Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά.
Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται επίσης ότι μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 4,4%.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Μεταφορές και Αποθήκευση», «Ενημέρωση και Επικοινωνίες», «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων», «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία», «Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών».
Σημειώνεται ότι σε τριμηνιαία βάση (το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο) ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 1,1% (εποχικά διορθωμένα στοιχεία).
Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ακολούθησε καθοδική πορεία από την αρχή του 2022 (6,6% το πρώτο τρίμηνο, 6,3% το δεύτερο τρίμηνο, 5,4% το τρίτο τρίμηνο και 4,4% το τέταρτο τρίμηνο), αλλά παρέμεινε σε θετικό έδαφος.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Κομισιόν σε έκθεσή της για την Κύπρο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 13/2 (Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2023), προειδοποίησε για απότομη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (από 5,8% το 2022 σε 1,6% το 2023) αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα (4% το 2023). Επεσήμανε επίσης ότι η απότομη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης βασίζεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, την «αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις κατασκευές κατοικιών» και δεύτερον, «την αύξηση του πληθωρισμού και την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», την οποία εφαρμόζουν οι τράπεζες στην παραχώρηση νέων δανείων. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών (ΑΤΑ) κατά 50%, που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023, αναμένεται να υποστηρίξει εν μέρει την αγοραστική δύναμη» των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο, που αποτέλεσε τη βάση για την ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,7% για το 2022 και 3% για το 2023 και πληθωρισμό 3% για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι ήδη παρατηρείται μια μικρή απόκλιση προς το χειρότερο.
Απόκλιση από το βασικό σενάριο
Το βασικό σενάριο που αποτέλεσε τη βάση για την ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,7% για το 2022 και 3% για το 2023 και πληθωρισμό 3% για το 2023. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν απόκλιση προς το χειρότερο.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
