ΓεΣΥ: Μιλήστε ξεκάθαρα στους δικαιούχους!

Του Δρος Βάσου Οικονόμου*

Άκουσα πρόσφατα την επίκληση προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ εκ µέρους του Αντικαρκινικού Συνδέσµου Κύπρου να ζητούν κολονοσκόπηση, νοουµένου ότι είναι άνω των 50 ετών και έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, όπως έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι ηµών πρόγονοι, οι θεµελιωτές της ιατρικής επίσηµης και όχι µόνο και θεωρώ ότι όλοι συµφωνούµε, έχω να κάνω τα ακόλουθο σχόλιο:

Από ιατρικής άποψης είναι σωστή η έκκληση και µάλιστα θεωρώ ότι πρέπει να ισχύσει και για άλλα νοσήµατα, τα οποία µπορούν και πρέπει να προλαµβάνονται προτού είναι αργά. Θα έπρεπε να ισχύει, για παράδειγµα, και για άλλες µορφές καρκίνου, για προστάτη, νεφροπάθειες, πνευµονοπάθειες και φυσικά νοσήµατα καρδιολογικά και κυκλοφοριακά.

Το ερώτηµα που τίθεται είναι […] κατά πόσο µπορεί το σύστηµα να εξυπηρετήσει τη µάζα των ασθενών, οι οποίοι ακολουθώντας αυτή τη γραµµή θα απαιτούν (και µε το δίκιο τους) παραπεµπτικά που ενδεχοµένως οι προσωπικοί γιατροί να µην µπορούν, βάσει των εγκυκλίων του ΟΑΥ, να δώσουν.

Πρέπει να ενηµερωθούν επιτέλους οι δικαιούχοι ότι το «πρέπει» δεν µπορεί να λειτουργεί από µόνο του, παρά µόνο σε συνδυασµό µε το «µπορούµε». Κανένα εθνικό σύστηµα υγείας, ακόµη και των πιο ισχυρών οικονοµικά χωρών, µπορεί να προσφέρει τα πάντα στους δικαιούχους. […]

Η αξίωση των δικαιούχων και η δυναµική και η απαιτητική διεκδίκηση παραπεµπτικών έχουν ως στόχο τους προσωπικούς ιατρούς. Η ήδη διαταραγµένη ιερή σχέση ιατρού ασθενούς, την οποία δίδαξαν στον κόσµο και πάλι οι αρχαίοι ηµών πρόγονοι, θα κλονιστεί ακόµη περισσότερο. Και αυτό γιατί ο ΟΑΥ επέβαλε έλεγχο στον αριθµό των παραπεµπτικών και αποκοπή από τη µισθοδοσία των ΠΙ. Από τη µία να καλούµε τους δικαιούχους να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις χωρίς να τους ενηµερώνουµε για τους περιορισµούς που ο ίδιος ο ΟΑΥ θέτει και ταυτόχρονά να «τιµωρούµε» τους Προσωπικούς Γιατρούς διότι εκδίδουν παραπεµπτικά. Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου!

Ως εκ της φύσεώς µου δεν διαµαρτύροµαι µόνο, αλλά προσπαθώ, σκέφτοµαι, βασανίζοµαι, προβληµατίζοµαι και εισηγούµαι λύσεις στα προβλήµατα και ως εκ τούτου διατυπώνω της εξής εισήγηση:

Nα προχωρήσει ο ΟΑΥ σε συµφωνία µε όσους εκ των ειδικών ιατρών συµφωνούν να συµµετάσχουν σε πρόγραµµα πρόληψης των σοβαρών και θανατηφόρων, αν δεν προληφθούν, ασθενειών µε τιµές χαµηλότερες αυτών που συµφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, π.χ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, καρδιολογικές εξετάσεις κ.ο.κ. Το κονδύλι θα µπορούσε να καλυφθεί από το κράτος, αφού η πρόληψη ως η καλύτερη θεραπεία πρέπει να καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας. […]

Επαναλαµβάνω την αγωνιώδη έκκληση προς τους αρµόδιους φορείς να προχωρήσουν σε επίµονη και συνεχή ενηµέρωση των δικαιούχων αλλά και των παρόχων για το πού ξεκινούν και πού σταµατούν τα δικαιώµατα και τα καθήκοντα όλων µας.

Να ενηµερωθούν επιτέλους οι δικαιούχοι ότι το ΓεΣΥ δεν καλύπτει εξετάσεις αθλητών για έκδοση δελτίου υγείας, ότι δεν δικαιούνται µέσω του συστήµατος κάλυψη εξετάσεων για έκδοση άδειας οδηγού αυτοκινήτου ή άλλων µέσων, άδεια κυνηγίου κ.ο.κ.

Μην αφήνετε τους πολλές φορές µαινόµενους δικαιούχους να διεκδικούν δικαιώµατα που τους δηµιουργήσατε την εντύπωση ότι έχουν, ενώ στην πραγµατικότητα δεν τα έχουν. Τα απαιτούν από τους ΠΙ και όταν τους απαντούµε ότι δεν καλύπτονται από το σύστηµα, τότε ακούµε τα εξ αµάξης, που ακόµη και εγώ που ισχυρίζοµαι ότι δεν ελπίζω τίποτε δεν φοβάµαι τίποτε, είµαι λεύτερος, διστάζω να καταγράψω, δοθέντος του γεγονότος ότι µπορεί να µε διαβάζουν και ανήλικοι.

Εφαρµόστε αυστηρό έλεγχο τόσο στους παρόχους όσο και στους δικαιούχους και ναι, τιµωρήστε εκεί και όταν πρέπει. ∆ιαφυλάξτε ως κόρη οφθαλµού το ΓεΣΥ. Η ατιµωρησία αποδείχθηκε ο κυριότερος λόγος της σχεδόν ολοκληρωτικής και µη αναστρέψιµης κατάρρευσης της κοινωνίας µας. Μην αφήσετε να καταρρεύσει µε την ατιµωρησία και το ΓεΣΥ. Τιµωρήστε τους ενόχους και κατοχυρώστε τους σωστούς παρόχους και δικαιούχους.

Εν κατακλείδι, µπορούµε και πρέπει όλοι και µε όλες µας τις δυνάµεις να συµβάλουµε στην επιτυχία του µεγαλύτερου κοινωνικού άθλου που πετύχαµε. Να ενισχύσουµε µε κάθε µέσο και τρόπο το πιο µεγαλεπήβολο, το πιο ανθρωπιστικό, το πιο αλληλέγγυο και το πιο ακριβοπληρωµένο σχέδιο που κατάφερε να εφαρµόσει µε καθυστέρηση µερικών δεκαετιών η νεαρή µας δηµοκρατία.

* Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αµµοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ», µέλος ΣΙΣ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy