Γενικός Ελεγκτής στον Άστρα: Διαφθορά, διαπλοκή και τα ανοικτά μέτωπα (ηχητικό)

Προθεσμία μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου έδωσε στα κόμματα η Ελεγκτική Υπηρεσία για να καταθέσουν μητρώο, σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο να καταγράφουν τις εισφορές από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες με ταυτότητες και στοιχεία.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα μητρώα που θα εξεταστούν θα αφορούν την περίοδο από την πρώτη Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Εξήγησε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 άλλαξε οριστικά η διαδικασία ελέγχου και τα κόμματα οφείλουν να προβαίνουν σε πλήρης ελέγχους με εξωτερικούς ελεγκτές και ακολούθως η Eλεγκτική Yπηρεσία θα προβαίνει σε ελέγχους υψηλού κινδύνου.

Στη συνέχεια, ανέφερε, η Ελεγκτική Υπηρεσία που έχει ήδη πλήρες αρχείο με τους πολιτογραφηθέντες, θα μπορεί να εντοπίσει ποιοι είναι εισφορείς σε κόμματα.

Τόσο τα ίδια τα άτομα που πολιτογραφήθηκαν όσο και οι σύζυγοι τους, εξήγησε και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα ελεγχθούν οι εταιρείες.

Όσον αφορά τη φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που καταγράφουν οι δείκτες.

Τόνισε ακόμη ότι οι επιθέσεις που δέχεται η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα είναι από τις πιο λευκές στην κυπριακή ιστορία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε, εκφράζει απόψεις και αυτός που διαφωνεί μπορεί να τις αντικρούσει.

«Πρέπει να συνοπολογιστούν τα κέρδη και οι απώλειες της Hermes από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου»

Πρέπει να συνυπολογιστούν τα κέρδη και οι απώλειες της Hermes από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αποζημιώσεις που παίρνει η εταιρεία.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η παρέμβαση της υπηρεσίας γίνεται με βάση την πρόνοια που έχει βασιστεί στη λογική που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της σύμβασης των αεροδρομίων «no better no worst condition», δηλαδή που υπονοεί ότι η εταιρεία να μην υποστεί ζημιά αλλά ούτε και να βρεθεί σε καλύτερη θέση που αρχικά πίστευε.

Πρέπει, ανέφερε, να ληφθούν υπόψη δυο δεδομένα: ότι η συγκεκριμένη πρόνοια εισήχθη όχι λόγω της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου αλλά λόγω της διάνοιξης των οδοφραγμάτων και δεύτερο ότι πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η αρχή «no better no worst condition».

Οπότε, πρόσθεσε, η Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί τι γίνεται με τους χιλιάδες Ισραηλίτες που έρχονται μέσω Λάρνακας και κάνουν διακοπές στα κατεχόμενα, οπότε η Hermes τους έχει, επειδή τα οδοφράγματα είναι ανοικτά.

Επίσης, πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και για τους Τ/κ οι οποίοι πετούν μέσω Λάρνακας.

Αυτά τα δυο φαινόμενα, πρόσθεσε, λειτουργούν εξισορροπητικά και καθώς οι απαιτήσεις της εταιρείας προς το κράτος για αποζημιώσεις αυξάνονται, θα πρέπει συνυπολογιστούν.

Ολόκληρη η συζήτηση στο ηχητικό:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy