Γενί Ντουζέν: Ύποπτος θάνατος μετά από εμβόλιο στα κατεχόμενα

Ενώ ο εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 80 ετών, που άρχισε χθες, συνεχίζεται με μαζική προσέλευση και η συζήτηση για τα δύο εμβόλια, το Sinovac και το Pfizer, καλά κρατεί, η Γενί Ντουζέν αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της σήμερα ότι ο θάνατος 68χρονου με ΧΑΠ που έκανε χθες το εμβόλιο στο γενικό νοσοκομείο της Κερύνειας, μπορεί να σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Ο 68χρονος Εργκιούν Τσιακμάκ διαμένει στην κατεχόμενη Αγία Ειρήνη. Πάσχει από ΧΑΠ και ήταν διαβητικός. Ως ευπαθής ομάδα πληθυσμού έκανε το εμβόλιο (δεν διευκρινίζεται ποιο από τα δύο) στο γενικό νοσοκομείο της Κερύνειας. Σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο θάνατος μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο. Στη σορό του 68χρονου θα γίνει νεκροψία για τα ακριβή αίτια θανάτου, ενώ η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα. Δεν αφήνεται πάντως να εννοηθεί ότι πρόκειται περί εγκληματικής πράξης.

Ο τ/κ Τύπος κάνει λόγο σήμερα σε μαζική προσέλευση ηλικιωμένων στα 5 κέντρα εμβολιασμού. Μόνο σε μια μέρα χθες, 1.390 άτομα εμβολιάστηκαν στα 5 αυτά κέντρα. Την ίδια ώρα δύο συζητήσεις γίνονται στα κατεχόμενα, η μία αφορά ποιο από τα δύο εμβόλιο, το κινέζικο ή το ευρωπαϊκό, είναι πιο αξιόπιστο και καλό και η άλλη πότε θα έρθουν οι επόμενες παρτίδες εμβολίων. Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί δήλωσε ότι γίνονται διεργασίες για να φτάσουν στα κατεχόμενα τα επόμενα εμβόλια και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί λέγοντας πως δεν χρειάζεται να κάνουν διαχωρισμούς, και τα δύο εμβόλια είναι αξιόπιστα και εγκεκριμένα.

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις σήμερα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Χότζια και την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν κι άλλα εμβόλια στο ψευδοκράτος από την Τουρκία. Για το πόσες δόσεις θα είναι, είπε, θα κάνει σχετική δήλωση ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

Σήμερα επίσης ανακοινώθηκαν οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική καραντίνα και την καταβολής του κόστους των εξετάσεων PCR ή και άλλων.

Τα άτομα που εξαιρούνται, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είναι οι στρατιωτικοί που διορίζονται στα κατεχόμενα, οι ξένοι φοιτητές, οι φοιτητές πολίτες του ψευδοκράτους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα και σύνταξη αναπηρίας, ασθενείς που παραπέμπονται από το «συμβούλιο υγείας» και οι συνοδοί τους, άτομα από την Τουρκία που πραγματοποιούν στα κατεχόμενα «επίσημη επίσκεψη», αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι εξουσιοδοτείται το «υπουργείο οικονομικών» να καθορίσει τα έξοδα όσων θα τεθούν σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων της ανώτατης επιτροπής λοιμωδών/μεταδοτικών νοσημάτων  του «υπουργείου υγείας».

Επαναλειτουργία σχολείων
————-

Στο μεταξύ και σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού παιδείας», Ολγκούν Αμτζάογλου ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, όμως την ερχόμενη Παρασκευή θα αποφασιστεί το αν τα μαθήματα θα διεξάγονται με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν την ίδια μέρα τα «δημόσια» και τα ιδιωτικά σχολεία και υπενθύμισε ότι παρατάθηκαν οι χειμερινές διακοπές με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» την οποία πρέπει να σέβονται όλα τα σχολεία.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε η διεύθυνση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων σε γονείς αναφέρεται ότι έγινε αναστολή για δύο μέρες της εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, κατόπιν αιτήματος του «υπουργείου παιδείας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένα σχολεία είχαν αρχίσει διακοπές στις 22 Δεκεμβρίου και επαναλειτούργησαν στις 4 Ιανουαρίου εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο κ. Αμτζάογλου δήλωσε επίσης ότι άρχισαν ενέργειες ώστε να μπορούν να έρχονται φοιτητές  από το εξωτερικό από την 1η Φεβρουαρίου και τα έξοδα της παραμονής τους σε καραντίνα να καταβάλλονται από την «κυβέρνηση».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.