ΓεΣΥ: Αρχίζει το Σάββατο η λειτουργία των υπηρεσιών εφημερίας ΠΙ

«Στόχος η δημιουργία εφημερευόντων ιατρείων τις καθημερινές και τις αργίες»

 

Αρχίζει από αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου η λειτουργία των Υπηρεσιών Εφημερίας προσωπικού ιατρού, οι οποίες θα παρέχουν φροντίδα υγείας σε ενήλικες και παιδιά, που είναι δικαιούχοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Η έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού.


Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν την παροχή φροντίδας υγείας από προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και παιδίατρους σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου και θα αφορούν μόνο έκτακτα προβλήματα υγείας, που προκύπτουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Εξηγώντας τις λεπτομέρειες της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, είπε πως οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες Εφημερίας, όταν παρουσιάζουν κάποια οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, όταν νιώσουν απότομο και έντονο πόνο, όταν επιδεινωθούν τα συμπτώματα κάποιας σοβαρής χρόνιας ασθένειάς τους ή όταν παρουσιάσουν υψηλό πυρετό, που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Επιπλέον, η κα Καμμίτση είπε πως οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ ή για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον Προσωπικό Ιατρό του.


Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στις Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ δεν θα πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή και τις δημόσιες αργίες από τις 15:00 μέχρι τις 19:00.

Σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στην υπηρεσία, η κα Καμμίτση είπε πως για να λάβουν υπηρεσίες από προσωπικό ιατρό των Υπηρεσιών Εφημερίας, οι δικαιούχοι επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τις Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ της επαρχίας τους κατά τις ώρες λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας.


Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας είπε μεταξύ άλλων ότι σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού ενταχθούν στο σύστημα και οι ιδιωτικοί ιατροί, ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου του είναι να δημιουργηθούν εφημερεύοντα ιατρεία τις καθημερινές και τις αργίες μέχρι αργά το βράδυ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι ο σχεδιασμός των υποδομών στον ιδιωτικό τομέα είναι ήδη σε διαδικασία συζήτησης, για να σημειώσει ότι σύντομα θα ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας στο σύστημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.