ΓεΣΥ: Ενστάσεις για τον αριθμό θεραπειών για ΑμεΑ – Άδικη θεωρεί ο ΟΑΥ την εξατομίκευση των αναγκών

«Πλούσια» ήταν η χθεσινή ατζέντα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα με την ετοιμασία του Νομοσχεδίου για τα Διαγνωστικά Κέντρα καθώς και ο αριθμός φυσιοθεραπειών που προσφέρονται εντός ΓεΣΥ για άτομα με αναπηρίες.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν ενστάσεις για τον αριθμό των θεραπειών. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ,  Άθως Τσινωντίδης, είπε ότι «η πιο μεγάλη αδικία είναι να αντιμετωπίζουμε άνισες περιπτώσεις με ισότητα», και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο Οργανισμός με το να προχωρήσει στην εξατομίκευση των αναγκών.

Όσον αφορά το τι ισχύει τώρα, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι καταργήθηκε η κατηγορία που αφορούσε παιδιά μέχρι τριών μηνών και που δικαιούνταν 36 φυσιοθεραπείες, αλλά δημιουργήθηκε η κατηγορία 0-6 χρονών, στην οποία δόθηκαν 96 φυσιοθεραπείες το χρόνο. Στην κατηγορία 6-12 ετών από 48 έγιναν 60 οι θεραπείες, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 12-18 επανήλθαν στις 48, μέχρι την ολοκλήρωση του μητρώου.


Με την ολοκλήρωση του μητρώου, είπε, θα γίνει επαναξιολόγηση αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, στην κατηγορία 18-25 ετών ο αριθμός των θεραπειών από 12 αυξήθηκε σε 24 και συμφωνήθηκε ότι θα επαναξιολογηθεί στους 6 μήνες.

Για άτομα άνω των 25 αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί αυτή η ηλικιακή κατηγορία και κατά πόσον μετά από την ολοκλήρωση του μητρώου, προς τα τέλη Ιουνίου, πρέπει να καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός θεραπειών. Η Τούλα Πιτσιάλη, πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», εξέφρασε τη διαφωνία τους με αυτή την απόφαση του ΟΑΥ.

«Όπως ενήργησαν, αφήνουν εκτεθειμένες κυρίως τις ηλικίες 18 και άνω», είπε, ενώ στα άτομα 25 ετών και άνω δεν έδωσαν καθόλου θεραπείες. Είπε ακόμα ότι ο ΟΑΥ έχει θέσει περιορισμό θεραπειών ανά εβδομάδα, και με αυτό παρεμβαίνει στο θεραπευτικό πρόγραμμα ατόμων με αναπηρία.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε μετά τη συνεδρία ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να ξανασυζητηθεί για να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι δεν είναι με τον ορισμό αριθμού θεραπειών για αυτά τα άτομα που θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση, γιατί κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα Διαγνωστικά Κέντρα, η ετοιμασία του, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, κινείται με ρυθμούς χελώνας. Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, με επιστολή της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η σχετική νομοθεσία είναι δυνατό να έρθει ενώπιον της Επιτροπής το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακατάλληλα, ενδεχομένως, μηχανήματα που λειτουργούν στα Διαγνωστικά Κέντρα και ασθενείς θα υποβάλλονται σε αυξημένες ακτινοβολίες και απεικονίσεις, που δεν θα είναι αυτές που θα έπρεπε να ήταν, για τις σωστές διαγνώσεις των γιατρών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.