Η γερμανική αστυνομία θεωρεί πιθανό τον ρόλο κρατικών παραγόντων στις εκρήξεις του Nord Stream

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας (BKA) υποθέτει ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη εβδομάδα ήταν «στοχευμένη πράξη δολιοφθοράς» και είπε ότι είναι πιθανό να εμπλέκονται κρατικοί παράγοντες, ανέφερε το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο επιστολή προς εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η BKA ανέφερε στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη ευρήματα σχετικά με το ποιος βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ, αλλά «στο πλαίσιο της υψηλής πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της πράξης και της αντίστοιχης προετοιμασίας, η δράση κρατικών παραγόντων φαίνεται πιθανή», ανέφερε το Spiegel, σύμφωνα με το Reuters.

Η BKA δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη είπε ότι όλες οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής δείχνουν δολιοφθορά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι κρατικοί παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό.

Η Ευρώπη ερευνά τι προκάλεσε την έκρηξη τριών αγωγών στο δίκτυο Nord Stream σε μια πράξη ύποπτης δολιοφθοράς κοντά στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να επωφεληθούν.

Η BKA προειδοποίησε επίσης για περαιτέρω ενέργειες δολιοφθοράς σε υποδομές ζωτικής σημασίας μετά τις εκρήξεις, στην επιστολή που είδε το Spiegel την Τετάρτη.

Θα μπορούσε να υπάρξει δολιοφθορά «σε ποσοτικά και, ενδεχομένως, ποιοτικά αυξημένη μορφή», ανέφερε.

Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κατά γραμμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και υπεράκτιων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με το Spiegel.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.