Γεννηθήκαμε την 24η Φεβρουαρίου 2022;

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Μία όχι και τόσο ανεξήγητη, αλλά ανώφελη διαμάχη παρελαύνει καθημερινά από τις οθόνες μας και δεν είναι άλλη από το «εάν συμφωνούμε ή όχι με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Η κάθε εισβολή είναι καταδικαστέα και αλίμονο αν οι διαφορές λύνονταν με τον πόλεμο, το θάνατο και την προσφυγιά.

Ωστόσο, κάποτε, και όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, κάποιοι θα κληθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα, παρατηρείται ένα μένος από πολλούς, οι οποίοι καταδικάζουν και επιτίθενται σε άλλους που ξετυλίγουν το κουβάρι αυτής της τραγικής ιστορίας. Γιατί όμως; Δεν πρέπει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν μέχρι εδώ; Γιατί είναι κακό και δαιμονισμένο να παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή με σκοπό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει;

Πρόκειται για μία παγίδα, στην οποία πολλοί αρνούνται να πιαστούν, και καλά κάνουν. Διότι το να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει το ιστορικό υπόβαθρο μίας σύρραξης, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Μήπως γεννηθήκαμε την 24η Φεβρουαρίου 2022; Μήπως τα ονόματα Σοβιετική Ένωση, ΝΑΤΟ, Γιουγκοσλαβία κ.λπ. τα μάθαμε στις 24 Φεβρουαρίου 2022; Ή μήπως δεν έχουν εξηγηθεί ποικιλοτρόπως και σε βάθος προηγούμενες συρράξεις, οι οποίες άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς;

Δεν πρόκειται να ειπωθούν τα αυτονόητα ξανά, περί καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τι αυτό σημαίνει για εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουμε χρέος, όμως, να μην πέσουμε με κλειστά μάτια στην προσπάθεια της Δύσης να σβήσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε χρέος να εξηγούμε, αλλά και να μαθαίνουμε τι προηγήθηκε για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Η τάση των τελευταίων ημερών υπαγορεύει το κλείσιμο των ματιών και των αυτιών στις βαρύτατες ευθύνες της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ σχετικά με την προσπάθεια ταπείνωσης και διάλυσης ενός πραγματικά αόρατου εχθρού… με θύματα ξανά χιλιάδες αμάχους.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης άνοιξε την όρεξη στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αλωνίζουν ελεύθεροι όλο και πιο ανατολικά. Προσωπική άποψη είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει διαλυθεί μετά το 1991, αφού, όπως οι ίδιοι έλεγαν για δεκαετίες, σκοπός του ήταν να αναχαιτίσει τον «σοβιετικό εχθρό».

Τουναντίον, οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία και γιγαντώθηκαν, με απώτερο σκοπό να εξουσιάσουν τα λείψανα της πρώην πλέον Σοβιετικής Ένωσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη, που κάποτε βρίσκονταν υπό την επιρροή της. Ως παγκόσμιος σερίφης, οι ΗΠΑ έσπρωξαν την αντίδραση στα άκρα.

Ξανά, αν κάποιος εξωθηθεί στα άκρα και διαπράξει ένα έγκλημα, τότε αδιαμφισβήτητα είναι εγκληματίας. Ωστόσο το δικαστήριο θα ρωτήσει και άλλα πράγματα και όχι μόνο «πώς σήκωσε το μαχαίρι».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.