Γερμανία: Ο χρόνος για σχηματισμό κυβέρνησης πιέζει

Ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμά τους ωστόσο δεν είναι εξασφαλισμένο

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

 Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με το χρόνο να πιέζει τους συμμετέχοντες. Στόχος μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει επέλθει η τελική συμφωνία, ώστε αρχές Απριλίου -που είναι και το Πάσχα των δυτικών εκκλησιών- να έχει επιτέλους σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη για την έκβασή τους, προσθέτοντας πως «θέλουμε να δώσουμε μια νέα δυναμική στη Γερμανία και όχι μόνο ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη».

Ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, επεσήμανε από την πλευρά του πως «στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι να κάνουμε τη Γερμανία μια πιο δίκαιη κοινωνία στο εσωτερικό της, να γίνει και πάλι η χώρα μας μια ηγετική δύναμη στην ΕΕ, να γίνει η Γερμανία μια δυνατή, φιλο-ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ».

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο αποτυπώνονται στις δηλώσεις. Και το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο είναι εξασφαλισμένο πως θα συμβεί.

Ο Μάρτιν Σουλτς προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις μετά από μια πύρρειο νίκη στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στις 21 Ιανουαρίου.

Ένα συνέδριο που στην ουσία δίχασε το κόμμα του. Μόνον το 56% των συνέδρων ψήφισε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ μια μεγάλη μερίδα προέβαλλε και προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αντίσταση που προβάλλει η νεολαία του κόμματος, με επικεφαλής τον Κέβιν Κίνερτ, ο οποίος και ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Κίνερτ κήρυξε ανένδοτο πόλεμο κατά του μεγάλου συνασπισμού.

Και εδώ υπεισέρχεται ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Όταν οι διαπραγματεύσεις τερματισθούν, η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί με ψηφοφορία από τα 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αυτό είναι το τελευταίο και σημαντικότερο εμπόδιο πριν τον τελικό σχηματισμό κυβέρνησης.

Η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών και η αριστερή πτέρυγα βλέπουν στην ψηφοφορία αυτή τη μεγάλη τους ευκαιρία, ώστε να βάλουν φρένο στον μεγάλο συνασπισμό. Καλούν έτσι νέους ανθρώπους -αλλά και όσους συμφωνούν μαζί τους- να εγγραφούν τώρα στο κόμμα και να καταψηφίσουν τον μεγάλο συνασπισμό στην ψηφοφορία.

Σύνθημά τους το «με 10 ευρώ μπορείς και εσύ να σταματήσεις τον μεγάλο συνασπισμό», καθώς 10 ευρώ είναι το τίμημα που πληρώνει ο κάθε πολίτης που θέλει να γίνει μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Μάρτιν Σουλτς μετά την πύρρειο νίκη της περασμένης εβδομάδας, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος που τον στηρίζει, έχει το δικό του σχέδιο:

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν, να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αρχική συμφωνία και να δώσει περισσότερο σοσιαλδημοκρατικό χρώμα στη νέα κυβέρνηση, ώστε στην ψηφοφορία που θα προκύψει τα μέλη του κόμματος να έχουν πεισθεί πως τη φορά αυτή τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η πίεση που δέχεται από το κόμμα του ο Σουλτς, ίσως τελικά τον βοηθά στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό γιατί οι Χριστιανοδημοκράτες τώρα ξέρουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν πολύ τους Σοσιαλδημοκράτες και ότι πρέπει να δεχθούν αρκετά από τα σχέδιά τους, καθώς -εάν αυτό δεν επιτευχθεί- η συμφωνία θα καταψηφισθεί και ο μεγάλος συνασπισμός θα καταρρεύσει.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του προσφυγικού, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η ασφάλεια υγείας, το φορολογικό κ.α.

Οι Χριστιανοδημοκράτες απαντούν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αλλά όπως ειπώθηκε και παραπάνω οι πιέσεις είναι ασφυκτικές.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε για ακόμη μια φορά, από το βήμα του συνεδρίου, το πόσο είναι σημαντικό το θέμα αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη.

Είπε πως πρέπει να μπει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωζώνη, ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση και ενδυνάμωση, ότι είναι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων για τον ευρωπαϊκό νότο.

Επίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες υιοθετούν όλα τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, κυρίως αυτό για κοινό Υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης και κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών

Βασικός στόχος των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα κυβέρνηση -εάν αυτή προκύψει- να αναλάβουν το Υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να βάλουν πραγματικά σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα στην πολιτική τους, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην ΕΕ.

Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει να ακούγονται διάφορα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και θα δώσει τέλος στην πολιτική αυστηρής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δύο είναι τα βασικά ονόματα, αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και του δημάρχου του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να παραμείνει ο Γκάμπριελ στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο Όλαφ Σολτς να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι όμως να έρθει η στιγμή αυτή μένουν ακόμη να υλοποιηθούν πολλά βήματα.

Θα καταφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες να συμφωνήσουν με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ σε ένα πραγματικά διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα αυτό θα υπερψηφιστεί τελικά από τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος;

Τέσσερις μήνες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, η Γερμανία συνεχίζει να βιώνει μια πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση, που έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό θρίλερ και που η κατάληξή του είναι ακόμη ανοιχτή, δίχως τίποτε να είναι ακόμη βέβαιο.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy