ΓεΣΥ … ακόμα ένας μύθος του Αισώπου;

Του Ανδρέα Χειμωνίδη*

Ενώ η εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας έπρεπε να ήταν μονόδρομος η νυν κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη πολιτική βούληση ή και θέληση να το πράξει και εφευρίσκει διαρκώς προφάσεις για να μεταθέσει την εφαρμογή του στις ελληνικές καλένδες. Δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τα ιδιωτικά συμφέροντα των λίγων ολιγαρχών (μεγαλοεπιχειρηματιών ασφαλιστικές εταιρείες) και καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα όπως και το τελευταίο του «μίνι» ΓεΣΥ.

Πρωτίστως η ευθύνη είναι στο υπουργείο υγείας αλλά η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν προϋποθέτει μόνο πρωτοβουλία εκ μέρους του, αλλά και συνεργασία άλλων υπουργειών όπως οικονομικών, εσωτερικών και εργασίας. Θα πρέπει να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα ενός ωφέλιμου συστήματος υγείας το οποίο θα είναι προσβάσιμο από όλους τους συμπολίτες μας αλλά και ταυτοχρόνως να προστατεύει τα δικαιώματα του εργασιακού δυναμικού.

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει όλες τις υφεσιακές μνημονικές υποχρεώσεις και όλα τα προγράμματα λιτότητας εκτός του ΓεΣΥ, που πρέπει να αποτελεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό για κάθε Κύπριο πολίτη. Η δε συνεχιζόμενη κρίση αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία με τον μειωμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οδηγώντας τα σε υποβάθμιση της ποιότητας της υγείας, σε φυγή ιατρών και άλλων επαγγελματιών προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για οριστική διάλυση.

Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ήταν αναγκαία προϋπόθεση, νοουμένου ότι θα εκπληρωνόταν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ταυτοχρόνως να υπάρξει εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση για να μπορέσουν να καταστούν ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αντί αυτού οι συνεχιζόμενες περικοπές στην δημόσια υγεία καθιστούν την αυτονόμηση και τον εκσυγχρονισμό, αδύνατη, οδηγώντας τα δημόσια νοσηλευτήρια με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό. Ας μην ξεχνάμε στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2013, όταν παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, οι δαπάνες για την δημόσια υγεία ήταν περίπου 100 εκατομμύρια περισσότερες από αυτό που είναι σήμερα.

Επίσης ενώ είχαν δεσμευτεί οι νυν κυβερνόντες ότι τα 60 εκατομμύρια περίπου που εισπράττει κάθε έτος από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και από τις συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα επέστρεφαν πίσω στα ταμεία της δημόσια υγείας, δυστυχώς αυτά τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία του υπουργείου οικονομικών. Τα τελευταία 3 χρόνια η μείωση των δαπανών ανέρχεται σε μεγαλύτερη από 300 εκατομμύρια υποβαθμίζοντας ακόμα περεταίρω την δημόσια υγεία και καθιστώντας την ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική με τον ιδιωτικό τομέα.

Το τελευταίο μεγάλο πυροτέχνημα του «μίνι» ΓεΣΥ αποτελεί σαφή παραδοχή της μη βούλησης της νυν κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγείας και προσπαθεί να βρει διάφορα τεχνάσματα να κλείσει τις μαύρες οικονομικές τρύπες της δημόσιας υγείας επιβάλλοντας περεταίρω φορολογίες.

Η άμεση εφαρμογή ΓεΣΥ είναι αδήριτη ανάγκη και πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και αν ακόμα χρειαστεί να ξεκινήσει με την πρωτοβάθμια υγεία για να καταργηθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής και να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να διεκδικήσουμε δημιουργικά και δυναμικά ισότιμη και ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες.

* Υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy