Γερμασόγεια: Ένα μπουκέτο αρωμάτων, χρωμάτων και πολιτισμών τα φετινά Ανθεστήρια

Μετά τα δύο χρόνια σιωπής που επέβαλε η πανδημία, επανέρχεται ανανεωμένη η διοργάνωση της γιορτής της άνοιξης από τον Δήμο Γερμασόγειας

 

Πριν από αρκετές δεκαετίες τα Ανθεστήρια της Λεμεσού αποτελούσαν μια σχολική, κατά κύριο λόγο, γιορτή με χώρο διοργάνωσης το ιστορικό ΓΣΟ. Αν και το γενικότερο πλαίσιο αφορούσε την άνοιξη και τα λουλούδια, ωστόσο οι βασικές εκδηλώσεις αφορούσαν γυμναστικές επιδείξεις από γυμνάσια θηλέων. Αργότερα, με διοργανωτή τον Δήμο Λεμεσού, σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, δόθηκε στα Ανθεστήρια ένας πανηγυρικός χαρακτήρας με κυρίαρχα στοιχεία τα ανθοστολισμένα άρματα και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αφότου ανέλαβε, πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Γερμασόγειας τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τα Ανθεστήρια εξελίχθηκαν σε μια γιορτή μέσα από την οποία ήρθαν πιο κοντά στους ντόπιους οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση βέβαια τα δύο προηγούμενα χρόνια που τα πάντα είχαν παραλύσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας) οι εκδηλώσεις, με φόντο πάντα την ομορφιά της άνοιξης και των λουλουδιών, απέκτησαν ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και με βασικό σύνθημα «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας», ο Δήμος Γεμασόγειας επανέρχεται με τη διοργάνωση Ανθεστήριων, που φέτος θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας με σύνθημα «Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά σχήματα – Ένα μπουκέτο – Η ομορφιά της διαφορετικότητας».

Σε διάσκεψη Τύπου, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ο δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Δήμο Γερμασόγειας, έκανε λόγο για «ένα θεσμό που χρόνο με το χρόνο γίνεται πόλος έλξης όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο και διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής».

Επισημαίνοντας ότι και τα φετινά Ανθεστήρια θα έχουν άρωμα πολυπολιτισμικότητας, αφού θα συμμετάσχουν ενεργά άτομα, φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις Υπηκόων Τρίτων Χωρών, ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ότι «σκοπός είναι να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, για κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των Υπηκόων Ξένων Χωρών, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό».

Οι στόχοι και σκοποί της εκδήλωσης, όπως υπέδειξε ο δήμαρχος, είναι πολλαπλοί κι αφορούν στη διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, την αναβάθμιση της γιορτής και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές, την εμπλοκή της νεολαίας με καλλιτεχνικές και άλλες εποικοδομητικές δραστηριότητες, την κατανόηση του σημαντικού ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και βέβαια την προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας και του πολιτισμού μας, όπως και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού.

Κατά τη φετινή διοργάνωση, όπως και το 2019, δεν θα γίνει παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων, αλλά παρελάσεις πεζών τμημάτων στο χώρο στάθμευσης του ποταμού που θα διαμορφωθεί και θα διακοσμηθεί κατάλληλα. Θα λειτουργήσουν έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών, περίπτερα αγγειοπλαστικής, λαϊκής χειροτεχνίας, κεντητικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιδότοπος, καφενείο και περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα γίνεται επίδειξη απόσταξης ζιβανίας και ροδοστάγματος από την πολιτιστική ομάδα «Η παράδοση κοντά μας».

Παρέλαση περιμετρικά του χώρου θα γίνει με τη συμμετοχή των μαζορετών Λεμεσού και του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Γερμασόγειας, καθώς και μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από σχολές χορού, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου και θα τραγουδήσουν η χορωδία του δήμου και το οκταμελές μουσικό σχήμα Χρίστου Αλεξάνδρου, με τη μουσική παράσταση «Μενεξέδες και Ζουμπούλια».

Παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από οργανωμένα σύνολα Υπηκόων Τρίτων Χωρών, τραγούδια από την παιδική χορωδία «Μελωδίες και Χρώματα» και τη φιλαρμονική του δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα «Αγάπης Λόγια», με τη συμμετοχή της Λίζας Θεοφάνους και της χορωδίας του Δήμου Γερμασόγειας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy