Γεγονός η επόμενη ημέρα για το ΓεΣΥ80% των κλινών στη διάθεση των ασθενών

Το 80% των διαθέσιμων κλινών εντάσσεται πλέον στο ΓεΣΥ. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι από χθες στη Β’ φάση του συστήματος που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 40 ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στη νέα ρύθμιση και τα 27 έχουν υπογράψει μέχρι τώρα. Τις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να υπογράψουν και τα υπόλοιπα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, όπως είπε ο πρόεδρος του Θωμάς Αντωνίου, θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες για να δει τα επόμενα βήματα σε σχέση με το τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα κάνει ακόμα ένα γύρο διαβούλευσης με τα νοσηλευτήρια για επιμέρους ζητήματα. Κληθείς να πει πότε υπολογίζεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι η όποια απόφαση θα παρθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Ερωτηθείς ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ισορροπία στην προτίμηση των πολιτών για τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διευκρίνισε ότι δεν είναι ο ρόλος ούτε του Υπουργείου ούτε του ΟΑΥ να ρυθμίσουν πού θα αποταθεί ο κόσμος για να λάβει υπηρεσίες υγείας.

«Ακριβώς το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Τώρα αυτό που εμείς ονομάζαμε Σινικό Τείχος έχει πέσει. Μπορεί οποιοσδήποτε να αποταθεί όπου αυτός θεωρεί ότι θα λάβει την καλύτερη φροντίδα και άρα αυτό θα φέρει και βελτίωση -θεωρώ εγώ προσωπικό- στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Ως μια πραγματικά ιστορική μέρα χαρακτήρισε τη χθεσινή με αφορμή την υλοποίηση της β’ φάσης του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «είναι μία μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι». Σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την πρώτη μέρα εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερής του φάσης το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες», είπε, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «παρά τις δυσκολίες που αρχικά θα αντιμετωπίσουμε, με υπομονή από όλους και κατανόηση θα ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν».

Στέλνοντας κι ένα μήνυμα προς το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος είπε πως «η χώρα μας σας εμπιστεύεται. Αποδείξατε πως αξίζετε αυτή την εμπιστοσύνη».

Αναλλοίωτος παραμένει ο θεσμικός του ρόλος, αναφέρει από την πλευρά του ο ΠΙΣ, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του με την ευκαιρία της Β’ φάσης του ΓεΣΥ να συμβάλει εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι παραδεκτό ότι προκύπτουν σε κάθε νέα μεταρρύθμιση που υλοποιείται.

«Ο θεσμικός ρόλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εκπροσωπεί χωρίς καμία διάκριση όλους τους γιατρούς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είτε είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ είτε όχι, παραμένει αναλλοίωτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.