Γεωργιάδης: Δεν έχει νόημα η συζήτηση για φορολόγηση υπερκερδών των ΑΠΕ

Κάνει λόγο μόνο για μερικά εκατομμύρια ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ - Δαμιανού: Aκόμα και εάν προκύψουν μόνο εκατό εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εταιρειών ΑΠΕ, αυτά δεν είναι αμελητέο ποσό και θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην κοινωνική πολιτική.

Δεν έχει νόημα η συζήτηση για φορολόγηση των εταιρειών ΑΠΕ καθώς πρόκειται για μικρούς παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι ακόμα και εάν τους επιβληθεί φορολόγηση στο 100 %, θα έδιναν μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ, και όχι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για υλοποίηση προγραμμάτων, εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει ένσταση στη φορολόγηση, ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης στην ΕΕ για να είναι και νόμιμο και συνταγματικό ότι αποφασιστεί να γίνει.

Ταυτόχρονα επισήμανε αυτή η συζήτηση δεν αφορά συγκεκριμένα την Κύπρο, όπως δεν την αφορά και η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. Το ότι θα προκύψει από αυτή τη φορολόγηση, είπε, δεν θα δώσει ούτε καν ανάσα στον πολίτη. Το κράτος εξήγησε θα πάρει μόνο μερικά εκατομμύρια σε έναν προϋπολογισμό 8 δισεκατομμυρίων.

Εξάλλου, ερωτηθείς ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα αυξημένα κρατικά έσοδα που καταγράφονται στην Κύπρο δεν σχετίζονται με την αύξηση των φορολογιών, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Αυτό, είπε, οφείλεται στο ότι δούλεψε η οικονομία και ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος είναι στο 6 % και αυτό, τόνισε, είναι το μεγάλο δεδομένο που έδωσε την αύξηση των εσόδων. Όσον αφορά τα έσοδα από τον πληθωρισμό, επισήμανε ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτά, λόγω των εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν την οικονομία.

Ο κος Γεωργιάδης επανέλαβε τη διαφωνία του ΔΗΣΥ για την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, επισημαίνοντας ότι ωφελεί μόνο τους κακοπληρωτές και τόνισε ότι δεν εξυπηρετούν τον πολίτη βεβιασμένοι και προεκλογικοί χειρισμοί καθώς θα δουν τους τόκους των δανείων τους να αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν προστατεύονται οι καταθέτες.

Δαμιανού: Κανένα ποσό δεν είναι αμελητέο

Δεν είναι σημερινή η συζήτηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών και το ΑΚΕΛ την έχει εγείρει από τον περασμένο Ιανουάριο, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πρόταση του ΑΚΕΛ συνάντησε άρνηση του υπουργού οικονομικών να τη συζητήσει. Τόνισε ότι ακόμα και εάν προκύψουν μόνο εκατό εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εταιρειών ΑΠΕ, αυτά δεν είναι αμελητέο ποσό και θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην κοινωνική πολιτική.

Ο κος Δαμιανού υπενθύμισε την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί προτάσεις του ΑΚΕΛ και να υπογράψει νομοθεσίες για αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων.

Είναι, πρόσθεσε, η πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, που μπορεί να μην είναι ένα μεγάλο ποσό αλλά είναι ένα βάλσαμο για τον καταναλωτή. Αυτή η πρόταση, είπε επίσης, δεν είναι σημερινή για να λέει ο ΔΗΣΥ ότι πρόκειται για λαϊκισμό λόγω της προεκλογικής περιόδου, υπογράμμισε.

Όσον αφορά το πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία, ο κος Δαμιανού τόνισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την δήθεν νοικοκυρεμένη πολιτική τους. Εξήγησε πως όταν γίνεται λόγος για δημοσιονομικό πλεόνασμα από απροσδόκητα έσοδα του κράτους, αυτά προέρχονται από επιπλέον φορολογίες ως αποτέλεσμα των αυξήσεων. Επικαλέστηκε στοιχεία της
στατιστικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία θα έχουμε έσοδα που μέχρι τον Δεκέμβρη θα υπερβαίνουν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποια από αυτά τα απροσδόκητα κέρδη, τόνισε ο κος Δαμιανού, θα μπορούσαν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πολιτική του κράτους. Επέκρινε εξάλλου την κυβέρνηση ότι ενώ πριν από μερικές βδομάδες εξάγγελε ότι δεν θα ικανοποιούσε αιτήματα εν μέσω της προεκλογικής, στέλνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 345 εκατομμυρίων προς έγκριση από τη βουλή. Άρα, τόνισε, κατά που βολεύει την κυβέρνηση κάνει πολιτική με το κομμάτι και εκταμιεύει από τα δημόσια ταμεία.

Όσον αφορά την άρνηση της κυβέρνησης – ΔΗΣΥ για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, ο κος Δαμιανού έκαμε λόγο για υποκρισία και κοινωνική αναλγησία. Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ από το 2014 – 15 είχε καταθέσει 13 προτάσεις νόμου που θα λειτουργούσαν ως δίχτυ προστασίας κατά των εκποιήσεων, ωστόσο, σημείωσε, με διάφορους τρόπους τις κουτσούρεψαν. Ο κος Δαμιανού υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που αρνούνται να συζητήσουν την ουσία των πραγμάτων για τις εκποιήσεις πρέπει να ανασταλούν για ακόμη τρεις μήνες με την ελπίδα ότι θα γίνουν οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy