Ευρωβουλευτής Γεωργίου: Μεγάλη τιμή για την Κύπρο η αντιστράτευση στην CETA

Είναι μεγάλη τιμή για το κυπριακό κοινοβούλιο και την Κυπριακή Δημοκρατία, η απόφαση να αντιστρατευτεί την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι είναι μια συμφωνία που καταγράφει πολλά κενά, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι υποσκάπτει τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν διασφαλίζει την αξιοπρεπή εργασία και οδηγεί σε ανεργία. Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα ενώ τόνισε ότι θα επιφέρει πολλά κακά σε Κύπρο και ευρωπαϊκούς λαούς. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το 40% από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προεξάρχουσας της αριστεράς, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Επίσης είπε ότι την ένστασή τους εξέφρασαν επίσης αγροτικές, περιβαλλοντικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το κυπριακό κοινοβούλιο δεν πρωτοτύπησε και αναφέρθηκε σε κατάλογο με χώρες που ακόμη δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία με τον Καναδά. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό στη ζυγαριά των συμφερόντων, να ζυγίζουν περισσότερο τα συμφέροντα άλλων ευρύτερων κρατών και περιοχών παρά της Κύπρου. Υπέδειξε ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει η Κύπρος τι είναι αυτό που ζητά για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι είναι μια συμφωνία που για πρώτη φορά περιορίζει τον τρόπο και τη δράση των πολυεθνικών εταιρειών. Σημείωσε ότι είναι σεβαστή η απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου αλλά σημείωσε ότι αυτή την στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία- κόντρα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- «φρενάρει» τη συμφωνία. Επίσης ισχυρίστηκε ότι το 2016 και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ υπερψήφισαν την απόφαση για τη CETA.