοθετήθηκαν από τη Βουλή, σχετικά με το ΦΠΑ στο ρεύμα και τα ορυκτά καύσιμα καθώς θεωρεί ότι αντίκεινται στις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.


Στην επιστολή της με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2022, η Διεύθυνση Φορολογίας της Επιτροπής, αναφέρει ότι νομικά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στο μέρος των λογαριασμών της ΑΗΚ που αφορά τους ρύπους και το κόστος καυσίμων και διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων και χαρακτηρίζει τα δύο νομοθετήματα ως προβληματικά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παντελή, η ανατολή των εκποιήσεων προστατεύει τους κακοπληρωτές και στην ουσία με την ψήφιση του νομοθετήματος για αναστολή εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο αφαιρεί το κίνητρο των δανειοληπτών να προσφύγουν για αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Επιπλέον υποστήριξε ότι τα δάνεια που ο νομοθέτης ζητά να προστατευτούν προϋπήρχαν της πανδημίας και της Ρωσο-Ουκρανικής Κρίσης.


Την ίδια ώρα τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή κατά την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου 2022 παρουσιάζουν αύξηση σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 , σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, τα έσοδα του κράτους από εισπράξεις ΦΠΑ σε ρεύμα και καύσιμα συσσωρευτικά ανήλθε στο 15,3%.

Οι εισπράξεις ΦΠΑ από το ρεύμα αυξήθηκαν κατά 8,6% , από 39,3 εκ ευρώ σε 42,6% και στα καύσιμα 6,7% από 25 εκατομμύρια σε 26,6%.


Βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία με την ερμηνεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Κομισιόν.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε ήδη ότι θα απορρίψει την αναπομπή, ενώ μέλη της επιτροπής πλην του ΔΗΣΥ άφησαν αιχμές κατά των αναπομπών.

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Γενικοί και αόριστοι οι λόγοι της αναπομπής του νόμου για εκποιήσεις

Οι λόγοι της αναπομπής του νόμου για τις εκποιήσεις είναι γενικοί και αόριστοι και στηρίζονται σε πιθανολογήσεις και όχι σε πραγματικά δεδομένα υποστηρίζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ ο οποίος σε ανακοίνωση σημειώνει πως οι δανειολήπτες ζουν την πραγματικότητα των αυξήσεων και αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης.


Στην ανακοίνωση αναφέρει πως η αναστολή των εκποιήσεων είναι προσωρινή «και οι συλλογισμοί της αναπομπής σχετικά με αυτό το θέμα είναι αβάσιμοι».

«Ο Πρόεδρος να μην ανησυχεί γιατί δεν πρόκειται για γενικότερη τάση για ψήφιση συνεχών αναστολών, αλλά για μέτρο προσωρινό, ενόψει της δυσπραγίας των δανειοληπτών, για την οποία το κράτος δεν είναι άμοιρο ευθυνών», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει ότι κανένας κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου των εκποιήσεων ελλοχεύει και ότι η προσωρινή αναστολή  δεν  προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (αφού είναι προσωρινή), αλλά προστατεύει όλους τους δανειολήπτες.


«Ειλικρινά κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να παρακολουθήσει την κινδυνολογία αυτού του λόγου της αναπομπής. Αλίμονο! Μια προσωρινή και στοχευμένη αναστολή να οδηγήσει το κράτος και τις τράπεζες σε υποβάθμιση», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Ο Σύνδεσμος αναφέρεται σε κινδυνολογία και τονίζει πως θα συνεχίσει να επιδιώκει αναδιαρθώσεις που επιλύουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων οριστικά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.