Γερμανία: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για συμφωνία στις διερευνητικές επαφές

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» συνέστησε στους εμπλεκόμενους να μην τους καταλαμβάνει «ο πανικός νέων εκλογών», καθώς η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα δεν είναι ασυνήθιστη

Η νέα προθεσμία προκειμένου τα κόμματα να καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εκπνέει σήμερα στις 19:00 (ώρα Κύπρου) και οι αντιπροσωπείες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις από το πρωί.

Σε βασικά «αγκάθια» έχουν αναδειχθεί η πολιτική για το κλίμα, με τους Πράσινους να διεκδικούν γενναιότερη μείωση στην εκπομπή καυσαερίων, το μεταναστευτικό, όπου οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις κυρίως στο ζήτημα της επανένωσης οικογενειών προσφύγων αλλά και στο ανώτατο όριο προσφύγων που θα δέχεται η χώρα και ο φόρος αλληλεγγύης που καταβάλλεται για την επανένωση της Γερμανίας, η κατάργηση του οποίου αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Φιλελευθέρων (FDP).

«Το βράδυ θα έχουμε μια αίσθηση για το αν τελικά θα λειτουργήσει», δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός και Αρχηγός του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU δήλωσε ότι «οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι αποφασιστικές».

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» συνέστησε στους εμπλεκόμενους να μην τους καταλαμβάνει «ο πανικός νέων εκλογών», καθώς η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα δεν είναι ασυνήθιστη. «Υπάρχουν πάντα προσπάθειες από τα κόμματα να ανεβάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά τα κέρδη τους πριν προχωρήσουν. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν διαφέρει και τόσο από αυτό που συνέβαινε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε, κάλεσε ωστόσο όλους να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους απέναντι στη χώρα.

Προχθές οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συμπλήρωσαν πάνω από επτά ώρες συνομιλιών, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τα εμπόδια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά, την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις πρώτα με τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων, την Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και τον Τζεμ Έζντεμιρ και κατόπιν με τον Αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, χωρίς τον Χριστιανοκοινωνιστή εταίρο της Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος φέρεται να δημιουργεί τα σημαντικότερα προβλήματα.

Εκκλήσεις για συνεννόηση

Από κύκλους των διαπραγματευτών έγινε γνωστό ότι η διαδικασία της αναζήτησης λύσεων δυσχεραίνεται και από τις εσωκομματικές διαφορές που επικρατούν στους Πρασίνους, ανάμεσα στην αριστερή και τη λεγόμενη ρεαλιστική πτέρυγα του κόμματος, όπως και από τη διαμάχη που ξέσπασε στους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για την ηγεσία του κόμματος. Η άκαμπτη θέση που δείχνει η διαπραγματευτική τους ομάδα έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Πάντως, σε δηλώσεις τους σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων εκτίμησαν ότι θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες ως ένδειξη της θέλησής τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων το μεσημέρι, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν θέληση για συμβιβασμούς. «Το καθήκον να σχηματιστεί μια κυβέρνηση για τη Γερμανία είναι τόσο σημαντικό που αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε η καγκελάριος.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

Κυρίαρχα θέματα στα σχόλια του γερμανικού τύπου όμως παραμένουν αφενός οι διερευνητικές επαφές που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να οδηγούν σε σχηματισμό κυβέρνησης και αφετέρου η ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κλίμα στη Βόννη.

Για το πρώτο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Στο εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγράφεται μια ωραία ρήση (…): e pluribus unum – από τα πολλά ένα. Αυτό είναι και ένα ωραίο σύνθημα για τις διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία.

[…] (Διότι) ο στόχος στο Βερολίνο είναι να συγκεραστούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις, προγράμματα και αιτήματα σε μια συμφωνία, ένα έγγραφο συμβιβασμού – e pluribus unum. Μέχρι τώρα αυτό δεν πετυχαίνει, κυρίως εξαιτίας των Χριστιανοκοινωνιστών: οι εσωκομματικές μάχες στη Βαυαρία τορπιλίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Γι’ αυτό μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων το συμπέρασμα κατ’ αρχήν είναι: e pluribus nullum, e pluribus nihil – από τα πολλά τίποτα.

Στις διερευνητικές αναφέρεται και η εφημερίδα Sächsische Zeitung: «Εδώ και εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες του πόσο κουραστική μπορεί να είναι η δημοκρατία. Αφήστε τους να μαλώσουν. Δεν διατυπωνόταν τα τελευταία χρόνια συνεχώς η κριτική ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στη χώρα; Δεν είναι καλό σημάδι όταν οι πολιτικοί μάχονται για τις θέσεις τους; Καλύτερα να μαλώσουν τώρα μέχρι τελικής πτώσεως και να βρουν μια λύση, παρά να ξεκινήσουν χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς μια πολιτική περιπέτεια που θα ήταν εξ’ αρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Η δημοκρατία δεν χρειάζεται μόνο γερά νεύρα αλλά και υπομονή. Ας είμαστε λοιπόν υπομονετικοί. Για το αν τελικά άξιζε τον κόπο μπορούμε να μαλώσουμε μετά. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η εφημερίδα Nürnberger Nachrichten ασκεί κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο και συνδέει τις διερευνητικές στο Βερολίνο με την εμφάνισή της στη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη: «Ούτε καν στη συμμαχία κατά του άνθρακα δεν συμμετείχε η Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση και έδειξε σ’ αυτή τη δεύτερη συνάντηση την ίδια συμπεριφορά, που θα μπορούσε εν τέλει να προκαλέσει την αποτυχία της ‘Τζαμάικα’: καμία δηλαδή βούληση για διαμόρφωση πολιτικής».

Τέλος και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει έναν απολογισμό για τη Διάσκεψη για το Κλίμα: «Ήταν μια διάσκεψη που δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία της διπλωματίας για το κλίμα. Στη Βόννη δε σημειώθηκε ούτε απροσδόκητη πρόοδος, ούτε και κάποια απόλυτη αποτυχία. Ούτε καν οι ΗΠΑ, ο μεγάλος άγνωστος στην εξίσωση της κλιματικής πολιτικής δημιούργησε πρόβλημα. Η διάσκεψη Νο. 23 ήταν η διάσκεψη με τα ψιλά γράμματα, της προετοιμασίας για κάτι μεγάλο. Δεν προβλεπόταν άλλωστε και κάτι διαφορετικό».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy