Γερμανία: €2 δις στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία – Το €1 δις σε μορφή ρευστού

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα παρέχει συνολικά 2 δισ. Ευρώ στην Ουκρανία σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. Από αυτά  σημαντικά μεγαλύτερο ποσό από 1 δις Ευρώ θα διατεθεί απευθείας στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποσόν για να αγοράσουν τα όπλα που θέλουν, σε συνεννόηση πάντα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους.

Όπως γράφει η εφημερίδα FAZ, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά η πίεση στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που αγοράσουν όπλα από τη Γερμανία, η εξαγωγή θα πρέπει να εγκριθεί από τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Τα χρήματα πρόκειται να καταβληθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβάθμισης της διεθνούς ευθύνης της Γερμανίας. Άλλα 400 εκ. Ευρώ από το συνολικό πακέτο προορίζονται για την European Peace Facility, η οποία αγοράζει όπλα για την Ουκρανία. Τα υπόλοιπα 400 εκ. Ευρώ θα καταβληθούν σε άλλες χώρες.

Η γερμανική Κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στη σημαντική αύξηση των κονδυλίων στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Επομένως, τα 2 δισ. Ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ειδικό Ταμείο του ομοσπονδιακού στρατού  Bundeswehr ύψους 100 δισ. Ευρώ που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αποτελούν πρόσθετα έξοδα.

Η Ουκρανία είχε επανειλημμένα ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να την προμηθεύσει και με βαρέα όπλα. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Σολτς να υπάρξει γρήγορα δέσμευση για περαιτέρω παραδόσεις γερμανικών όπλων. «Ελπίζω ότι ο Όλαφ Σολτς θα συναινέσει», δήλωσε ο κ. Kουλέμπα, που τόνισε ότι τα επιχειρήματα κατά της παράδοσης των απαιτούμενων όπλων είναι αβάσιμα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την παράδοση βαρέων όπλων, ο Γερμανός Καγκελάριος επικρίθηκε πρόσφατα ανοιχτά από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών για τη διστακτική στάση του. «Ο Καγκελάριος είναι το πρόβλημα»,  δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Άντον Χοφράιτερ. «Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στην Ευρώπη και αυτός που θα πρέπει να ενεργήσει είναι κατά κύριο λόγο ο Καγκελάριος».

Και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε την αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία. «Πρέπει να δοθούν περισσότερα όπλα», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

 «Εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα υπάρξει κίνδυνος νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μολδαβία, στη Γεωργία και πιθανώς στα Δυτικά Βαλκάνια», υποστήριξε ο ειδικός των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Μίκαελ Ροτ και τάχθηκε επίσης υπέρ της μεγαλύτερης γερμανικής εμπλοκής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy