Γεωργίου στην Ευρωβουλή: Αποκλιμάκωση της έντασης για έντιμο και ειλικρινή διάλογο…

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζ. Μπορέλ.

Αναλυτικά η ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ:

Θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εστιάζοντας στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στο ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο αναζωπυρώνεται ο Ψυχρός Πόλεμος και οι παλιοί ανταγωνισμοί για την κατάκτηση εδαφών και το μοίρασμα του πλούτου των λαών της περιοχής.

Κύριε Μπορέλ, να είμαστε ειλικρινείς. Δεν επανέρχονται μόνο οι παλιές αυτοκρατορίες. Είναι εδώ και νέες αυτοκρατορίες, σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Πρωταγωνιστής, βέβαια, παραμένει η Τουρκία με τις πειρατικές της ενέργειες, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το νέο σχέδιο της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αλληθωρίζει, πλέον. Η ΕΕ μοιράζει δεξιά και αριστερά κυρώσεις, όμως την Τουρκία τη χαϊδεύει.

Σαφώς και πρέπει να περιοριστεί η ένταση, με ειλικρινείς ενέργειες, όμως.
Το Ορούτς Ρέις “έφυγε” και δεν “έφυγε”.
Το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ, όμως, συνεχίζουν να είναι στα κυπριακά παράλια.

Να γίνει διάλογος, αλλά, να είναι έντιμος και ειλικρινής, με όρια, αρχές και πλαίσιο, έτσι που να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση των προβλημάτων των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα, όμως, κ. Πρόεδρε, του Κυπριακού, που είναι το πιο έντονο και το πιο οξύ.»

Σημειώνεται, πως ενόψει των εντεινόμενων απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, το ΑΚΕΛ, μέσω της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, υπέβαλε, γραπτώς, πρόταση για συζήτηση του θέματος στην επόμενη Ολομέλεια του ΕΚ. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να υπάρξει συζήτηση και να κατατεθεί ψήφισμα με θέμα «Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια και η πιεστική ανάγκη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».