Γερμανία: Η ηγεσία των Πρασίνων ζητά να καταψηφιστεί ο Ερντογάν

Η ηγεσία των Πρασίνων καλεί όλους τους Τούρκους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη δημοκρατία στον Βόσπορο, γράφει το περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Πράσινοι ζητούν να καταψηφιστεί ο Erdogan» και σημειώνει πως «οι Πράσινοι παρεμβαίνουν στον προεκλογικό αγώνα της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται, η ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, περιλαμβανομένων των δύο συμπροέδρων του, Ρικάντα Λαγκ και Ομίντ Νοριπούρ, σε ψήφισμά της -που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό- καλεί ανοιχτά τους Τούρκους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς, όπως επισημαίνουν «με τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές υπάρχει -μετά από χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης υπό τον Τούρκο Πρόεδρο – πραγματική ευκαιρία επιστροφής στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου». «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσοι διαμένουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, να συμμετάσχουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου και να στηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία αλλαγής», σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, σημειώνει το Spiegel.

Tο δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Πράσινοι ασκούν δριμεία κριτική στην εσωτερική πολιτική που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση και ζητούν την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την εκκίνηση διαδικασίας διαλόγου και ειρήνευσης σε ό,τι αφορά το κουρδικό ζήτημα. Αυστηρότητα επιδεικνύουν όμως και ως προς την εξωτερική πολιτική της Τουρκία. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επιθετική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και την καλούμε να επιστρέψει σε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας», όπως υπογραμμίζουν, ενώ προσθέτουν ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι δυνατή μόνο «εφόσον η Τουρκία πραγματοποιήσει στροφή προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Σύμφωνα με το περιοδικό, με αυτή την πρωτοβουλία το κόμμα των Πρασίνων υπογραμμίζει τη θέση του για μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αξίες, στο επίκεντρο της οποίας τίθενται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ωστόσο η έκκληση αυτή προς τους Τούρκους ψηφοφόρους πρέπει να έχει και εσωτερικά πολιτικά κίνητρα, όπως σημειώνεται, καθώς εδώ και χρόνια το κόμμα των Πρασίνων αναζητά τρόπο να προσεγγίσει τους πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία, όπου μάλιστα διαβιούν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων οι μισοί έχουν τουρκικό διαβατήριο.

Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν μέχρι και τις 9 Μαΐου να συμμετέχουν από τη Γερμανία στις τουρκικές εκλογές, επισημαίνεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy