Γερμανία και Πολωνία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Nάνσυ Φέζερ (SPD) και ο Πολωνός ομόλογός της, Μάριους Καμίνσκι, απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικότερα στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, ζητώντας από την ΕΕ μεγαλύτερη υποστήριξη στην κατανομή των προσφύγων, καθώς και οικονομική βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι Υπουργοί ζητούν να δοθεί εφάπαξ ποσό 1000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα και να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός στην κατανομή τους εντός των χωρών της ΕΕ.

«Είναι προφανές ότι οι πόροι και οι δυνατότητες υποδοχής δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ροή ανθρώπων», αναφέρεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν γρήγορες λύσεις, όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, ενώ η επιστολή των δύο Υπουργών αναφέρει, επίσης, ότι «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι χώρες μας καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας για να υποδεχτούν ανθρώπους από την Ουκρανία και να τους προσφέρουν προστασία».

Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι στόχος πρέπει να είναι η κατανομή των προσφύγων με βάση σταθερές ποσοστώσεις εντός της Ευρώπης, οι δύο Υπουργοί όμως τώρα ζητούν να επεκταθεί η συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να μεταφέρονται οι πρόσφυγες σε εκείνες τις χώρες, που είναι πρόθυμες να τους υποδεχτούν, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και η «πλατφόρμα αλληλεγγύης» που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν.

Όσοι πρόσφυγες δεν έχουν συγκεκριμένο προορισμό, θα πρέπει να ενημερωθούν για το ποιες χώρες έχουν δυνατότητες υποδοχής, προτείνουν στην επιστολή τους οι Φέζερ και Καμίνσκι.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για την παροχή στέγης και φροντίδας στους πρόσφυγες, στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ανάγκες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, για αυτό είναι απαραίτητο να παρασχεθεί περαιτέρω υποστήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επεξεργαστεί απλές και ευέλικτες δυνατότητες χρηματοδότησης, που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους. Αυτό μπορεί να ανέρχεται για τους πρώτους έξι μήνες σε ένα εφάπαξ ποσό 1000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, όπως αναφέρουν οι δύο Υπουργοί στην επιστολή τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία περισσότεροι από 2 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για περίπου 267.000 καταγεγραμμένους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γερμανία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.