Γερμανία: Ενόχληση Σολτς για άρνηση Ζελένσκι να δεχτεί τον Πρόεδρο


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε με σαφήνεια το ότι δεν κατανοεί την άρνηση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι να δεχτεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Κίεβο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο από τις προφανείς διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τον πόλεμο.

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RBB, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς  άσκησε κριτική στη στάση του Κιέβου λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Σταιμμάγιερ θα είχε ευχαρίστως επισκεφτεί την Ουκρανία και θα ήταν καλό να είχε γίνει δεκτός.

Η άρνηση του Ζελένσκι να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι ήταν «κάπως ενοχλητική -για να το θέσω ευγενικά», είπε ο Όλαφ Σολτς, ενώ δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ότι -κατ’ αρχήν- δεν θα μεταβεί ο ίδιος στο Κίεβο.

 Όπως σημείωσε ο Καγκελάριος, απαντώντας στην ερώτηση αν σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουκρανία, ήταν εκεί λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής επίθεσης και είναι ούτως ή άλλως σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

 Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και επανέλαβε ότι η χώρα έχει προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία και θα το κάνει σε συμφωνία με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να συμβάλουμε ώστε μία χώρα που δέχεται επίθεση να μπορεί να αμυνθεί. Αυτό θα συνεχίσουμε να το διασφαλίζουμε», δήλωσε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται πως μετά την άρνηση του Προέδρου Ζελένσκι να δεχτεί τον Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, το Κίεβο απηύθυνε πρόσκληση στον Καγκελάριο Σολτς, με τον Ουκρανό Πρέσβη στη Γερμανία, να τονίζει ότι σε μια τέτοια επίσκεψη θα πρέπει να συζητηθεί πώς μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα.

Ο βουλευτής Aλεξάντερ Γκραφ Λάμπστορφ από τους Φιλελεύθερους χαρακτήρισε ως «λάθος» και «πολύ ατυχή απόφαση» της ουκρανικής ηγεσίας το γεγονός ότι δεν δέχτηκε την επίσκεψη Στάινμαγιερ, απόφαση που οδηγεί και τον ομοσπονδιακό Καγκελάριο στο να μη μεταβεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Τριτίν, κάλεσε την Ουκρανία να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνοντας ότι το να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γερμανός Πρόεδρος, συνιστά μια «μεγάλη επιτυχία της προπαγάνδας του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Αλλά και η ΥΠΕΞ, Aναλένα Μπέρμποκ (Κόμμα των Πρασίνων), εξέφρασε τη λύπη της για το ότι ο Σταινμάγιερ δεν πραγματοποίησε το ταξίδι του.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.