Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θέτει «θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας» την οποία ακολουθεί το Κτηματολόγιο, όσον αφορά την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Μάλιστα μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής προανήγγειλε έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τη Γενική Εκτίμηση της αξίας των ακινήτων σε τιμές 2018.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και εστιάστηκε κυρίως στο τεμάχιο απέναντι από το πρώην Χίλτον, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον το 2010 για επενδύσεις από το Κατάρ.

Όπως ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης για το υπό αναφορά τεμάχιο έγιναν τέσσερις τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη έγινε το 2010 και ανέβαζε την αξία του στα 143 εκατ. ευρώ, η δεύτερη έγινε το 2013 και την κατέβαζε στα 92,5 εκατ. ευρώ, η τρίτη έγινε το 2014 και την κατέβαζε ακόμη περισσότερο στα 70 εκατ. ευρώ και η τέταρτη έγινε το 2018 και την κατέβαζε στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Οδ. Μιχαηλίδης είπε ότι σε άλλη περίπτωση κρατικού ακινήτου το οποίο έγινε ανταλλαγή με ιδιώτη, η αξία του υπολογίστηκε το 2015 στα 1,76 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 υπολογίστηκε σε 460 χιλ. ευρώ.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους παραδέχθηκε ότι «προφανώς έγινε λάθος» στην περίπτωση του τεμαχίου του Κατάρ, προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Ανέφερε επίσης ότι για τη Γενική Εκτίμηση ακολουθήθηκαν διεθνή πρότυπα, τα οποία εκλέχθηκαν και από το ΔΝΤ. Σημείωσε ακόμη ότι οι ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής είναι κάτω από το 3%, που προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα.

Επιπρόσθετα, είπε ότι η τελική Γενική Εκτίμηση θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2020, όταν θα ολοκληρωθεί η περίοδος της υποβολής των ενστάσεων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου