Γεν. Εισαγγελέας για πόρισμα Αιμιλιανίδη: Εκείνα που είχα να πω τα είπα…

Τα συμπεράσματα της Νομικής Υπηρεσίας για το πόρισμα Αιμιλιανίδη, είναι «ξεκάθαρα», είπε την Παρασκευή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα. Σε ό,τι αφορά προτροπές για δημοσιοποίηση του πορίσματος, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι είναι πάγια η θέση τους σε τέτοια αιτήματα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με αντιδράσεις για τη δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα καταγγελίας της Διεύθυνσης των Φυλακών και το πόρισμα Αιμιλιανίδη, μετά που άκουσε τα κάλαντα από τη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα μέσα στα πλαίσια του Νόμου, να εκφράζει την άποψή του. «Είναι ένα δικαίωμα απόλυτα σεβαστό, ακούμε τις απόψεις όλων όσων επιλέγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η θέση τους είναι αυτή που αναφέρεται στη δήλωση.

Σχετικά με πληροφορίες για διαφορετικά συμπεράσματα του ποινικού ανακριτή για τις καταγγελίες, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, από τα δικά τους, είπε ότι πιστεύει ότι τα συμπεράσματα, «όπως τα αναφέραμε ήταν ξεκάθαρα, ήταν συγκεκριμένα». Σημείωσε ότι έχει δει δηλώσεις του κ. Αιμιλιανίδη σε εφημερίδα χθες στην οποία έλεγε ότι τα συμπεράσματά του, «έχουν αναφερθεί με ακρίβεια στη δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας».

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Αιμιλιανίδης το διέψευσε αυτό και είπε ότι επρόκειτο περί παρερμηνείας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν έχει ακούσει τι έχει πει, αλλά ότι έχει δει μόνο μια προσωπική δήλωση, όπως αναφερόταν στην εφημερίδα, «ότι ο κ. Αιμιλιανίδης συμφωνούσε με τα συμπεράσματα μας».

«Εμείς εκείνο που είπαμε για το τι είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, πιστεύω ότι ήταν απόλυτα ακριβές», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν, σε μια ανακοίνωση δυο σελίδων, να κάνουν μια αποτύπωση του πορίσματος, όλης της έκθεσης 660 σελίδων, «αλλά πιστεύω ότι αποτυπώσαμε εκείνο το κομμάτι που αφορούσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασιστήκαμε για να καταλήξουμε στην απόφασή μας».

Ο κ. Σαββίδης παρέπεμψε στη δήλωσή που εξέδωσε ο ίδιος την Τετάρτη με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας ότι μια προσεκτική ανάγνωση δείχνει «ξεκάθαρα» τι λένε, «και είναι ξεκάθαρα, πάνω σε ποια βάση αποφασίσαμε εκείνο που αποφασίσαμε». Στη δήλωσή τους, σημείωσε, εκεί που αναφέρονται στο τι συμπεραίνει ο κ. Αιμιλιανίδης, κάνουν «ξεκάθαρα αναφορά στο τι έχει πει ο κ. Αιμιλιανίδης και εκεί που δεν αναφέρουμε συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, δεν είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη».

Ερωτηθείς για την προτροπή από δικηγόρους για δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων του κ. Αιμιλιανίδη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει κατ΄επανάληψη «και η θέση μας είναι πάγια», και ότι δεν θα την επαναλάβει.

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς περί εργαλειοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας από την Κυβέρνηση, είπε ότι δεν θέλει, και δεν αρμόζει στον ρόλο του ούτε και στις μέρες αυτές να μπει σε αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ. «Περιορίζομαι απλώς να απορρίψω τον ισχυρισμό αυτό, και βεβαίως κάποιος που μπορεί να καταλάβει το τι συμβαίνει, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μπορεί να ισχύει έστω και αυτός ο ισχυρισμός», είπε.

Η Νομική Υπηρεσία, σημείωσε, «ενεργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία, σαν τέτοια ενήργησε και ενήργησε με γνώμονα το τι θεωρούσε ότι ήταν το σωστό με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία είχε ενώπιον της».

Υπόθεση 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι περιμένει από την Αστυνομία την τελική έκθεση αυτού του σταδίου της ανάκρισης.

Συγκεκριμένα είπε ότι είχαν πρόσφατα συνάντηση με την οικογένεια του Νικολάου και έγινε μια ανασκόπηση για το πού βρίσκεται το όλο θέμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποχρεούται η Αστυνομία με βάση τις οδηγίες που της έδωσε, να του παραδώσει μια έκθεση για το πού βρίσκεται το θέμα. Πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει η Αστυνομία να το κάνει αυτό, είπε, σημειώνοντας ότι περιμένει την τελική έκθεση αυτού του σταδίου της ανάκρισης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.