Η Γερµασόγεια τιµά µε συµβολικό γλυπτό τους µπροστάρηδες της Υγείας

Πάρκο και μνημείο αφιερωμένο στους νοσηλευτές και τις μαίες στην καρδιά της τουριστικής περιοχής

«Η πανανθρώπινη φύση της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής» είναι το θέµα του καταπληκτικού γλυπτού που δηµιούργησαν οι καλλιτέχνες Πανίκος Σπανός και Γιώργος Βρυωνίδης, το οποίο από την περασµένη εβδοµάδα δεσπόζει στο νέο πάρκο που διαµόρφωσε ο ∆ήµος Γερµασόγειας, στη συµβολή της παραλιακής οδού Γεωργίου Α’ µε την οδό Αµερικάνας, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής.

Ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε ειδικά για τον συγκεκριµένο χώρο και αποτελεί µνηµείο αφιερωµένο στους νοσηλευτές και τις µαίες, τους επαγγελµατίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραµµή µιας αδιάλειπτης προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Ιδέα που ξεκίνησε από το Έτος Νοσηλευτών το 2020

Τα αποκαλυπτήρια του µνηµείου και ταυτόχρονα τα εγκαίνια του πάρκου έγιναν από τον δήµαρχο Γερµασόγειας, Κυριάκο Ξυδιά, ο οποίος στο χαιρετισµό του ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Σύνδεσµο Νοσηλευτών και Μαιών και τον πρόεδρό του, Γιάννη Λεοντίου, για τη συνεργασία τους µε το δήµο και την επιλογή ανέγερσης του µνηµείου στο οµώνυµο πάρκο, επισηµαίνοντας ότι η αφορµή για τη δηµιουργία του έργου δόθηκε µε την απόφαση του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας να ορίσει το 2020 ως Έτος Νοσηλευτών και Μαιών.

Η απόφαση του ΠΟΥ στηρίχθηκε στο γεγονός της συµπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση της Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης Νοσηλευτικής, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η οποία έµεινε στην ιστορία µε το προσωνύµιο «Η Κυρία µε το Φανάρι» και µε το έργο της έθεσε τα θεµέλια της σύγχρονης Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο όσων ασκούν τα επαγγέλµατα αυτά για την προαγωγή της υγείας του πληθυσµού.

Το ότι δεν τιµήθηκε το Έτος Νοσηλευτών και Μαιών το 2020 και κατ’ επέκταση δεν έγιναν τότε τα αποκαλυπτήρια του µνηµείου, αυτό οφείλεται, όπως ανέφερε ο δήµαρχος Γερµασόγειας, στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια, λόγω της πανδηµίας.

Κρατούν στα χέρια τους την ανθρωπότητα

Το γλυπτό, ύψους 3,5 µέτρων, είναι κατασκευασµένο µε σύγχρονα διαχρονικά υλικά και παριστάνει ένα λυχνάρι, µέσα από το οποίο αναδύονται τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες νοσηλευτών και µαιών, που κρατούν στα χέρια τους τη γη και κατ’ επέκταση την ανθρωπότητα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Νοσηλευτών και Μαιών, Γιάννης Λεοντίου, «οι νοσηλευτές και οι µαίες είναι η γέφυρα της υγειονοµικής περίθαλψης, βρίσκονται στις πρώτες γραµµές και αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας» και αποτελούν ταυτόχρονα και τον συνδετικό κρίκο µεταξύ της κοινότητας και του συστήµατος υγείας.

Ο κ. Λεοντίου επεσήµανε ιδιαίτερα και τη συνδροµή αυτών των επαγγελµατιών υγείας στην αντιµετώπιση της πανδηµίας της COVID-19, υποδεικνύοντας ότι αυτή τους η συνδροµή ανέδειξε τη σηµασία του ρόλου που έχουν να διαδραµατίσουν σε όλους τους χώρους εργασίας τους.

Χρήστος Χαραλάµπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.