Γερμανία: Εξετάζει ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παρουσίασε την Παρασκευή σχέδια για περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση με στόχο να εξαιρεθεί ο κλάδος από τις απότομες αυξήσεις των τιμών, αλλά η πρόταση προκάλεσε αμέσως κριτική από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ανώτατο όριο, το οποίο θα οριστεί στα 0,06 ευρώ, ανά γιγαβατώρα (GWh), θα ισχύει έως το 2030 και θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών.

Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε απότομα στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μείωσε τις κρίσιμες για την Ευρώπη προμήθειες φυσικού αερίου.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για μη οικιακούς πελάτες ήταν κατά μέσο όρο 0,18 ευρώ χωρίς τους φόρους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Το άλμα στο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιβαρύνει τη βιομηχανία με τη Γερμανία να παρουσιάζει αμελητέα ανάπτυξη μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος ενέργειας μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Τα μέτρα είχαν “σταθεροποιήσει τη βιομηχανία, αλλά δεν πρέπει να σπαταλήσουμε αυτό το επίτευγμα”, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο ανώτατο όριο θα διασφαλίσει ότι οι «κρίσιμοι κλάδοι της βιομηχανίας» θα παραμείνουν στη Γερμανία και την Ευρώπη, είπε ο κ. Χάμπεκ.

Ωστόσο, η πρόταση αντιμετωπίζεται αρνητικά από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, μια τριμερή συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου κόμματος FDP.

«Έχω μια πολύ κριτική άποψη για την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας», έγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην εφημερίδα Handelsblatt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ιδέα είναι «οικονομικά άσοφη», είπε ο κ. Λίντνερ, το κόμμα του οποίου (FDP) υπερασπίστηκε την πολιτική της Γερμανίας για ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις θα μπορούσαν επίσης να εγείρουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία της.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι «θα εισέλθει σε μια εποικοδομητική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό», ενώ ζήτησε μια ευρύτερη «ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy