Η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει σε σύγκρουση με τα άλλα κόμματα εξαιτίας του προσώπου που πρότεινε για ένα κορυφαίο αξίωμα της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής -της Μπούντεσταγκ- ήδη από τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ με τη νέα της σύνθεση, ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη και να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για να αναδείξουν έξι αντιπροέδρους του σώματος, έναν από κάθε κόμμα.

Η AfD πρότεινε για το αξίωμα τον Αλμπρεχτ Γκλάζερ, 75 ετών, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το ισλάμ πολιτική ιδεολογία και όχι θρησκεία και έχει δηλώσει πως οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να απολαύουν το δικαίωμα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι επειδή το ισλάμ δεν αναγνωρίζει αυτή την ελευθερία. Οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το κόμμα Η Αριστερά έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της πρότασης της AfD ο Γκλάζερ να αναλάβει αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ.