Γενικόλογες οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις Ν. Χριστοδουλίδη

Εμφανής η προσπάθεια Ν. Χριστοδουλίδη να βρει τρόπους συνεργασίας στο Κοινοβούλιο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Είναι κατανοητό ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συγκεράσει θέσεις και προσεγγίσεις του ιδίου, αλλά και των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνησή του, δήλωσε στη «Χαραυγή» το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και βουλευτής Άριστος Δαμιανού, σημειώνοντας ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Προέδρου ενώπιον της Βουλής ήταν γενικόλογες και όχι συγκεκριμένες. Σημείωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει μια υπεύθυνη, στιβαρή και σοβαρή δύναμη αντιπολίτευσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεριέχει το στοιχείο της προοπτικής, πάνω στο οποίο θέλει να κτίσει το ΑΚΕΛ.

Το μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους από την πλευρά του ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναμένει από την παράταξή του να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνει την Κύπρο μπροστά. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ομιλία Χριστοδουλίδη στη Βουλή, είπε ότι χρειαζόταν ίσως να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε τρία θέματα: στην αναγκαία μεταρρύθμιση στην Παιδεία, στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Πώς κρίνετε τις προγραμματικές θέσεις όπως τις υπέβαλε ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης;

2. Έχετε δηλώσει ως κόμμα ότι θα βρίσκεστε στην αντιπολίτευση. Ποιο ρόλο επιφυλάσσετε στο κόμμα σας ως αντιπολίτευση;

3. Ο νέος Πρόεδρος έδωσε το πρώτο στίγμα του με το διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Θεωρείτε ότι τήρησε τα όσα υποσχέθηκε;

 

Άριστος Δαμιανού: Τα πολλά ανοικτά ζητήματα απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές

1. Εκτιμώ πως η ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη κατά τη διαδικασία εγκατάστασής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο όπως κινήθηκε προεκλογικά. Κάλυψε -ασφαλώς- ένα μεγάλο μέρος θεμάτων πλην όμως κατά ένα γενικόλογο τρόπο. Είναι κατανοητό ότι ο νέος Πρόεδρος καλείται να συγκεράσει θέσεις και προσεγγίσεις του ιδίου, αλλά και των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνησή του. Όμως τα πολλά ανοικτά ζητήματα και διακυβεύματα απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές και αυτές θα αναμένουμε να δούμε και να κρίνουμε.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στο οριακό και επικίνδυνο σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό, με την τουρκική πλευρά να θέτει επί τάπητος την απαράδεκτη αξίωση για κυριαρχική ισότητα και για λύση δύο κρατών, δεν αρκεί να αναφέρεται ο κ. Χριστοδουλίδης στο «συμφωνημένο πλαίσιο». Οφείλει να δεσμευτεί ξεκάθαρα για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, την οποία δεν ανέφερε -παρεμπιπτόντως-, αξιοποιώντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και ασφαλώς το Πλαίσιο Γκουτέρες. Αν δεν το πράξει, η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει ανενόχλητη και πολιτικά αλώβητη και -μοιραία- ο Γενικός Γραμματέας δεν θα πειστεί για την ετοιμότητά μας για επανεκκίνηση της διαδικασίας. Αν εμείς εγκαταλείψουμε το Πλαίσιο Γκουτέρες, μοιραία θα εγκαταλείψει εμάς ο κ. Γκουτέρες.

2. Στις προεδρικές εκλογές δώσαμε τη μάχη της προοδευτικής αλλαγής. Η ορθότητα της επιλογής μας τεκμηριώνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέγραψε ποσοστό 48% και υπολειπόταν 8.000 ψήφους για τη νίκη. Δεν τα καταφέραμε και αυτό μας λυπεί. Διότι δεν εκτιμούμε ότι η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα χειριστεί τα ανοιχτά στοιχήματα της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και το Κυπριακό, όπως θα έπραττε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχοντας δίπλα του το ΑΚΕΛ, αλλά και πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους συναντηθήκαμε και δώσαμε μαζί αυτή την έντιμη μάχη.
Από την ώρα λοιπόν που ο κυρίαρχος λαός μάς έταξε στην αντιπολίτευση, το ΑΚΕΛ θα παραμείνει μια υπεύθυνη, στιβαρή και σοβαρή δύναμη αντιπολίτευσης και είμαστε η μόνη ανόθευτη δύναμη διεκδίκησης με στόχο την ευημερία της κοινωνίας. Με κριτική αλλά και με πρόταση, τόσο στη Βουλή όσο και στους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις, το ΑΚΕΛ θα αξιώνει την εφαρμογή πολιτικών για τους πολλούς. Εκτιμούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεριέχει το στοιχείο της προοπτικής, πάνω στο οποίο θέλουμε να κτίσουμε. Δεν μας πρέπει και δεν αξίζει στην κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα στους εργαζομένους ένα ΑΚΕΛ του 22%, αλλά ένα πολύ πιο ισχυρό ΑΚΕΛ. Δεν θεωρούμε τους ψηφοφόρους δεδομένους. Όμως εκτιμούμε ότι η σχεδόν καθολική συσπείρωση των ανθρώπων της Αριστεράς γύρω από την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, το γεγονός ότι ξανασυναντηθήκαμε με κόσμο μας που είχε αποστασιοποιηθεί, αλλά ταυτόχρονα συναντηθήκαμε με ευρύτερες δυνάμεις, εμπεριέχουν σημαντικά θετικά και ελπιδοφόρα στοιχεία για το ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, με σκληρή δουλειά και μακριά από εφησυχασμό, μπορεί να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του ΑΚΕΛ, της κυπριακής Αριστεράς, για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

3. Κακά είναι τα ψέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε τον πήχη ψηλά και πέρασε από κάτω. Διότι ξεκάθαρα δεσμεύτηκε και ξεκάθαρα αποδεσμεύτηκε. Τόσο για το 50-50% γυναικών και ανδρών στο Υπουργικό, που θα είχε έναν ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό, όσο και για τα άλλα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε προεκλογικά. Επομένως, καταγράφηκε ένα έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας. Από κει και πέρα ευχόμαστε καλή δουλειά στο νέο Υπουργικό, το οποίο θα κριθεί από το περιεχόμενο των πολιτικών που θα εφαρμόσει και από την αποστασιοποίησή του ή μη από σαθρές πρακτικές θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς της δεκαετίας Αναστασιάδη, που έπληξαν τη χρηστή διοίκηση και εξέθεσαν την Κύπρο ανεπανόρθωτα.

Μιχάλης Σοφοκλέους: Αδράνεια σε αυτή την εποχή σημαίνει οπισθοχώρηση

1. Αναμφίβολα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις της Κύπρου την επόμενη πενταετία, δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική, ενώ προσπάθησε να σκιαγραφήσει ένα νέο τρόπο συνεργασίας του με τη Βουλή και τα κόμματα, σε μια εμφανή προσπάθεια να βρει τρόπους συνεργασίας με ένα Κοινοβούλιο στο οποίο θα χρειάζεται περισσότερος κόπος για την εξασφάλιση πλειοψηφίας.
Κρίνω ως πολύ θετικές τις αναφορές του νέου Προέδρου στην αδήριτη ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν τροχιοδρομηθεί, ειδικά αυτών της Δικαιοσύνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στη βελτίωση άλλων όπως το ΓεΣΥ. Αν είχα να κάνω μια κριτική, θα ήταν ότι χρειαζόταν ίσως να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε τρία θέματα: πρώτο, στην αναγκαία μεταρρύθμιση στην Παιδεία, τη μόνη που δεν προχώρησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μετά, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, που έχουν ήδη σχεδιαστεί μέσα από το «Κύπρος, το αύριο». Εάν σε αυτούς τους τρεις τομείς δεν προχωρήσουμε δυναμικά την επόμενη πενταετία, η χώρα μας θα έχει τεράστιο ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Δεν σημαίνει βέβαια ότι η απουσία έμφασης σε μια ομιλία σημαίνει και απουσία έγνοιας. Ομιλίες σαν αυτή είναι σαφώς σημαντικές, αλλά πολύ μεγαλύτερη αξία θα έχουν οι πράξεις.

2. Ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναμένει από την παράταξή μας να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνει την Κύπρο μπροστά, είτε σε θέματα διακυβέρνησης είτε στο εθνικό ζήτημα. Ταυτόχρονα, να αντισταθεί σθεναρά τόσο σε οποιαδήποτε πολιτική θα λειτουργήσει εις βάρος της χώρας μας και των πολιτών, αλλά ακόμη και στην πιθανή αδράνεια. Αδράνεια σε αυτή την εποχή άλλωστε, σημαίνει οπισθοχώρηση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα λειτουργήσει υπεύθυνα και πατριωτικά. Δεν πρόκειται να έχουμε ρεβανσισμό απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό, όχι απλά δεν θα σταματήσουμε, αλλά θα συνδράμουμε σε σωστές πολιτικές. Από την άλλη όμως, δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε ο πυλώνας και ο θεματοφύλακας της προόδου και της ασφάλειας για τον τόπο.

3. Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα μέλη της νέας κυβέρνησης. Αναλαμβάνουν την πιο απαιτητική ίσως δουλειά που υπάρχει, με τις μεγαλύτερες δυνατές ευθύνες. Αναμφίβολα, κάποιοι θα πετύχουν, κάποιοι όχι. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει κανέναν, όποια και αν είναι η πρώτη εντύπωση, ό,τι κι αν λέγεται σήμερα. Δικαιούνται το χρόνο τους. Για το καλό της Κύπρου μας, ελπίζω οι πετυχημένοι να είναι πολύ περισσότεροι.
Στη γενική εικόνα της κυβέρνησης όμως, στην πρώτη πολιτική πράξη όπως ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης την καθόρισε, το πρόσημο δεν είναι θετικό. Η αθέτηση όλων των -λαϊκίστικων και ουτοπικών ενίοτε- υποσχέσεων είναι προφανής. Είναι ταυτόχρονα έντονη η εντύπωση των ισορροπιών, των συμφερόντων και ιδιαίτερα των χαμηλών προσδοκιών. Μιας προσπάθειας «ασφαλούς στασιμότητας», αντί του άλματος προς τα μπροστά που χρειάζεται η χώρα. Υπάρχει και κάπου ζήτημα με το μήνυμα που οι επιλογές στέλνουν προς το εξωτερικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα. Ελπίζω όμως και εύχομαι ο χρόνος και οι πράξεις να διαψεύσουν αυτούς τους προβληματισμούς πανηγυρικά. Ούτως ή άλλως όμως είμαστε ακόμη πολύ νωρίς. Το μόνο που κάθε Κύπριος έχει να κάνει σήμερα είναι να συγχαρεί και να ευχηθεί από καρδιάς καλή επιτυχία τόσο στον νέο Πρόεδρο, όσο και στα μέλη της νέας κυβέρνησης. Να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι πάνω απ’ όλα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.