Γενικός Ελεγκτής: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ – «Το όχημα οδεύει προς γκρεμό»

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα ελλείμματα και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟΚΥπΥ), έκρουσε εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία να δηλώνει ότι αν αφεθούν τα πράγματα ανεξέλεγκτα «οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες».

Στις δηλώσεις του μετά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Κουλίας είπε πως η επιτροπή ζήτησε έκθεση από τον Γενικό Ελεγκτή το συντομότερο δυνατόν, τόσο για τον ΟΚΥπΥ όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

«Απ` ότι φαίνεται, αν αφεθούν τα πράγματα ανεξέλεγκτα νομίζω θα είναι δυσάρεστες οι συνέπειες και ήδη είναι δυσάρεστες», είπε και πρόσθεσε πως πολλές φορές οι εκτελεστικοί διευθυντές των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ  παραπονούνται ότι δεν έχουν τη ρευστότητα για αγορά αναλωσίμων.

«Για τα θέματα του ΟΚΥπΥ έχουμε ήδη με επιστολές στην (κοινοβουλευτική) επιτροπή Υγείας, έχουμε κρούσει κώδωνες κινδύνου ότι το όχημα οδεύει προ το γκρεμό», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σε παρουσίασή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου σχετικά με την λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εξήγησε πως ο Οργανισμός δεν έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά ελλείμματα και επικαλούνται την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξάλλου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου υποστήριξε πως τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και ο ΟΑΥ έχουν απαντήσει στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή ότι τα ελλείμματα έχουν προβλεφθεί και σχετίζονται με την διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία. «Αυτό το θέμα το παρακολουθούμε στενά», είπε.

«Εμείς είπαμε ευθαρσώς ότι τα θέματα που έχει εντοπίσει ο Γενικός Ελεγκτής, τα έχει εντοπίσει ήδη ο Υπουργός Υγείας όσον αφορά τα ελλείμματα και είχαμε ζητήσει πίστωση χρόνου λόγω της πανδημίας», υποστήριξε.

Κατά τη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής δεν συμμερίστηκε τη θέση αυτή. «Η δική μας η πρόβλεψη είναι ότι ο ΟΚΥπΥ τυγχάνει κακοδιαχείρισης και το βλέπουμε σε δημόσιες συμβάσεις που προκηρύσσει», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς την επιτροπή Υγείας, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «ζοφερή εικόνα» για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού βάσει των προϋπολογιζόμενων μελλοντικών εσόδων και δαπανών του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy