Γεωργίου: «Η θέση του ΑΚΕΛ για το «απ ευθείας εμπόριο» είναι να μείνει παγωμένος ο φάκελος

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου στις δικές του δηλώσεις αναφέρεται στη συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «νομίζω δεν μπορεί κανείς να απέχει των συζητήσεων για τα ευρωτουρκικά, αλλά και τα του Κυπριακού».

Ως εκ τούτου, δηλώνει, ανέλαβε σκιώδης εισηγητής της έκθεσης προόδου για την Εκθεση Προόδου για την Τουρκία εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς  GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών θα προωθήσει δράσεις και συνέργειες και για άλλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

Σημειώνει, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή και οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές συνεργάζονται στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως και για άλλα θέματα, όπως  η αύξηση του κονδυλίου για τη ΔΕΑ, το κονδύλι του 1 εκ. για τον παιδικό καρκίνο κ.λπ.

«Το θέμα που πάει να ανακύψει για το απευθείας εμπόριο το χειριζόμαστε από κοινού και οι έξι ευρωβουλευτές», αναφέρει. Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον ξανανανοίγει θέμα απευθείας εμπορίου, ο κ Γεωργίου λέει ότι το ΕΛΚ ζήτησε διαγραφή του θέματος. Ο φάκελος είναι παγωμένος. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά να συζητηθεί και η  εισηγήτρια Κάτι Πάρι το άφησε ανοικτό να συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου στη διάσκεψη προέδρων.

«Αν ανοίξει, υπάρχει πιθανότητα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και αυτό συνιστά αναγνώριση», δηλώνει, ενώ ερωτηθείς ως προς τη θέση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η θέση του ΑΚΕΛ είναι συγκεκριμένη. Δεν θα βάζαμε θέμα να πεταχτεί ο φάκελος, ούτε να ανοίξει συζήτηση. Να μείνει παγωμένος».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρει ότι στην Επ. Εξωτερικών η δράση του αφορά ευρωτουρκικά, κυπριακό και ζητήματα που έχουν κάνει με το προσφυγικό και άλλα που αφορούν κλιματική αλλαγή

Ως μέλος της Επ. Ερευνας και Βιομηχανίας, προσθέτει, στοχεύουν μεταξύ άλλων να αγωνιστούν για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας και διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό. Ως προτεραιότητα αναφέρει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής.

Ο κ, Γεωργίου αναφέρεται επίσης στη σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου για την οποία υπέβαλε καταγγελία, στην καθυστέρηση στο φάκελο για το χαλούμι, αλλά και στο ζήτημα των εκποιήσεων και των αστέγων. Όπως δηλώνει, ενημέρωσε την Κομισιόν για τις εκποιήσεις και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ Γεωργίου είπε ότι «ζητούμε, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών, να γίνει σωστή ανακατανομή», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να κτίζονται φρούρια και φράχτες, δεν μπορεί Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy