Γέφυρες «σκοπιμότητας» με Νικόλα και ενδιάμεσους

Η κυβέρνηση ψάχνει «συγκλίσεις» στις προεκλογικές θέσεις…

Γέφυρες «σκοπιμότητας» που υποδηλώνουν τουλάχιστον προσπάθεια προσέγγισης των απορριπτικών θέσεων του ενδιάμεσου χώρου ρίχνει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, την ώρα που η στασιμότητα στο Κυπριακό, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, παγιώνεται και στρώνει χαλί στις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας για δύο κράτη ή συνομοσπονδία.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τον Ν. Παπαδόπουλο, προεκλογικά τουλάχιστον, ήταν «ψευδοδίλημμα τα περί ομοσπονδίας», ενώ μετεκλογικά επιμένει να διαφωνεί με το πλαίσιο Γκουτέρες, υποστηρίζοντας ότι κάποια ζητήματα είναι εκτός των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Κι αυτά την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, φημολογείται πως έβαλε ως «τροφή για σκέψη» ενδεχόμενη συζήτηση για συνομοσπονδία ή δύο κράτη, ακριβώς με το αιτιολογικό ότι η ε/κ πλευρά εγκατάλειψε τη ΔΔΟ…

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αποφάσισε όπως οι προγραμματικές προτάσεις που κατέθεσαν ο Ν. Παπαδόπουλος και ο Γ. Λιλλήκας μεταβιβαστούν «σε όλα τα υπουργεία για να εξεταστούν από τεχνοκράτες των υπουργείων και συμβούλους των υπουργών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μέτρα θα μπορούν να προωθηθούν για υλοποίηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για γέφυρες συνεργασίας που ρίχνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Πρ. Προδρόμου είπε ότι «η συνεργασία είναι μια δεδομένη επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξάλλου είναι με αυτούς τους όρους που είχε διεκδικήσει την επανεκλογή του, ότι για τα μεγάλα προβλήματα, για τα ζητήματα για τα οποία περιμένει ο πολίτης το κράτος και την πολιτική ηγεσία να πάρει αποφάσεις, χρειάζεται συνεργασία».

«Τώρα είναι η ώρα να δούμε τα σημεία συγκλίσεων που υπάρχουν στη βάση των προγραμματικών θέσεων που καταθέτουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι», είπε, ενώ ερωτηθείς αν γίνεται και ανασκόπηση των δεδομένων στο Κυπριακό στις συναντήσεις του Προέδρου με πολιτικούς αρχηγούς επανέλαβε ότι «η αναφορά μας είναι στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεργάζεται με τους πολιτικούς αρχηγούς για να υλοποιηθούν συγκλίσεις που υπάρχουν σε προγραμματικές θέσεις που κατατέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές». Σε ερώτηση αν οι προγραμματικές προτάσεις του κ. Μαλά είχαν δοθεί προηγουμένως, απάντησε ότι «δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις από τον κ. Μαλά».

Στο μεταξύ, ο κ. Μαλάς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι θα αποστείλει τις προτάσεις του στις 2 Μαΐου και ότι αυτές θα επικεντρώνονται στα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, το μνημόνιο υπαίθρου, τις επενδύσεις στην έρευνα, τον άνθρωπο και τη νέα γενιά, τον κατώτατο μισθό.

Σταθερά υπέρ της ΔΔΟ το ΡΤΚ

Με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2004 το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι μια περιεκτική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις και αυτή η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα και ίσο καθεστώς των δύο συνιστωσών πολιτειών που θα ιδρύσουν από κοινού μια ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τονίζει πως «ο πιο σωστός δρόμος για την εξεύρεση μιας λύσης είναι μετά τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά να υπάρξει πρόοδος από εκεί που είχαμε μείνει, λαμβάνοντας υπόψη το πακέτο Γκουτέρες, όπως είναι γνωστές οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, και με αποφασιστικότητα και μια μέθοδο διαπραγμάτευσης που θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί περί ευθυνών της ε/κ πλευράς για την παρούσα κατάσταση διαχωρισμού, υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά έκανε την ιστορική της υπέρβαση να δεχθεί την πολιτική ισότητα σ’ ένα ΔΔΟ κράτος ως μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν θεωρήσαμε και δεν θεωρούμε τους Τ/κ ως μειονότητα αλλά ως πολιτικά ίση κοινότητα», είπε, ζητώντας να μη φθάσουμε στο άλλο άκρο…

Νίκη Κουλέρμου

Άλλοι κινδυνολογούν την ώρα που το ΑΚΕΛ ψάχνει λύσεις στα προβλήματα

Το ΑΚΕΛ πίσω από τα προβλήματα προσπαθεί πάντοτε να βρίσκει λύσεις που να εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και του λαού.

Κάποιοι άλλοι το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν φοβίες και ακατάσχετα να κινδυνολογούν. Μ’ αυτές τις προσεγγίσεις, αυτό που θα μας μείνει είναι η τουρκική κατοχή, η παρουσία χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων και η διχοτόμηση.

Αυτά τονίζει το ΑΚΕΛ απαντώντας στους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι αποτελεί πρόκληση να κατηγορούν το ΑΚΕΛ για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων αυτοί που εν έτει 2018 διακηρύσσουν ότι θα αυτοπυρποληθούν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ή να κατηγορούν το ΑΚΕΛ για σύμπλευση με την Τουρκία αυτοί που με τις θέσεις τους στο Κυπριακό το μόνο που κάνουν είναι να χύνουν νερό στην πολιτική της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να ενταφιάσει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να προωθήσει τη συνομοσπονδία. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του κόμματος, υπενθυμίζει ότι είναι αυτή την οποία προκρίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ για το φυσικό αέριο και τον αγωγό ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι «χωρίς λύση δεν μπορεί η Τουρκία να προσδοκεί στις όποιες συνεργασίες με την Κύπρο για αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, η λύση του Κυπριακού θα δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερες δυνατότητες, προοπτικές και επιλογές για εκμετάλλευσή του. Ο αγωγός μέσω Τουρκίας μπορεί να είναι μια από αυτές τις επιλογές την οποία μπορούμε να συζητήσουμε μόνο μετά από τη λύση», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy