Γενικό Σύστημα Υγείας συνεπάγεται και επιλογές φαρμάκων από τους ασθενείς

Σύσκεψη αύριο και για τα καινοτόμα φάρμακα

 

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για το ζήτημα των φαρμάκων. Τα όσα ακούστηκαν δημόσια τις προηγούμενες ημέρες και εντός της Βουλής σε σχέση «με πάρτι εκατομμυρίων» και διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουν, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του ΟΑΥ αλλά και των οργανωμένων ασθενών. Ιδιαίτερα οι ασθενείς, διά του προέδρου τους Μάριου Κουλούμα, είναι έντονοι, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να πάμε πίσω στην προ-ΓεΣΥ εποχή όπου καταπατούνταν τα δικαιώματα σε σχέση με την επιλογή φαρμάκων. Την ίδια ώρα, υπέδειξαν ότι είναι με τη σύμφωνο γνώμη της Πολιτείας αλλά και την ψήφο της Βουλής, στα πλαίσια του ΓεΣΥ, που εφαρμόζεται συγκεκριμένη πρακτική, να υπάρχουν οι επιλογές στο καταλληλότερο και όχι στο φθηνότερο φάρμακο για όλους.

 

ΟΑΥ: Ο ασθενής πρέπει να έχει επιλογές

O ασθενής πρέπει να έχει επιλογές στα φάρμακά του και αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε μόνο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αλλά από την Πολιτεία, διαμήνυσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, κληθείς να τοποθετηθεί στα όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την αγορά φαρμάκων με αφορμή και έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ ήδη κάποιες υποδείξεις της έχουν υιοθετηθεί. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα που τέθηκε και στη Βουλή για τις τιμές των φαρμάκων, όπου και αναφέρθηκε πως η δαπάνη για φάρμακα το 2021 ήταν κατά 16,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2018, εξήγησε πως εντός του ΓεΣΥ έχει καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, δόθηκε πρόσβαση σε όλους για φάρμακα και κυρίως δόθηκαν επιλογές, κάτι που δεν υπήρχε στο παλιό σύστημα. Επίσης, πλέον δεν μένουν ανάγκες για φάρμακα ακάλυπτες, όπως ενδεχομένως να συνέβαινε στην προ ΓεΣΥ εποχή, όπου ασθενείς δεν είχαν τα χρήματα για να προμηθευτούν με φάρμακα.

Επίσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου υπέδειξε ότι τώρα η διανομή των φαρμάκων ανήκει στους προμηθευτές, ένα κόστος που συνυπολογίζεται. «Συνεπώς, εάν υπολογίσουμε όλα αυτά, μαζί με τον πληθωρισμό, θα έπρεπε να δώσουμε συγχαρητήρια στον ΟΑΥ και όχι να κάνουμε δηλώσεις για “πάρτι” εκατομμυρίων».

Σχολιάζοντας το ότι ο οργανισμός δεν βγαίνει σε προσφορές, ο κύριος Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως αυτό οφείλεται στην αγορά διαφόρων φαρμάκων για κάθε πάθηση, ώστε να έχει επιλογές ο ασθενής. Επεσήμανε δε ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση και ο ΟΑΥ πράττει αναλόγως του τι αποφασίσθηκε. Λόγω του ότι πλέον υπάρχουν οι επιλογές, δεν ακολουθείται η πρακτική του παρελθόντος να κατακυρώνεται η πιο χαμηλή προσφορά. Ωστόσο, όπως υπέδειξε, εάν η Πολιτεία επιθυμεί να γίνουν αλλαγές, τότε ο ΟΑΥ μπορεί να πράξει αναλόγως. Όμως συνειδητά, σημείωσε, ακολουθήθηκε ο δρόμος των επιλογών. Σημείωσε επίσης τον κίνδυνο με την πρακτική των προσφορών σε ένα μόνο φάρμακο, ενώ ανέφερε επίσης πως ο ΟΑΥ προχωρά σε μαζικές διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες εξασφαλίζοντας συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης στην τιμή αγοράς, η πρακτική όμως που ακολουθείται σε όλες τις χώρες είναι να μην ανακοινώνονται οι τιμές αυτές.

Παραδοχή για αναγκαιότητα αξιολόγησης νέων φαρμάκων

Με την επικαιροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων για ένταξή τους στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων προχωρά παράλληλα ο ΟΑΥ. Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έθιξε και το ζήτημα με την καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων Ζ που αποζημιώνει ο ΟΑΥ, τα οποία μέχρι την ένταξή τους τυγχάνουν χειρισμού/έγκρισης από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Μια καθυστέρηση που φαίνεται να ευνοεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, εφόσον καθυστερούν να επανέλθουν με αναθεωρημένες προτάσεις μετά την αρχική πρόταση που τους υποβάλλει ο Οργανισμός στο πλαίσιο επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ). Αυτό αφορά κυρίως προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από μεγάλο αριθμό ασθενών, εφόσον οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις ή να δώσουν τη δυνατότητα να επιτευχθούν τιμές που να συγκρίνονται ευνοϊκά μεταξύ θεραπειών, οι οποίες με βάση το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο βρίσκονται στην ίδια γραμμή θεραπείας.

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ σημειώνει ότι την καθυστέρηση επέφερε μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι με την ανάληψη της 2ης φάσης των φαρμάκων από τον ΟΑΥ διαπίστωσαν ότι πολλά από τα πρωτόκολλα δεν είχαν αναθεωρηθεί ή νέα φάρμακα δεν είχαν αξιολογηθεί από την αρμόδια Αρχή, γεγονός το οποίο τους είχε επιφορτίσει με έναν μεγάλο όγκο εργασίας που δεν ανάμεναν. Καθυστέρηση επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΟΑΥ δέχεται μεγάλη πίεση από το Υπ. Υγείας για ένταξη φαρμάκων που εγκρίνει η ΕΟΑ στον ΚΦΠ, με αποτέλεσμα να προχωρεί πολλές φορές σε αυτεπάγγελτη αξιολόγηση φαρμάκων για τα οποία δεν έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, προκαλώντας αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη διαδικασία, αφού η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων επιβαρύνει τον Οργανισμό και όχι τη φαρμακευτική εταιρεία ως ορίζει η νομοθεσία.

Ο ασθενής χρειάζεται το κατάλληλο για αυτόν φάρμακο

Η εποχή έχει αλλάξει, ο μεσαίωνας έχει περάσει και ο κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει πρόσβαση όχι στο ένα και μόνο φάρμακο για όλους, αλλά στο πιο κατάλληλο για τον ίδιο φάρμακο που πράγματι θα τον βοηθήσει, διαμηνύει ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας. Επίσης, όπως ανέφερε ο κύριος Κουλούμας, αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει αποφασίσει η Πολιτεία και αυτό είναι το Σύστημα Υγείας. «Εμείς θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, δεν θα επιστρέψουμε στην προ-ΓεΣΥ εποχή». Υπέδειξε ακόμη ότι υπεύθυνος για τη διανομή και αποθήκευση των φαρμάκων είναι πλέον ο εισαγωγέας και όχι το κράτος όπως γινόταν παλιά. Συνεπώς, το κόστος αυτό υπολογίζεται. Επίσης, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα φάρμακα που παράγονται στην Κύπρο, τα λεγόμενα γενόσημα, επιχορηγούνται από το κράτος κατά 80%. Σε περίπτωση που επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος με έναν μόνο προσφοροδότη, διερωτήθηκε ο κ. Κουλούμας, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για πιθανή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά; Σήμερα υπάρχουν, όπως είπε, 5.000 αδειοδοτημένα φάρμακα και κυκλοφορούν μόνο τα 2.400. «Οι τιμές είναι συνδεδεμένες με την επάρκεια των φαρμάκων. Αύριο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε πιθανή έλλειψη φαρμάκων των χρόνιων ασθενών;» διερωτήθηκε και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εποχές όπου ασθενείς έτρεχαν στα κατεχόμενα και στην Ελλάδα για να βρουν τα φάρμακά τους. Σε σχέση με όλα όσα ακούστηκαν και εντός Βουλής για το θέμα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Κουλούμας είπε χαρακτηριστικά ότι προφανώς κάποιοι δεν έχουν ακόμη χωνέψει ότι έγινε το ΓεΣΥ και ενεργούν με υπερβολικό τρόπο, ενώ εξέφρασε τη λύπη του ότι οι ίδιοι βουλευτές αρέσκονται σε ατάκες και επαναλαμβάνονται. Τόνισε παράλληλα ότι ο ΟΑΥ δεν αγοράζει φάρμακα, αλλά διαχειρίζεται τα φάρμακα που ο ασθενής προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς μας. Σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των εκπτώσεων, είπε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκή πρακτική. Για τη μη συμπερίληψη 200 περίπου καινοτόμων φαρμάκων ο κ. Κουλούμας σημείωσε ότι αύριο Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ ώστε να βρεθεί λύση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy