Προς τα κάτω άρχισε να γέρνει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αφού το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 3,5% σε σύγκριση με 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσαν χθες η Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat.

Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 3,2% και την διετία 2021 – 2022 στο 3%.

Σε τριμηνιαία βάση (πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018) ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,9%.

Αντίστοιχα, στην ΕΕ ανήλθε στο 0,5% και στην ευρωζώνη στο 0,4%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση την «προκαταρκτική εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +3.5%».

Ανά τομέα Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο», «Κατασκευές», «Μεταποίηση», «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» και «Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες». Αντίθετα, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας «Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες».