ΓεΣΥ: Καταχρήσεις και έλλειψη φαρµάκων1,2 εκ. επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς µέσα σε έξι µήνες

Μετά από έξι µήνες λειτουργίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι φανερό ότι αυτό έχει αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο την ίδια ώρα καταγράφονται και προβλήµατα που αφορούν κυρίως την έλλειψη φαρµάκων, τις υπερσυνταγογραφήσεις και τις ανεξέλεγκτες σε κάποιες περιπτώσεις παραποµπές, είτε για κλινικές είτε για ακτινογραφικές εξετάσεις. Προχωρώντας χθες στον απολογισµό για έξι µήνες ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήµανε πως µε την πάροδο του χρόνου και µε την τριβή που αποκτούν όλοι µε το σύστηµα, η κατάσταση αλλάζει προς το θετικό. «∆εν επιθυµώ να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό µου. Εξάλλου έχω παραδεχθεί, όπως και ο ΟΑΥ, πολλές φορές δηµόσια ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήµατα και δυσκολίες. Τα έχουµε συζητήσει κατ’ επανάληψη και διεξοδικά όλο αυτό το διάστηµα και δεν θα ήθελα να επανέλθω. Γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις και για ορισµένα άλλα, πιο περίπλοκα, έχουν δροµολογηθεί οι ενέργειες για τη διόρθωσή τους». Επίσης ο κ. Ιωάννου έστειλε το µήνυµα πως το ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν µια νυκτί ούτε και εφαρµόζεται για να ναυαγήσει. «Θα ήµασταν αυτόχειρες αν το αφήναµε να καταρρεύσει και να επανέλθουµε στην προηγούµενη τάξη πραγµάτων. Η αποδοχή της οποίας έτυχε το νέο Σύστηµα Υγείας από τους πολίτες σίγουρα µας χαροποιεί, αλλά την ίδια ώρα µάς καθιστά υπεύθυνους και υπόλογους απέναντί τους».

Ο ∆ιευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε πως τους τελευταίους έξι µήνες πραγµατοποιήθηκαν 1,2 εκατοµµύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς, 700 χιλιάδες σε ειδικούς γιατρούς, 350 χιλιάδες πήραν φαρµακευτική αγωγή και 265 χιλιάδες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο κ. Τσινωντίδης διαβεβαίωσε πως ο Οργανισµός Ασφάλισης Υγείας εργάζεται για να επιλύσει προβλήµατα και λάθη που υπάρχουν στο σύστηµα. «Πιστεύουµε πως πρόκειται για προβλήµατα που έχουν παροδικό χαρακτήρα, όπως αυτά για τις καθυστερήσεις και την ανοµοιογένεια, τα οποία µε τα µέτρα που λαµβάνουµε θα επιλυθούν».

Καταχρήσεις, έλλειψη φαρµάκων και υπερσυνταγογράφηση είναι τα κύρια προβλήµατα του ΓεΣΥ, τα οποία απασχολούν και τους παρόχους. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι προς αντιµετώπισή τους µε την εφαρµογή, για παράδειγµα, περιορισµών και πρωτοκόλλων, ώστε να µπορέσει να θωρακιστεί το σύστηµα ενόψει και της Β’ φάσης. Ενδεικτικά να σηµειώσουµε πως η πρόεδρος των φαρµακοποιών, Ελένη Πιέρα, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν και εξακολουθούν να υπάρχουν ως ένα βαθµό, την υπερσυνταγογράφηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη πριν εφαρµοστούν πρωτόκολλα και περιορισµοί, αλλά και την ανάγκη για διασφάλιση της ρευστότητας των φαρµακείων.

Ο δρ Θύρσος Ποσπορής, εκ µέρους του Ακτινοδιαγνωστικού Κέντρου «Άγιος Θέρισσος», ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να µπει φρένο στην κατάχρηση και την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, το οποίο µπορεί να γίνει µε την κατηγοριοποίηση και τη σωστή κωδικοποίηση των εξετάσεων και την εφαρµογή περιορισµών ως προς τις ειδικότητες που µπορούν να παραπέµπουν για συγκεκριµένες εξετάσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως µπορεί µια οικογένεια, γιαγιά, παππούς, παιδιά και εγγόνια, να προσέλθουν όλοι µαζί για εξετάσεις, ενώ είναι φανερό ότι αυτές δεν είναι αναγκαίες.

∆εν αλλάζει η φιλοσοφία

«∆εν είναι επιθυµητές αλλαγές που θα επηρεάσουν τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε εκείνους που επιθυµούν να επιφέρουν τροποποιήσεις στη λειτουργία του ΓεΣΥ, θέτοντας θέµα βιωσιµότητας. Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως εφαρµόζεται κατά γράµµα αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2017. Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισµός για το ΓεΣΥ είναι σφαιρικός και γι’ αυτό δεν θα καταρρεύσει το σύστηµα. «Νοµίζω, ακούγοντας τις συζητήσεις στη Βουλή, κάποιοι βουλευτές δεν το αντιλήφθηκαν αυτό. Όσο αυξάνεται ο όγκος ασθενών, τόσο θα µειώνονται οι απολαβές των παρόχων. Γι’ αυτό δεν θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ».

Περιµένουν λύσεις και για τα προβλήµατα στα νοσοκοµεία

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελµατίες υγείας µέσα στα δηµόσια νοσοκοµεία, όχι µόνο για τα περιστατικά άσκησης βίας εναντίον τους αλλά και για την όλη κατάσταση που επικρατεί και επιδεινώνεται επικίνδυνα ιδιαίτερα στα ΤΑΕΠ των νοσοκοµείων.

Για παράδειγµα, η υποστελέχωση, καθώς και η έλλειψη κλινών, είναι µόνο δύο από τα «καυτά» ζητήµατα που προκάλεσαν ένταση τις τελευταίες ηµέρες, αφού ασθενείς ήταν στοιβαγµένοι στα κρεβάτια των πρώτων βοηθειών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ακύρωσης χειρουργείων. Μάλιστα οι επαγγελµατίες υγείας έκαναν λόγο και για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Κληθείς χθες να σχολιάσει τα τεκταινόµενα, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου καταδίκασε κάθε πράξη βίας εναντίον των λειτουργών υγείας.

Είπε ότι ο ΟΚΥπΥ πραγµατοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσµατική η αστυνόµευση στον χώρο όταν σηµειώθηκε το επεισόδιο εναντίον νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ Λεµεσού, ενώ σε υπόδειξη δηµοσιογράφου ότι οι στάσεις εργασίας πραγµατοποιούνται και για άλλα ζητήµατα, όπως είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη κλινών, δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Εξέφρασε την άποψη ότι τα όποια προβλήµατα λύνονται µέσω διαλόγου, ο οποίος, εν προκειµένω, βρίσκεται σε εξέλιξη µεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών. Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα ανέµενε να δοθεί χρόνος στο διάλογο.

Οι στάσεις εργασίας δεν βοηθούν τους ασθενείς ήταν και η τοποθέτηση του Γραµµατέα της ΟΣΑΚ, Νικόλα Φιλίππου.

Αρνητική παράµετρος του ΓεΣΥ οι αδυναµίες των νοσοκοµείων

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Να πάψει η κυβέρνηση να µετατοπίζει τις ευθύνες της αλλού, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση µε τα θέµατα υγείας. «Με αφορµή τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών και τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισµού αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για το ΓεΣΥ. Κάποιοι, µε αφορµή υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα προβλήµατα που επικαλούνται, ενέτειναν την καταστροφολογία σχετικά µε το µέλλον του ΓεΣΥ». Η πλέον προβληµατική παράµετρος στην εξέλιξη του ΓεΣΥ, σύµφωνα µε τον Στ. Στεφάνου, είναι οι τεράστιες αδυναµίες που παρουσιάζονται στην ενίσχυση, τη στελέχωση και γενικά την ανασυγκρότηση των δηµόσιων νοσηλευτηρίων. «Τα προβλήµατα που παρουσιάζονται είναι αποκλειστικά αποτέλεσµα των καθυστερήσεων, της αδράνειας και των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ, η οποία στο σχεδιασµό υλοποίησης του ΓεΣΥ είχε ουσιαστικά µόνο αυτό το καθήκον. Αντί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας να προσπαθούν να µετατοπίσουν τις ευθύνες στους εργαζόµενους και τους επαγγελµατίες υγείας, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις, ώστε να ανατραπεί η κατάσταση και να σταµατήσει ο κατήφορος στα δηµόσια νοσηλευτήρια». Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει, όπως είπε ο Στ. Στεφάνου, να πρωτοστατεί στην επίλυση των προβληµάτων. Θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για εφαρµογή του ΓεΣΥ, στη βάση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας που έχει αποφασιστεί. Την ίδια ώρα θα συνεχίσει µε όλες του τις δυνάµεις να αντιπαλεύει τις όποιες προσπάθειες για εκτροχιασµό του ΓεΣΥ και αλλαγή του χαρακτήρα του.

Μαύρα σύννεφα στον τοµέα της δηµόσιας υγείας

Ναυάγησε ο διάλογος γιατρών – ΟΚΥπΥ. Κορύφωση µέτρων

Με την τρίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν σήµερα οι γιατροί στα δηµόσια νοσοκοµεία διαµαρτυρόµενοι για τα όσα τεκταίνονται, αλλά και για το γεγονός ότι οι αρµόδιοι δεν λαµβάνουν µέτρα. Χθες οι τρεις συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥ∆Υ και ΠΑΣΕΣΥ συναντήθηκαν µε το ∆.Σ. του ΟΚΥπΥ, όπου και τους δόθηκε η πρόταση για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών. Ωστόσο η πρόταση χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως απογοητευτική το λιγότερο. Οι συντεχνίες εκτιµούν ότι η συγκεκριµένη πρόταση είναι πισωγύρισµα στην πορεία του διαλόγου και είναι χειρότερη από αυτήν που είχε αρχικά καταθέσει ο ΟΚΥπΥ.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κινήτρων, η πρόταση αναφέρει πως θα δοθεί στους ειδικούς γιατρούς ποσοστό 12,5% στα έσοδα από τις ιατρικές επισκέψεις και ποσοστό 5% στα έσοδα από άλλες ιατρικές διεργασίες και αυτά κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου εργασίας.

Εκτός κανονικού ωραρίου το ποσοστό αυτό διαµορφώνεται στο 25% για επισκέψεις και στο 5% για άλλες πράξεις.

Κληθείς να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούµας, αρκέστηκε να αναφέρει την απογοήτευση του, ενώ αναλυτικά θα τοποθετηθεί σήµερα.

Εκ µέρους των γιατρών της ΠΑΣΥ∆Υ, ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης ζητά να τεθεί χρονοδιάγραµµα για αντιπροτάσεις και η συγκεκριµένη πρόταση του ΟΚΥπΥ να θεωρηθεί ως ενδιάµεση.

Ο Ανδρέας Κωστή εκ µέρους της ΠΑΣΕΣΥ ανέφερε πως τα κίνητρα της πρότασης αντί να ελκύουν τους γιατρούς, τους οδηγούν προς την έξοδο.

Πάντως οι γιατροί προσανατολίζονται σε κλιµάκωση των µέτρων µετά τις γιορτές των Χριστουγέννων εάν δεν υπάρξει δραµατική αλλαγή.

Ελένη Κωνσταντίνου