Γεωργίου-Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πολύτιμη για την Ε.Ε.

  • Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πολύτιμη για την Ε.Ε.
  • Προσφυγικό και οικονομική αλληλεξάρτηση φέρνουν μέτρα κατώτερα των περιστάσεων

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

«Η στάση της ΕΕ έναντι των ερωτημάτων που υποβάλλουμε είναι ως συνήθως ποντιοπιλατική»

«Έχουμε βρει μια απόλυτη και συνεπή στήριξη στη βάση αρχών, από την ευρωομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ»

«Η έγνοια τους για την κλιματική αλλαγή εξαντλείται μονάχα σε συνθήματα».

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου μοιράζεται με την «Κυριακάτικη Χαραυγή» τις εμπειρίες του από τη μέχρι σήμερα δράση του στις Βρυξέλλες. Μας μιλά για τα ζητήματα δημοκρατικού ελέγχου της ΕΕ και το συσχετισμό του ζητήματος με την άνοδο της ακροδεξιάς. Την ίδια ώρα, μέσα από το ρόλο του στην ΕΕΑ/ΒΠΑ – GUE/NGL (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς) ως σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία εξηγεί πως η ΕΕ λειτουργεί ως κατώτερη των περιστάσεων στην τουρκική προκλητικότητα.

Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Σώματος;

Το νομοθετικό έργο είναι μόνο μια διάσταση της εργασίας των ευρωβουλευτών. Εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριότητά μας εντός των πολιτικών μας ομάδων, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ευρωβουλευτές για να εμβολιάζουμε την ατζέντα πλειάδας άλλων σοβαρών ζητημάτων. Όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές λιτότητας, η ανάληψη νέων δράσεων και κοινών πρωτοβουλιών, η κατάθεση συμβιβαστικών τροπολογιών σε Εκθέσεις. Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι και η δημιουργία αειφόρων συνεργιών, οι οποίες θα πρέπει να είναι ωφέλιμες για τους Ευρωπαίους πολίτες. Κρίσιμο ζήτημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και η άνοδος της ακροδεξιάς. Γιατί πιστεύω ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η πίστη των πολιτών στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και σιωπηλοί. Δημοκρατία σημαίνει να είσαι παρών στις ζωές των πολιτών αμέσως μετά τις εκλογές. Να αφουγκραστείς τις έγνοιες τους, να δουλέψεις σκληρά για να βελτιωθεί η προοπτική της ζωής τους και των παιδιών τους. Που μαστίζονται από την ανεργία. Όλα τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα τα μικρότερα, εντάχθηκαν στην ΕΕ εκχωρώντας μέρος της κυριαρχίας τους για ένα καλύτερο μέλλον. Που δεν ήρθε… Και αντ’ αυτού τι βλέπουν; Βλέπουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Βλέπουν τους πολιτικούς ταγούς των θεσμών να εκλέγονται σε κλειστά δωμάτια, μέσα από ένα εκχυδαϊσμένο παζάρι…

Επομένως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δώσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μια πραγματική ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας τους, της Ευρώπης. Φράζοντας έτσι και την άνοδο του θεριού της ακροδεξιάς…

Έχετε απευθυνθεί προς την ΕΕ για ζητήματα όπως η ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, ο φάκελος για το χαλλούμι, αλλά και το θέμα των εκποιήσεων και των αστέγων. Νιώθουν υπόλογοι οι Επίτροποι και οι γραφειοκράτες της Επιτροπής για ζητήματα όπως αυτά;

Νομίζω η απόρριψη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των υποψήφιων επιτρόπων από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για σύγκρουση συμφερόντων, αποκαλύπτει και τον αναβαθμισμένο ρόλο που θέλει και πρέπει να έχει ο θεσμός. Υπενθυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόκειται στον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον μόνο απευθείας δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό από τους Ευρωπαίους πολίτες, ο οποίος έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να παύει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή πρέπει επίσης να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, ετήσια συγκεφαλαιωτική έκθεση και έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι τα ζητήματα που έχω θέσει μέχρι στιγμής υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμπίπτουν στο δικαίωμα που μου εκχώρησαν οι Κύπριοι πολίτες για δημοκρατικό έλεγχο της Επιτροπής, έχοντας κατά νου τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ένα βασικό εργαλείο, ανάμεσα σε άλλα, για υλοποίηση αυτού του ελέγχου είναι και οι προφορικές και γραπτές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς την Επιτροπή για τις οποίες η Επιτροπή έχει υποχρέωση να απαντήσει εντός προκαθορισμένων χρονικών περιθωρίων.
Συγκεκριμένα έχω ζητήσει ενημέρωση από την Επιτροπή, για το ζήτημα της καθυστέρησης πιστοποίησης του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ. Μιας καθυστέρησης που συμπαρασύρει στην αβεβαιότητα τις χιλιάδες των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των εργατών, των επιχειρηματιών και των επιστημόνων που απασχολούνται στην παραγωγική αλυσίδα του χαλλουμιού.

Έθεσα ενώπιον της Κομισιόν το ζήτημα των εκποιήσεων και των αστέγων. H κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τους άστεγους να πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω της απουσίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, είναι τραγική. Απουσία που συνιστά καταπάτηση του πιο βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, που θεωρητικά διαφυλάσσεται.
Κατήγγειλα επίσης τη σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου. Καθώς και τον σκανδαλώδη αποχαρακτηρισμό τής υπό αναφορά περιοχής από την κυπριακή κυβέρνηση, που προηγήθηκε, προς όφελος της Αρχιεπισκοπής και εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η στάση της ΕΕ έναντι των ερωτημάτων που υποβάλλουμε είναι ως συνήθως ποντιοπιλατική. Παραπέμπει, για υλοποίηση ή προσαρμογή στη νομιμότητα, στα κράτη-μέλη.
Ως εκ τούτου εγκαλείται η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να υλοποιήσει τις συστάσεις της ΕΕ για τα εν λόγω ζητήματα.

Αναλάβατε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς ως σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία. Ποιοι οι στόχοι της ομάδας για την έκθεση;
Το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις συμμετέχει στη Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ – GUE/NGL από το 2004 και η δράση μας εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών. Με προεξάρχον το Κυπριακό. Για το οποίο έχουμε βρει μια απόλυτη και συνεπή στήριξη στη βάση αρχών από την ευρωομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ.

Συμμετέχω στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτονοήτως, συμμετέχουμε στις συζητήσεις για τα ευρωτουρκικά, αλλά και για το Κυπριακό. Έτσι, έχω αναλάβει σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ – GUE/NGL, καθώς και μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι οι εισηγήσεις που καταθέταμε, διαχρονικά, στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία και που αφορούσαν τις απαραίτητες βελτιώσεις στις αναφορές για το κυπριακό πρόβλημα, είχαν εγκριθεί. Ο στόχος αυτός παραμένει αναλλοίωτος και τώρα που αναλαμβάνω ως σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης. Αντιλαμβάνεστε ότι ζητήματα όπως η αναφορά σε λύση ΔΔΟ με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι πρωταρχικής σημασίας. Παρομοίως και το κάλεσμα προς την Τουρκία για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, η αναφορά στο ψήφισμα 550 για επιστροφή της Αμμοχώστου, η αναφορά στον παράνομο εποικισμό και η αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία για τη ΔΕΑ.

Οι προκλήσεις, όμως, συνεχίζουν να είναι πολλές. Και θα τις βρούμε μπροστά μας. Οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν γίνει πλέον κανονικότητα. Ακούγεται κυνικό αλλά δυστυχώς, κάτω από το βάρος των απειλών του Ερντογάν για το προσφυγικό και της τεράστιας οικονομικής αλληλεξάρτησης, η Τουρκία συνεχίζει να είναι πολύτιμη για την Ε.Ε. Με αποτέλεσμα, μέτρα που έχουν παρθεί, είτε για το Κυπριακό, είτε τώρα για την τουρκική εισβολή στη Συρία, να είναι κατώτερα των περιστάσεων.
Παρ’ όλα αυτά θα επιμένουμε όπως συμπεριληφθούν σχετικές αναφορές στην Έκθεση που θα καταγγέλλουν την πειρατική της συμπεριφορά και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ενεργειακή ανεπάρκεια της ΕΕ την οδηγεί σε αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Σε ποια κατεύθυνση κινούνται αυτές και πώς θα πρέπει να τις υποδεχθεί η Αριστερά;
Διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης και η πλήρης φιλελευθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Επί της ουσίας επιδιώκεται η χειραγώγηση των κρατών-μελών και η καταστρατήγηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όσον αφορά τη διαμόρφωση των ενεργειακών τους πολιτικών. Ωστόσο, στα ενεργειακά αδιέξοδα που ταλανίζουν τους λαούς η ΕΕ δεν κατόρθωσε, ακόμη, να προτείνει ουσιαστικά μέτρα. Η αποτυχία των πολιτικών της Ένωσης καταγράφεται, μεταξύ άλλων και στα ποσοστά της ενεργειακής ένδειας, η οποία ταλανίζει σήμερα 1 στους 4 πολίτες της Ένωσης.
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς υποστηρίζει ένθερμα πως η ενέργεια πρέπει να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στα οποίο όλοι να έχουμε ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Ιδιαίτερη βαρύτητα, δε, δίνει στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ζητώντας να υιοθετηθεί πιο φιλόδοξος στόχος για τη χρήση των ΑΠΕ μέχρι το 2030, θέση η οποία, δυστυχώς, απορρίπτεται από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η έγνοια τους για την κλιματική αλλαγή εξαντλείται μονάχα σε συνθήματα. Λαμπρό παράδειγμα η Κύπρος, η οποία λόγω απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής πόρρω απέχει ακόμη και από το στόχο του 13% που έχει τεθεί για το 2020 και κινδυνεύει με πρόστιμο.
Σημαντική για την Κύπρο είναι επίσης και η θέση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς πως η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας, ώστε να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Αριστεράς καλεί την ΕΕ να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φ.α. στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy