Γέμισε η Κύπρος πεταλούδες – Φτάνουν 25χιλ. την ώρα

Μοναδικό, το σημερινό θέαμα των πεταλούδων

Πάνω από 25 χιλιάδες πεταλούδες την ώρα, πετούσαν το πρωί στον ουρανό, προκαλώντας έκπληξη πολλών κατοίκων της Κύπρου, προπάντων των οδηγών που ταξίδευαν τις πρωινές ώρες με προορισμό την δουλειά τους.

Σύμφωνα με την Έλλη Τζυρκαλλή, υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν πεταλούδες, μίλησε στον ΑΣΤΡΑ, εκ μέρους της Κυπριακής Ομάδας Μελέτης Πεταλούδων, αναφέροντας ότι το μοναδικό αυτό θέαμα, προέρχεται από ένα μεταναστευτικό κύμα με το όνομα «Vanessa Cardui» το οποίο ξεκίνησε από τη Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική, ακολούθως πέρασε από το Ισραήλ, την Κύπρο, όπου και θα συνεχίσει το ταξίδι του για την Μεσόγειο. Αργότερα θα πετάξει προς την Τουρκία, την Ισπανία και προς την Κεντρική Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας, μπορεί να εντοπιστεί οπουδήποτε, από τις κορυφές βουνών, παραθαλάσσια μέχρι και σε κήπους. Το πλέγμα το φτερών των αρσενικών πεταλούδων «Vanessa Cardui», είναι 58-70mm, και στη γυναικεία πεταλούδα 62-74mm.

Η κ. Τζυρκαλλή ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος, εντοπίζεται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορους τύπους οικοτόπων, όπως θαμνώνες, καλλιέργειες, δάση και κοιλάδες ποταμών από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την κορυφή του Τροόδους. Σημείωσε ότι τα θηλυκά άτομα του είδους «Vanessa Cardui» εναποθέτουν τα αυγά τους σε πολλά φυτά-ξενιστές. Στην Κύπρο, όπως σχολίασε, παρατηρήθηκε να γεννά στο κυπριακό γαϊδουράγκαθο και σε άγρια μολόχα. Η κ. Τζυρκαλλή πρόσθεσε ότι ο κυριότερος λόγος μετανάστευσής τους είναι για να βρουν φυτά-ξενιστές, για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Η ερευνήτρια διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό, συμβαίνει κάθε χρόνο στην Κύπρο αλλά φέτος, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και γενικότερα του βροχερού χειμώνα, στη Βόρεια Αφρική και στη Δυτική Ασία, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών που φιλοξενούνται οι κάμπιες. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος πληθυσμός πολύχρωμων πεταλούδων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιστροφή του σμήνους αναμένεται μεταξύ των μηνών, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Είπε χαρακτηριστικά ότι το είδος έχει ευρεία εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη και μεταναστεύει πραγματοποιώντας πολλαπλές γενιές κάθε χρόνο. «Δηλαδή πίσω στην Κύπρο δεν θα έρθουν οι πεταλούδες που βλέπουμε τώρα αλλά οι απόγονοι τους. Αυτό είναι και το θαύμα της φύσης!», σχολίασε.

Χριστίνα Γεωργίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy