Γενί Ντουζέν: Τούρκος επιχειρηματίας ο μεγαλομέτοχος της νέας «αεροπορικής εταιρείας» στα κατεχόμενα

Μόνο στα λόγια θα είναι τουρκοκυπριακή η νέα αεροπορική εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως «εθνικός αερομεταφορέας» του ψευδοκράτους, γράφει η «Γενί Ντουζέν», σημειώνοντας ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει μόνο με 25% το κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην εφημερίδα ο «υπουργός» δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, είπε ότι 25% θα ανήκει στο ψευδοκράτος, 24% θα προσφερθεί στο «λαό» και σε επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει στην εταιρεία Anex.

Η εταιρεία Anex, που ανήκει στον Τούρκο Νεσιέτ Κοτσκάρ, έχει έδρα τη Ρωσία και αποτελεί μέρος του ομίλου εταιρειών ANEX Tourism, προστίθεται.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το όνομα της εταιρείας είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν στελέχη της εταιρείας Anex είχαν έρθει με ιδιωτικό τζετ στα κατεχόμενα με σκοπό επένδυση σε μια μαρίνα. Η επίσκεψη έγινε το Ιούνιο του 2020, όταν ίσχυε απαγόρευση πτήσεων λόγω της πανδημίας COVID-19 και εξαιτίας του σκανδάλου είχε παυτεί ο τότε «υπουργός τουρισμού» Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος είναι ο νυν «πρωθυπουργός» του καθεστώτος.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συζητιέται το όνομα της νέας αεροπορικής εταιρείας, ότι πηγάζει από το όνομα εταιρείας που λειτουργεί ήδη στην Τουρκία από τον όμιλο Anex. Συγκεκριμένα, οι «Αερογραμμές Γαλάζια Κερύνεια» (Mavi Girne Havayolları) θα έχουν την ίδια συντομογραφία MGK με την εταιρεία «Αερογραμμές Γαλάζιος Ουρανός» (Mavi Gök Havayolları), που έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί στην Τουρκία.

Με αυτό τον τρόπο, και χρησιμοποιώντας την ίδια συντομογραφία, τα αεροπλάνα θα απογειώνονται από τη Ρωσία, θα προσγειώνονται στιγμιαία στην Τουρκία και στη συνέχεια θα καταλήγουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, προτίθεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντιγιαλόγκ» o πρώην «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Τόλγκα Ατακάν δήλωσε ότι «2-3 νέες γραμμές θα προστεθούν στη χώρα μας».

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ατακάν δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της MGA ανήκουν στη ρωσική εταιρεία Azur Air που πραγματοποιεί πτήσεις κυρίως μεταξύ Ρωσίας, Αττάλειας και Αλάνιας. Πρόσθεσε δε ότι με μία σύντομη αναζήτηση είναι δυνατόν να εξακριβωθεί πώς προήλθε το όνομα «Mavi Girne» για την υπό ίδρυση αεροπορική εταιρεία.

Ο Ατακάν ανάφερε ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση πτήσεων από τη Ρωσία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέσω της Αττάλειας ή της Αλάνιας με στιγμιαία προσγείωση (touchdown).

Δήλωσε, ωστόσο, ότι η δομή αυτή δεν αντιστοιχεί σε «εθνική» αεροπορική εταιρεία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.