Γερμανία: Ακροδεξιοί σχεδίαζαν πραξικόπημα – 25 συλλήψεις

Πραξικόπημα και τη δημιουργία ενός κράτους κατά το πρότυπο του Γερμανικού Ράιχ του 1871, φέρονται να σχεδίαζαν οι ύποπτοι τους οποίους συλλαμβάνουν οι γερμανικές αρχές.


Το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ αναφέρεται εκτενώς στην είδηση ότι οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν εφόδους και προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τις πρώτες πρωινές ώρες ειδικές δυνάμεις της γερμανικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν εφόδους σε κατοικίες, συλλαμβάνοντας 25 άτομα και προχωρώντας σε εκτεταμένες έρευνες.

Η ομοσπονδιακή Εισαγγελία κατηγορεί περίπου 50 γυναίκες και άνδρες ότι σχημάτισαν τρομοκρατική οργάνωση για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και τη δημιουργία ενός κράτους κατά το πρότυπο του Γερμανικού Ράιχ του 1871.

Μεταξύ άλλων φέρεται να σχεδίαζαν έφοδο στο κτίριο του Ράιχσταγκ, επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την πρόκληση συνθηκών εμφυλίου πολέμου, καθώς επίσης την ανατροπή της κυβέρνησης, ώστε να αναλάβουν κατόπιν την εξουσία.


Για την «ανάληψη της εξουσίας» φαίνεται να είχαν ήδη επιλέξει τα άτομα που θα τοποθετούνταν σε σημαντικές θέσεις.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν τη σημερινή επιχείρηση ως πρωτοφανή, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, που προσθέτει ότι σημαντικό μέρος της ομάδας συνίσταται σε ενεργά και πρώην μέλη του Ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr), καθώς και μέλη του άλλοτε Εθνικού Λαϊκού Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, για αυτό και η ομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη, λόγω και της ειδικής εκπαίδευσης των μελών της. Στην επιχείρηση για την εξάρθρωσή της έλαβαν μέρος δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Αστυνομίας, GSG 9, όπως επίσης ειδικές δυνάμεις (SEK) των κρατιδίων, δεδομένου ότι οι Αρχές είχαν ενδείξεις ότι στην κατοχή των μελών της ομάδας υπήρχε μεγάλο -εν μέρει νόμιμο- οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD και της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), κεντρικό πρόσωπο της ομάδας ήταν ο Χέινριχ Ρέους, απόγονος πριγκιπικής οικογένειας από τη Θουριγγία, που εδώ και χρόνια εκφράζει δημοσίως θέσεις του ακροδεξιού κινήματος των «Πολιτών του Ράιχ» (Reichsbürger).

Στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος η οργάνωση φέρεται να είχε δημιουργήσει μια «σκιώδη κυβέρνηση», με επικεφαλής τον Ρέους, ενώ επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα τοποθετείτο η Μπίργκιτ Mάλσακ-Βίνκεμ, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD, η οποία από πέρυσι, οπότε και έπαψε να είναι βουλευτής, έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της ως δικαστής στο Βερολίνο. Για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών η οργάνωση προόριζε τον επίσης νομικό Τιμ Πάουλ Γκ, ενώ ο γνωστός ως ιδεολόγος του κινήματος των Reichsbürger, Mάτες H, σχεδιαζόταν να αναλάβει την αρμοδιότητα για θέματα διεθνούς δικαίου.


Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, κάποια από τα μέλη που φέρεται να συμμετείχαν στην οργάνωση δραστηριοποιούνταν στο κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού, έχοντας υπό ευθύνη τους και την στρατολόγηση νέων μελών, ακόμα και ενεργών στρατιωτών της Bundeswehr. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και μέλη του κινήματος των «Querdenker», που αποτελείται από ακροδεξιά στοιχεία και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας.

Όπως αναφέρει το ARD, αρχικά τις έρευνες για την εξάρθρωση της οργάνωσης ανέλαβε η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Kangal», σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος σε διάφορα κρατίδια, εξαιτίας όμως της εμπλοκής μελών της Bundeswehr, επιστρατεύτηκε και η Υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, MAD. Εν τέλει, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος ανέλαβε τις έρευνες, των οποίων ηγείται η ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι για την Εισαγγελία η σημερινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην οποία συμμετέχουν μέχρι και 3.000 υπάλληλοι.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.