ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Κερδίζει το στοίχημα της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών

Εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς από την Πάφο και τη Λεμεσό που μέχρι τώρα βίωναν ταλαιπωρία που επιβάρυνε την υγεία τους


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


ίας του και τρεις μόλις μήνες μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με το Υπουργείο Υγείας, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο που δημιούργησε στη Λεμεσό ο διακεκριμένος ακτινολόγος Δρ Νίκος Ζάμπογλου με τους Κύπριους και ξένους συνεργάτες του, αποδεικνύεται ότι μέσα από την προσφορά των ποιοτικών υπηρεσιών του ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες χιλιάδων καρκινοπαθών που, υπό άλλες συνθήκες, πέραν από τα καθαυτά προβλήματα υγείας τους, υφίσταντο και μια τεράστια σωματική και ψυχική ταλαιπωρία στη διαδικασία που ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για τη διακίνησή τους από και προς τους χώρους θεραπείας τους, εντός και εκτός Κύπρου.

Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η λειτουργία του Κέντρου για αρκετές εκατοντάδες ασθενών που προέρχονται από την Πάφο και τη Λεμεσό, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία και να ταλαιπωρούνται για αρκετές ώρες μέσα σε λεωφορεία, γεγονός που, αναμφίβολα, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.

Οι αριθμοί που καταγράφονται για τους ασθενείς, οι οποίοι δέχονται πλέον τις διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι στη διάρκεια των 12 εβδομάδων που μεσολάβησαν από τις 14 Ιουνίου που υπογράφηκε το συμβόλαιο με την κυβέρνηση, αποστάλθηκαν με παραπεμπτικό από το Υπουργείο Υγείας 160 ασθενείς για ακτινοθεραπεία.

Από αυτούς, οι μισοί περίπου έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, ενώ οι υπόλοιποι είτε βρίσκονται υπό θεραπεία είτε έχει προγραμματιστεί η έναρξή της. Οι προσφερόμενοι τομείς αφορούν την Εξωτερική Ακτινοθεραπεία, την Ενδοϊστική Βραχυθεραπεία, την Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία και την Κλασική Βραχυθεραπεία.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα των 12 εβδομάδων, παραπέμφθηκαν επίσης 180 περιστατικά για διαγνωστική εξέταση PET/CT Scan, από τα οποία τα 175 ολοκληρώθηκαν και τα υπόλοιπα προγραμματίζονται. Εξάλλου, στους πρώτους 7 μήνες της λειτουργίας του Κέντρου (από τον Νοέμβρη του 2017 και πριν την υπογραφή τη συμφωνίας με το κράτος) το Υπουργείο Υγείας είχε παραπέμψει για την ίδια εξέταση άλλα 272 περιστατικά. Αναφερόμενος γενικότερα στη μέχρι τώρα λειτουργία και προσφορά υπηρεσιών του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, ο κ. Καζαμίας επισημαίνει ότι στους πρώτους δέκα μήνες αποτάθηκαν για ιατρική συμβουλή και γνωμάτευση περίπου 2.500 άνθρωποι απ’ όλη την Κύπρο.

Προσφορά υπηρεσιών που δεν υπήρχαν στην Κύπρο

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον διαγνωστικό και θεραπευτικό τομέα της Ογκολογίας, που μέχρι σήμερα δεν προσφέρονταν στην Κύπρο, γεγονός που υποχρέωνε χιλιάδες Κύπριους ασθενείς να πηγαίνουν στο εξωτερικό για σκοπούς θεραπείας.

Στις καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρει το ΓΟΚ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, στο οποίο, πέραν από τις στερεότυπες υπηρεσίες που προσφέρονταν μέχρι σήμερα στην Κύπρο, λειτουργεί αποκλειστικά η Μονάδα Εξωτερικής Ακτινοθεραπείας, η οποία είναι εξοπλισμένη με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα χορήγησης όλων των σύγχρονων τεχνικών ακτινοβόλησης.

Στο ίδιο Τμήμα υπάρχει εξάλλου μια πρότυπη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινοθεραπείας. Στο Κέντρο λειτουργεί επίσης Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ παρέχεται θεραπεία και φροντίδα σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Στο ίδιο Τμήμα γίνονται αιμοληψίες, μεταγγίσεις και ενυδατώσεις στους ασθενείς, ενώ παράλληλα -και με στόχο την καλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση- παρέχονται 24ωρες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη διαχείριση άλλων προβλημάτων.

Το Διαγνωστικό και Επεμβατικό Τμήμα του Κέντρου αποτελείται από υπερσύγχρονα μηχανήματα τόσο στον μαγνητικό όσο και στον αξονικό τομογράφο και τον υπέρηχο, που δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης, προσαρμοσμένης στην ενδεδειγμένη εξέταση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικός σχεδιασμός στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας. Τέλος, λειτουργεί και Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, το οποίο περιλαμβάνει το διαγνωστικό τμήμα που προσφέρει την εξέταση PET/CT, τα εξωτερικά ιατρεία του θυροειδούς και το θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα

 

Προτεραιότητα στους Κύπριους ασθενείς

Άμεσος στόχος που τέθηκε με την έναρξη της λειτουργίας του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, όπως τονίζει ο πρόεδρος του, είναι η εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ογκολογικού ασθενούς και η παροχή υπηρεσιών στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας, είτε αυτή είναι ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Πρώτη επιλογή στις επιδιώξεις του ΓΟΚ, όπως επισημαίνει ο κ. Καζαμίας, είναι οι Κύπριοι ασθενείς και γενικότερα όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, ενώ στην πορεία θα εξεταστεί σοβαρά σε ποιο βαθμό θα υπάρξει ανταπόκριση στο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από εξωτερικό για συνεργασία. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται, με βάση και τα στοιχεία που δίνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο περισσότεροι από 30.000 συμπολίτες μας οι οποίοι βιώνουν ή έχουν βιώσει περιστατικά καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στη λίστα 4.000 περίπου νέα περιστατικά. Σχεδόν τα μισά από αυτά προέρχονται από τις περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.