Γενική μείωση 10% στις αμοιβές των ιατρών

Προσωπικοί ιατροί, παιδίατροι και ειδικοί έλαβαν και επίσημα την πρόταση ΟΑΥΓενική μείωση που αγγίζει το 10% στην  κατά κεφαλήν αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ) για ενήλικες και για παιδιά, καθώς και στις αμοιβές των ειδικών ιατρών συμπεριλαμβάνει και η επίσημη πλέον πρόταση που απεστάλη από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προς τους επηρεαζόμενους.

Επίσης, όπως πληροφορείται η Χαραυγή, εξετάστηκε από τον ΟΑΥ και το αίτημα που τέθηκε από πλευράς των επηρεαζομένων για διερεύνηση της εφαρμογής κλιμακωτής μείωσης χωρίς να επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα της εξοικονόμησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από πλευράς ΟΑΥ, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει η αποκοπή ύψους 12,5% για αμοιβή πέραν των 4.000 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για έναν ΠΙ που έχει γύρω στους 400 δικαιούχους και λαμβάνει 40.000 ευρώ το χρόνο θα γίνει μηναία αποκοπή ύψους 5%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 166 ευρώ το μήνα. Αντιστοίχως, για έναν ΠΙ που λαμβάνει 100.000 ευρώ το χρόνο θα γίνει μηνιαία αποκοπή ύψους 8,9%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 707 ευρώ το μήνα. Έτσι, αντί της κλιμακωτής μείωσης ο ΟΑΥ αποφάσισε τη μείωση που αγγίζει το 10% στην κατά κεφαλήν αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ) για ενήλικες και για παιδιά, καθώς και στις αμοιβές των ειδικών ιατρών κατά τον αντίστοιχο τρόπο. Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι το Δ.Σ. έλαβε υπόψην του την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τις επιπτώσεις που έχει και θα συνεχίσει να έχει η πανδημία στην οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση στα έσοδα του Ταμείου του ΓεΣΥ.

Το Δ.Σ εξέτασε σενάρια στηριγμένα σε υπολογισμούς και παραδοχές που έγιναν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Οικονομικών. Βάσει αυτών των υπολογισμών και παραδοχών αναμένεται ότι το 2020 η κυπριακή οικονομία θα δεχθεί βαρύτατο πλήγμα με ενδεχόμενη μείωση του ΑΕΠ μέχρι και 10 % και με αναμενόμενη μείωση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα 50% μέχρι 60%. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν άμεσα το Ταμείο του ΓεΣΥ, το οποίο σε περίπτωση που δεν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα αναμένεται να καταστεί ελλειματικό μέχρι το τέλος του 2020. Να σημειώσουμε ότι και προτού σταλεί επίσημα η πρόταση υπήρξε σειρά αντιδράσεων από πλευράς των ιατρών.

Σε αναμονή των πρώτων υπογραφών με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσουν και οι πρώτες υπογραφές μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ βρίσκεται σε επαφές με 10 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ωστόσο παρατηρείται μια δυστοκία μετά την αναθεωρημένη πρόταση που προβλέπει και σε αυτή την περίπτωση συνολικές μειώσεις της τάξης του 13,5% λόγω της κατάστασης από την πανδημία του κορονοϊού. Η πρόταση του ΟΑΥ βρίσκεται στο τραπέζι μέχρι και τα τέλη Μαΐου και σε αναμονή της απόφασης του ΠΑΣΙΝ αρχικά αλλά και κάθε νοσηλευτηρίου ξεχωριστά κατά δεύτερο.