Γερμανία: Δεν παραιτείται, παρά την ήττα, ο ΣολτςΤην απροθυμία του να υποβάλλει την παραίτησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατικών.

«Όχι. Θα ήταν μια πολύ εγωκεντρική στάση να συνδέσω τα καθήκοντά μου ως υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελαρίου με την προεδρία του κόμματος», απάντησε ο Όλαφ Σολτς στο ερώτημα της εφημερίδας «Die Zeit».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πως στόχος του είναι να κάνει «την κοινωνία δικαιότερη» επισημαίνοντας: «Στον βαθμό που μπορώ να επιτύχω και να διαμορφώσω κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα κάνω ό,τι μπορώ για τον στόχο αυτό».

O Όλαφ Σολτς είχε θέσει υποψηφιότητα από κοινού με την Κλάρα Γκάιβιτς για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), αλλά υπερίσχυσε το (αριστερό) δίδυμο Σάκσια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, το οποίο δεν διάκειται ιδιαίτερα θετικά απέναντι στην συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση.

Νέες διαπραγματεύσεις

Στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος αποφασίστηκε μάλιστα να γίνουν μέχρι τα Χριστούγεννα εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους για να συζητηθούν θέματα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού, η αύξηση των επενδύσεων, στην ουσία δηλαδή την εγκατάλειψη της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που απορρίπτουν, όμως, αναφανδόν οι Χριστιανοδημοκράτες.

Σημειώνεται ότι και ο κ. Σολτς μέχρι πρότινος, κατά την πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Bundestag, υπερασπιζόταν την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Στην ίδια συνέντευξη όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος δήλωσε ότι «το SPD αποφάσισε στο συνέδριο ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να αποτύχουν προσκρούοντας σε δογματικές θέσεις, όπως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του κ. Σόιμπλε» για να προσθέσει: «Μου αρέσει αυτή η φράση», αμφισβητώντας έτσι έμμεσα την εφαρμοζόμενη μέχρι τώρα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του.